Skip to main content
 

Összegyűjtöttünk néhány szemléletes példát, amelyek különböző élethelyzeteket mutatnak be. A valós életben bármikor előforduló szituációkban egyetlen közös pont van csupán, hogy a mesterséges intelligencia (MI) jóval könnyebbé teszi a megoldásukat.

Így elöljáróban természetesen nem szeretnénk válaszolni a címben feltett kérdésre, annyit azonban már most elárulhatunk, hogy ez a kérdés könnyen kijelentéssé válhat. Már csak azért is, mert mostanában a legnagyobb érték egyértelműen az idő. Ez még akkor is igaz, hogy ha az elmúlt hónapok alaposan felforgatták a szokásainkat.

Kell ez nekünk?

1, Ha menni kell, akkor sem mindegy, hogyan

Egy szokásos hétköznap reggel egy átlagos család életében jó eséllyel a rohanásról szól. Gyerekek az iskolába, apa és anya a munkahelyére. Igen ám, de sokszor előfordul, hogy jó lenne még egyszer átfutni a matekházit a dolgozat előtt, vagy átnézni az aznapi első megbeszélés anyagát. Vezetés közben persze mindkettő veszélyes. Azonban, ha a reggeli dugóban való araszolást, az iskola és a munkahely között megoldja a mesterséges intelligenciát használó önvezető autó, akkor hirtelen „találunk” időt. Így van esély, a matek utolsó átismétlésére és a napi első meeting anyagának részletes tanulmányozására is. Lássuk be, még a vezetés legnagyobb szerelmesei is szívesen lemondanak a reggeli szokásos rutinról a gyerkőc matek ötöséért cserébe. Ez csupán egyetlen példa, de ki ne örülne annak, ha az autója kimenne elé a reptérre, vagy épp elmenne letudni a kötelező szervizt napközben, amíg mi dolgozunk?

A mesterséges intelligenciával okossá váló mobilitási megoldásokról ide kattintva olvashatsz még többet:

2, Elfelejtettem listát írni

Szinte már mindenki járt úgy, hogy egy bevásárlás előtt azon gondolkodott, vajon minden megvan-e otthon az eltervezett vacsorához? A receptet megtalálni már nem nagy dolog, de vajon van még paradicsom, vagy épp sajt a speciális bazsalikomos rakott tésztához? Egy kis okosság és ez már nem jelent gondot. A Bosch mesterséges intelligenciát használó hűtőszekrénye például a távolról is elérhető. Az okoshűtőben kamerák találhatók, amelynek segítségével gyorsan azonosítani tudjuk a frigó tartalmát. Ráadásul ehhez még csak a kijelző közeli nézegetésére sincs szükség és az sem gond, ha a fontos összetevő megbújuk a tejesdobozok mögött. A hűtő ugyanis be és kipakoláskor is figyel, így látja, hogy mit tettünk be és vettünk már ki. A szoftver felismeri a zöldségeket és gyümölcsöket és meghatározza azok mennyiségét is. Így mindig tudjuk, mi van épp bent. Ráadásul akkor is szól, amikor mondjuk egy zöldségféle túl régen került be, így elkerülhetőek a szagokkal és egyéb kellemetlenségekkel járó balesetek. Ha pedig minden megvan az említett tésztához, akár távolról is indíthatjuk a sütőt, hogy az már bemelegítsen mire hazaérünk.

A mesterséges intelligenciát is használó okosotthonokról itt olvashatsz többet:

3, Nem érthetsz mindenhez

Magyarország jellemzően az önképző emberek országa. Ezzel nincs is semmi gond, csakhogy, ha reálisan nézzük világot, gyorsan világossá válik, hogy nem lehet valaki nagyszerű szakács, ezermester és kiváló botanikus egyszerre. A konyhai műveletekre már kitértünk az imént, a ház körüli munkák többsége valóban két ügyes kezet kíván, de mi a helyzet a növények gondozásával. Nos, ha még tudjuk is, mi kell zöldlevelű kedvencünknek, egyáltalán nem biztos, hogy segítség nélkül meg tudjuk neki adni. A föld és levegő páratartalma, a napsütéses órák száma bizony nem rajtunk múlik. Hacsak, nem veszünk igénybe segítséget. A mesterséges intelligencia ilyenkor is jól jön. Szenzorok segítségével figyeli például a teraszon lévő növényt, ha kell bekapcsolja a párakaput, ha pedig arra van szükség leárnyékolja a motoros előtetővel a közvetlen környezetét. És ami hatalmas előnye még, hogy mindezeket soha nem felejti el! Okos, nem?

További hasonló okosságokat találsz itt:

Miért jön mindenki ezzel a mesterséges intelligenciával?

A kérdés jogos, ugyanakkor nem szabad alapos gondolkodás nélkül válaszolni. Az nyilvánvaló, hogy nem mindenkinek lesz rá szüksége egyforma mértékben. Van, akinek egyáltalán nem releváns az első, a második, vagy épp a harmadik példa. Ugyanakkor olyan szinte biztosan nincs, akinek semmiben nem tudna segíteni az MI. Ráadásul már szinte ma is napi szinten találkozunk vele, úgy, hogy lehet, hogy nem is tudunk róla. Érdemes tehát az előnyeit keresni, mert közvetlen életterünk, az egyre jobban népesedő városok, az egyre gyakrabban toporgó autópályák csak úgy maradhatnak élhetők, ha kihasználjuk a MI-ban rejlő lehetőségeket. Azt a tudást, amit mérnökök egész hada ad ezeknek az egyébként öntanuló rendszereknek. Budapesti mérnökeink is ezen dolgoznak, a Bosch többi fejlesztési központjával együtt, persze felelős, kontrollált körülmények között. Ez pedig azt is biztosítja, hogy a mesterséges intelligencia mindig az ember irányítása alatt marad majd.

A Bosch mérnökei a vállalat etikai kódexének megfelelően végzik a fejlesztőmunkát

A Bosch mérnökei a vállalat etikai kódexének megfelelően végzik a fejlesztőmunkát

Ki tudja ezt megfizetni?

Egy átlagos esztendőben, így karácsony környékén jellemzőek a családi, vagy épp baráti ebédek, vacsorák. Milyen jó lenne egy olyan szoftver, amibe mindenki anonim módon bejegyezhetné, milyen ajándékot vett. Így elkerülhetőek lennének az asztalnál azok a kényelmetlen pillanatok, amikor egyszerre két egyforma meglepetés kerül elő. Szintén jól jönne az autó, amely önállóan hazavinne bennünket, így a család egyik tagjának sem kellene lemondani az ünnepi koccintásról. Ezekért alkalmanként biztosan fizenénk, de ha mindig meglenne a lehetőség a használatukra, az sem lenne nagy baj, ugye?

A mesterséges intelligencia az élet minden területén segíthet szinte bárkinek, ráadásul egyre megfizethetőbb is lesz a fejlődéssel

A mesterséges intelligencia az élet minden területén segíthet szinte bárkinek, ráadásul egyre megfizethetőbb is lesz a fejlődéssel

Nos, a mesterséges intelligencia nem drágítja az életet, sőt. A fenti példák is azt igazolják, hogy épp ellenkezőleg, olcsóbbá teszik azt. Az persze tény, hogy ezeket a fejlesztéseket meg kell venni, ki kell fizetni, de ez minden technikai újítással így volt. Gondoljunk csak bele, milyen nagy dolog volt még az 1980-as években is egy színes televízió. Vagy az 1990-es években a személyi számítógép, hasonlóan a 2000-es évekhez, amikor egy-egy mobiltelefon számított megfizethetetlen luxuscikknek. Mára ezek már a mindennapi élet szerves részei, egy háztartásban akár több is előfordul belőlük. Ez vár az MI-t futtató használati tárgyakra is. A termelés felfutásával egyre megfizethetőbbé válnak, így hatékonyabban segítik majd életünket. A fejlődés – ahogy az elmúlt évszázadokban is – megállíthatatlan, és ez nem baj, csak nekünk, embereknek kell helyen kezelni az általa biztosított lehetőségeket! Tehát nem is az igazán a kérdés, hogy kell-e ez nekünk, sokkal inkább az, mire akarjuk használni a tudását!

További érdekességek a témában: Mesterséges Intelligencia

Iratkozz fel hírlevelünkre!