Skip to main content
 
Okosotthonok

Írd Te a saját otthonod forgatókönyvét!

2020.03.02 No Comments 7 perc olvasási idő

Se szeri se száma az interneten az úgynevezett rutin-videóknak. Aki esetleg mégsem találkozott még velük: ezek azok a videómegosztókra feltöltött „műsorok”, melyekben az aktuális véleményformáló bemutatja, hogyan szokta végezni ügyes-bajos dolgait. A legnépszerűbb például a „reggeli rutin”, amiben jellemzően csoda módra befésült hajjal pattannak ki a szereplők az ágyból. Létezik 51 pontos reggeli rutin is, amelynek előnye, hogy mire végzünk vele, már kezdhetünk neki a délinek… Van még aztán „smink rutin”, ahol bepillantást nyerhetünk, hogyan festik ki magukat, munkához, bulihoz, színházba, és még megannyi helyre és alkalomra. És van rutin lefekvéshez, bőrápoláshoz, edzéshez, főzéshez, takarításhoz, utazáshoz. No, meg szinte mindenhez.

A legtöbben azért nem ilyen szépen programozva éljük mindennapjainkat. A hétköznapi valóságban a reggeli rutinjaink sokkal inkább ilyenek:

egy átlagos otthonban csörög az ébresztőóránk, mi pedig lustán kikászálódunk az ágyból, mint Garfield azokon az oly gyűlölt hétfőkön. Első utunk talán a kávéfőzőhöz vezet, kicsit kiszóródik a kávé, picit kilöttyen a tej. Míg az első, jó erős fekete kicsit felpörgeti agytekervényeinket, lámpát inkább nem is kapcsolunk, hunyorgó szemekkel tapogatózunk, várva, hogy hozzászokjunk a Nap első sugaraihoz. A fürdőszobában rekord sebességgel pattanunk a tusoló alá, majd hosszú percekig győzködjünk magunkat, hogy ideje kijönni a meleg víz oltalma alól. Öltözködés közben már az ablakon át vizslatjuk, vajon lesz-e szükség esernyőre?

Mennyivel egyszerűbb mindez egy okosotthonban!

Akár előre beprogramozhatjuk saját, személyreszóló „Jó reggelt!” forgatókönyvünket! Beállíthatjuk például, hogy minden hétköznap reggel 7 órakor a telefonunk kedvenc zenénkkel verje ki az álmot szemünkből. Mire kinyújtóztatjuk tagjainkat, a konyhában pontban 7:15-kor már bekapcsol a kávéfőző, a frissen főzött fekete illata úgy csalogat ki minket az orrunknál fogva, mint Jerry egeret a sajt. Mire kikászálódunk az ágyból, már mindenütt kellemes félhomály fogad, nem túl erős ahhoz, hogy bántsa a szemünket, de ahhoz elegendő, hogy ne essünk keresztül a hanyagul kint felejtett holmikon. Tíz perccel később a fürdőszoba már kellemesen felmelegedett, így dalolászva léphetünk a zuhany alá, miközben bekapcsol a rádió, és meghallgatjuk az időjárás jelentést és a reggeli híreket.

A forgatókönyveknek hála tehát nem kell azzal sem bajlódnunk, hogy okos eszközeinket egyesével állítsuk be. A telefont, a kávéfőzőt, a villanykapcsolókat, a fürdőszobai fűtést, a rádiót mind egyszerre, egyetlen utasítással szabályozhatjuk. Teljes reggeli rutinunkat egyetlen gombnyomással elindíthatjuk.

RUTIN

Bármilyen élethelyzetre gyárthatunk saját forgatókönyvet

ELMENTEM!
Minden ablak csukva van? Az ajtó bezárva! Riasztó be-, eszközök kikapcsolva. Az üres házat nem kell fűteni, a robot porszívó viszont éppen kényelmesen ki tud takarítani. Az otthonom pontosan tudja mikor és meddig dolgozok. Reszkessetek, betörők!
MEGJÖTTEM!
Nem kell bajlódni a kulccsal, az ajtó már nyitva vár, a riasztó kikapcsolt. Mire belépek, már a ház is jól felmelegedett.
NÉZZÜNK FILMET!
A fények elhalványulnak, a fűtőtestek magasabb fokozatra váltanak, a televízió bekapcsol. Már csak a pattogatott kukoricát kell hozni!
JÓ ÉJSZAKÁT!
Csend. Nyugalom. Sötétség. A gépek leállnak, a villany lekapcsol, a fűtés csak gyengén duruzsol.

Ez a néhány opció csupán ízelítő a lehetőségek tárházából, hogyan írhatjuk mi magunk otthonunk forgatókönyvét, saját rutinjaikra szabva. Még feltétlenül telefonos alkalmazásra sincs hozzá szükségünk, egy Bosch univerzális kapcsoló is elég, hogy egyetlen gombnyomással a tökéletes körülményeket teremtsük meg otthonunkban.

Iratkozz fel hírlevelünkre!