Skip to main content
 
Okosotthonok

Okosotthon okostelefon nélkül? – Lehetséges!

2023.11.13 No Comments 9 perc olvasási idő
Okosotthon okostelefon nélkül? – Lehetséges!

Otthonunk és kertünk automatizálására rengeteg okoseszköz áll rendelkezésünkre, melyeknek bizony elkerülhetetlen elemei a telefonos alkalmazások. Néha-néha már el is veszünk a számtalan gyártó számos applikációja között, melyekkel a különböző okoseszközeinket a lakáson belül vagy kívül vezérelhetjük, azonban erre is van már megoldás. Ráadásul a vezérlést most már okostelefon nélkül is megtehetjük. Mutatjuk hogyan!

Okosotthon okostelefon nélkül?

Otthoni okoseszköz-dömping

Még a házba vagy a lakásba se kell belépni, máris innovációk garmada várja a kert rajongóit: okos fűnyírók, öntözőrendszerek, kerti szerszámok, biztonsági és kamerarendszerek vagy épp intelligens kerti világítás gondoskodnak a nyugalmunkról és kényelmünkről. Arról nem is beszélve, hogy otthonunkon belül milyen sokféleségből választhatunk. Többek között bevethetünk intelligens zárakat, dugaljokat, aljzatokat, izzókat, ablak- és ajtóérzékelőket, hangrendszereket vagy épp a kerttel nem rendelkező növénykedvelők kipróbálhatják akár az okos virágcserepet is, mellyel a növénytermesztés nemcsak egyszerű, de felettébb szórakoztató is lehet. A konyhai gépek garmada pedig egyértelműen a high-tech rajongók keze alá dolgozik. Például még a kezdő szakácsok is könnyen elboldogulnak az olyan okossütőkkel, amelyek segítenek abban, hogy a hús, a pite vagy akár a pizza is a lehető legfinomabb lehessen.

Otthoni okoseszköz-dömping

Otthonunkat a technológia segítségével tehát hatékonyabbá és gazdaságosabbá is tehetjük. A téma a fűtési szezon beköszöntével különösen aktuális, hiszen az energia hatékony felhasználása sokkal inkább a pénztárcánkat érintő kérdés, mint eddig bármikor! A Bosch Magyarország podcast adásában a fenntartható és intelligens fűtési megoldásokról még többet megtudhatunk.

Minden együtt – okosotthon központi vezérléssel

De gondoljunk csak bele, ha a fent felsorolt eszközök közül nem is rendelkezünk minddel, akkor is valószínűleg több mobiltelefonos alkalmazást le kell töltenünk a meglévő okoseszközeink vezérléséhez. Ha azonban mégis inkább csak pár felületet szeretnénk ehhez használni, itt is több lehetőségből választhatunk:

  • Okosasszisztenseken keresztül, mint például az Amazon Echo vagy a Google Home akár hangvezérléssel is tudjuk irányítani az okoseszközeinket.
  • Az okosotthon központok, mint például az Apple HomeKit vagy a Bosch Home Connect egy egységes felületen keresztül összekapcsolják és vezérlik a különböző okoseszközöket.
Minden együtt – okosotthon központi vezérléssel

Okosotthon okostelefon nélkül?

Természetesen a választott okosvezérlő használata attól is függ, hogy milyen okoseszközöket használunk és milyen platformokat részesítünk előnyben, azonban egy mégis közös bennük, használatukhoz bizony okostelefonra is szükségünk van. Ezt az elméletet dönti meg a Bosch nemrég piacra dobott eszköze, amelynek segítségével okoseszközeinket már mobiltelefon vagy táblagép nélkül is vezérelni tudjuk.

A Bosch Smart Home Controller II a Bosch Smart Home rendszer vezérlőegységeként minden központi információt összefog. Minden eszközt hálózatba kapcsol, funkciókat, forgatókönyveket és automatizált megoldásokat vezérel. Használata mellett nincs szükségünk mobiltelefonra vagy táblagépre, de egyik legnagyobb előnye talán mégis az, hogy még az internet meghibásodása sem zavarja működését, hiszen a saját helyi vezeték nélküli hálózatán keresztül az összes Bosch Smart Home eszköz vezérlésére képes. A folyamatos frissítéseken keresztül idővel pedig még több funkcióra lesz alkalmas.

Bosch Smart Home Controller II

Az okosotthonunkban használt eszközök sokféle előnnyel járnak. Használatukkal kényelmessé, biztonságossá és főképp energiatakarékossá tehetjük otthonunkat. Jóllehet némelyik esetében kezdetben magasabb költséggel kell számolnunk, és nem árt szem előtt tartanunk a telepítésükkor szükséges adatvédelmi intézkedéseket, az automatizált beállításoknak köszönhetően például a fűtési vagy világítási rendszerek esetében csökkenthetjük az energiafogyasztást vagy az öntözőrendszerek, a mosó- és mosogatógépek esetében optimalizálhatjuk a vízfogyasztást.

Iratkozz fel hírlevelünkre!