Skip to main content
 

Világszerte több mint ötmilliárd pizza fogy el évente – és ezek csak az értékesített darabok. Aligha túlzás tehát azt mondani, hogy a pizza az egyik legnépszerűbb étel. De hogyan indult hódító útjára?

A tökéletes házi készítésű pizza nyomában

Egy kis pizzatörténelem

Ehhez először is arra kell választ adnunk, egyáltalán ki találta ki a pizzát? Kenyérféle a tetején valamilyen feltéttel: effajta harapnivalót már az ókori egyiptomiak és görögök is bizonyítottan fogyasztottak.

Az olasz verzió őse, melyet nagyjából ma is ismerünk, a XVIII. századi Nápolyból származik.

Az olasz verzió őse, melyet nagyjából ma is ismerünk, a XVIII. századi Nápolyból származik.

Az egyre népesebb város nem túl tehetős lakosságának szüksége volt valamilyen olcsó és laktató, egyszerű mégis ízletes és változatos ételre, így született meg a pizza. Első változataira még szimplán sertészsír, fokhagyma és só került.

A hagyomány úgy tartja, hogy mikor 1889-ben I. Umbertó olasz király Nápolyba látogatott feleségével, Savoyai Margittal, a francia konyhára ráunó királyné meg akarta kóstolni a helyi különlegességet. Az elé tálalt háromfajta pizza közül az olasz trikolort idéző, paradicsomos-sajtos-bazsalikomos ízlett neki a legjobban – innen kapta a nevét a Margherita pizza. Hiába a királynői pecsét, népszerű azonban még ezután sem lett a szegények eledeleként számontartott étel.

Az olasz verzió őse, melyet nagyjából ma is ismerünk, a XVIII. századi Nápolyból származik.

Igazán csak azután terjedt el, hogy a tengerentúlra vándorló nápolyiak magukkal vitték a receptet, és ez az Egyesült Államokban nagy sikert aratott.

Ekkor születtek meg modern kiadásai, mint például a vastagabb tésztájú és ropogósabb New York-i vagy a kiadós serpenyős chicagói, melyekre már kerülhetett a sültcsirkétől kezdve a sokat kárhoztatott ananászig bármi.

Hogy megkülönböztessék a többi típustól, 1984-ben a leghíresebb pizzaszakácsok papírra vetették az „eredeti nápolyi pizza” receptjét. Ebben leszögezik, hogy:
• Átmérője pontosan 35 centiméter.
• Széle 1–2 centiméterre emelkedik meg, ropogós, de nem égett.
• Tésztája puha és omlós.

Igazán csak azután terjedt el, hogy a tengerentúlra vándorló nápolyiak magukkal vitték a receptet, és ez az Egyesült Államokban nagy sikert aratott.

A szigorú szabályozásban még például azt is kikötik, hogy az alapanyagoknak lehetőleg Campania tartományból kell származnia, hogy a hámozott paradicsomot kézzel kell passzírozni, vagy hogy a sajtot körkörösen és egyenletesen kell szórni. Nem csoda, hogy nemzetközileg elismert oklevéllel csak kevés étterem büszkélkedhet.

Kemence az otthonunkban

Aki mégsem ragaszkodik az igazi nápolyi pizzához, az otthon is nyugodtan elkészítheti saját ízlése szerint – jó szívvel ajánljuk a Bosch Margherita pizzájának receptjét. Az összetevők mellett azonban legalább olyan fontos, hogyan sütjük meg az ételt. Az eredeti recept szerint a pizzát 430–480 Celsius-fokra felfűtött fatüzelésű kemencében kell sütni, alig 60–90 másodpercig. Csakhogy keveseknek van a konyhában fatüzelésű kemencéje.

Legalább olyan jól tud viszont működni egy kiváló sütő, különösen a Bosch sütői, melyeknél a beállítások között már a pizza funkciót is megtalálhatjuk. A sütő úgy hozza létre a kemencéhez hasonló környezetet, hogy az alsó sütés mellett hőlégbefúvást is alkalmaz. A Bosch azonban itt nem állt meg, hiszen  az idei Konyhakiállításon debütáló, vadonatúj accent | line sütőknél 3 különböző ételhez (pizza, lasagne vagy zsemle) már „Egyéni pirítási” funkciót is beállíthatunk. Egy 5 fokozatú skálán kiválaszthatjuk a pirítás mértékét, mely során egy, a sütő belsejében található kamera a mesterséges intelligenciára támaszkodva figyeli, mennyire pirult meg az étel. Az eredmény tökéletes: ropogós szélek, omlós tészta, olvadt sajt.

Szakácskönyv a telefonban

A tökéletes házi készítésű pizza sütésében segítségünkre lehetnek még az alkalmazások is. Ezek nemcsak egyszerűen recepteket kínálnak, hanem a megfelelő arányokat is segítenek kiszámolni, vagy épp tippeket és praktikákat is olvashatunk.

Szakácskönyv a telefonban
Szakácskönyv a telefonban

Például az ingyenesen és magyarul is elérhető PizzApp-ot (Androidra és iOS-re) olaszok fejlesztették ki, hogy pizzaszakácsok évtizedes tapasztalatai alapján adjanak javaslatot a legjobb tészta elkészítésére. Először is beállíthatjuk, hogy nápolyi vagy serpenyős pizzát szeretnénk készíteni, majd a tésztagolyók számától és súlyától függően kalkulálhatjuk a szükséges liszt, víz, élesztő és só mennyiségét, sőt még a kelesztés időtartamát is módosíthatjuk. Más alkalmazásokban, mint például amilyen a Pizza Recipes Videos (Android) vagy a Pizza Recipes (iOS) kedvünkre válogathatunk a különféle receptek, feltétvariációk és kreatív megoldások között, sőt videók kalauzolnak végig a teljes folyamaton. Arra viszont a PizzApp is figyelmeztet, hogy a segítség nem helyettesíti a gyakorlatot: itt is a sütés teszi a mestert!

Szakácskönyv a telefonban

Ön hogyan szereti a pizzát?
207 votes

Iratkozz fel hírlevelünkre!