Skip to main content
 
Életmód

Virágföld nélkül, zenével és lelkesedéssel

2022.10.24 No Comments 12 perc olvasási idő

A Bosch SmartGrow Life okoscserép forradalmasítja a növénygondozást

„Kertész leszek, fát nevelek, kelő nappal én is kelek” – hirdette majdnem száz évvel korábban József Attila, az urbánus közönség azonban már akkor sem érezte magát kényelmesen a növénytermesztés nyűgei körül, és ez ma sem változott. Annak, aki igyekezne lakását városi dzsungellé változtatni, viszont szeretne biztos lenni benne, hogy növényei túlélik a gondoskodást, a Bosch megalkotta a tökéletesen technológiai alapú, szenzoros, beltéri haszonnövény-rezervátumát, amellyel még a növényekhez legkevésbé értők is csodálatos eredményeket érhetnek el.

Virágföld nélkül, zenével és lelkesedéssel

Növénytermesztés felsőfokon

Mennyi vizet kapjon a növény? Az se jó, ha elszárad, de az sem, ha túlöntözik. Milyen tápanyagokkal ápoljuk? Mit tegyünk, ha apró atkák, gombák vagy sárga foltok jelennek meg a leveleken? Hogyan érhetjük el, hogy a haszonnövény virágzás után meghozza gyümölcsét is? Főleg, ha a lakásunkban nem hemzsegnek a beporzó méhek.

Növénytermesztés felsőfokon

Megannyi kérdés, amellyel az egyszeri növényrajongónak szembe kell néznie, és ha nem örökölte Bálint gazda tehetségét, nem is annyira egyszerű a gyakorlatba átültetni a kapott tanácsokat. Ezen segít a Bosch Smartgrow Life nevű fejlesztése, amelyik szenzorokkal és összekapcsolt technológiával igyekszik megkönnyíteni a beltéri hobbikertészek életét, és támogatja őket abban, hogy növényvédőszerek, adalékanyagok, sőt föld és több éves tapasztalat nélkül is sikerülhessen megtermelniük saját asztalukra a több mint ötvenféle fűszernövény, saláta, ehető virág, csíranövény és gyümölcs közül a nekik leginkább szimpatikusat.

Hogyan működik az összekapcsolt okoscserép?

Miután kiválasztottuk a számunkra megfelelő magokat, például eldöntöttük, hogy paradicsomot, bazsalikomot és petrezselymet szeretnénk ültetni, a magokat tartalmazó kapszulákat elhelyezzük a Bosch SmartGrow edényben, majd megfelelő mennyiségű, tápanyaggal dúsított vizet öntünk hozzá és bekapcsoljuk a készüléket. Ne ijedjünk meg a megfelelő mennyiség adagolásához is kapunk természetesen elegendő instrukciót.

Hogyan működik az összekapcsolt okoscserép

A rendszer hidroponikus, azaz nincs szüksége talajra, a növények gyökerei ugyanis a tápoldattal dúsított, oxigéngazdag vízből is tökéletesen képesek kinyerni a növekedésükhöz szükséges energiát és tápanyagokat. Erről gondoskodik a Bosch SmartGrow Life rendszere, amely a gyökerek megfelelő táplálásán túl az igényeknek megfelelő okos világítással folyamatosan optimális környezetet teremt a növényeknek az adott növekedési szakasznak megfelelően. Ezen túl, a SmartGrow Life felismeri, ha a víztartályt újra kell tölteni, és még ezt is jelzi a felhasználónak, így garantáltan nem felejtődik el a növények ápolása.

A magokból körülbelül hét nap alatt csíráznak ki a kis palánták, míg a salátába szánt csíranövénykék ennyi idő alatt már tökéletesen konyhakésszé és fogyaszthatóvá is válnak. Néhány hét múlva pedig a petrezselyem, a bazsalikom vagy más fűszernövény is megnő akkorára, hogy az asztalra kerülhessen. Hát nem csodálatos a természet és a technológia?

Hogyan működik az összekapcsolt okoscserép

A Bosch pedig arról is gondoskodott, hogy a SmartGrow Life rendszeréhez kapcsolódó alkalmazással folyamatosan szemmel tarthassuk cseperedő növényeinket, és az app ezen kívül hasznos tanácsokat ad a növénygondozáshoz és a termés learatásához is. Sőt, a Bosch csapata egy zenelejátszási listát is összeállított, hogy minél boldogabbak lehessenek a növényeink – és mi.

Hogyan működik az összekapcsolt okoscserép

Fő a fenntarthatóság

A Bosch a körforgásos gazdaság jegyében tervezte a SmartGrow Life rendszerét, vagyis egy olyan moduláris dizájnt alkotott meg, amely többször használható és újrafelhasználható is egyben. A műanyag elemeket újrafelhasznált anyagokból készítették el, hogy minimalizálják a termék környezeti lábnyomát, míg a javítható és különösen erős alapanyagok hosszú életűvé teszik az okoscserepet. És a fenntarthatóság nem áll meg a terméknél, a csomagolás is újrahasznosított papírból készül.

A Smart Indoor Gardening csapata pedig már tervezi is a következő lépést a termék életciklusának valóban körforgásossá tételére: olyan rendszerben gondolkodnak, ahol a vásárló visszaszolgáltathatja házi növénytermesztő rendszerét, ha már nem használja. Ez lehetővé tenné, hogy a műanyag részeket ledarálják, és alapanyagként újra hasznosítani tudják új készülékekben.

Iratkozz fel hírlevelünkre!