Skip to main content
 
Okosotthonok

Forradalom a kertben

2019.02.12 No Comments 7 perc olvasási idő

Vendégbloggerünk, Birkás Péter bejegyzése

Ha valaki rendszeresen olvas híreket, nagyobb összefoglalókat vagy teszteket a technológia világából, az egyre többször találkozik az IoT kifejezéssel, ami az Internet of Things (magyarul a kissé szerencsétlen dolgok internete) rövidítése, és azon eszközök gyűjtőneve, amik kétirányú kommunikációt folytatnak más gépekkel. Azaz a működés közben keletkező adatokat, információkat képesek más berendezésekhez eljuttatni, és netes adatbázisok, esetleg felhőalapú rendszerek révén a világ bármely pontján megosztani.

KÖZTÜNK VANNAK

 

Az IoT persze nem újdonság, jó ideje része mindennapjainknak, csak a gyártók az ilyen jellegű termékeikre inkább hivatkoznak smart, azaz okos eszközként. A telefonos applikációból vezérelhető, a wifire kapcsolódó izzók, a neten keresztül folyamatos képet biztosító kamerák, a távolról indítható mosógépek és a hasonlóan működtethető robotporszívók mind IoT eszközök. A terjedésük már évekkel ezelőtt megkezdődött, ám mindez még csak a kezdet, hiszen a küszöbön álló 5G hálózatok megjelenésével egyre több eszköz fog csatlakozni a világhálóra, többek között azért, hogy kényelmesebbé tegyék az életünket.

Habár az kétségtelen, hogy az 5G megjelenésével, a hálózat használatára alkalmas mobilkészülékeken jelentősen megnőhet az adattovábbítás sebessége, de ez a rendszer első sorban nem az embereknek, hanem a hálózatra kapcsolódó gépeknek készül, hogy villámgyorsan, szinte késleltetés nélkül kommunikálhassanak egymással.

MÁR EGY FŰNYÍRÓ IS KÉNYELMESEBBÉ TEHETI AZ ÉLETÜNKET

 

A világ legnagyobb kütyüshow-ja, a januárban esedékes Las Vegas-i CES (Consumer Electronics Show) idén is számos példát mutatott arra, hogy az IoT és az 5G miképp fogja megváltoztatni az életünket. A Bosch standján egy IoT Shuttle névre keresztelt kisbusz koncepció prezentálta, hogy ezen technológiák hogyan hathatnak például a személyszállításra, ugyanakkor a cég standján nem csupán érdekes elképzelések, de konkrét termékek is hirdették, hogy az IoT miképp alakítja át, teszi kényelmesebbé a mindennapi életünket.

Ezen termékek egyike az Indego S+ robotfűnyíró, ami alapelvét tekintve úgy működik, mint egy modernebb robotporszívó, de közben túlmutat azokon az eszközökön, amiket a lakásban használunk a porcicák féken tartására. A CES-en debütált termék egyik legfontosabb jellemzője, hogy már nem igényli az ember közreműködését a kert rendben tartásához, hiszen magától látja el a feladatot. A gép kapcsolódik az internetre, és az első olyan modell ebben a szegmensben, ami kompatibilis az Amazon Alexa virtuális asszisztenssel, tehát akár okostelefonos alkalmazás nélkül, pusztán hanggal is kiadhatjuk neki a parancsot, hogy álljon neki a fűnyírásnak.

A kapcsolódó applikációban természetesen nyomon követhető, hogy a gép merre jár, mennyit nyírt le a rá bízott területből, és a gép néhány menet után azt is kikalkulálja, hogy előreláthatólag mennyi időt igényel a kert rendbe tétele. És az okosfunkcióknak ezzel még koránt sincs vége: a MultiArea segítségével több különálló terület is kijelölhető a gép számára, a SpotMow pedig lehetővé teszi, hogy csupán a kert egy szelete legyen lenyírva, anélkül, hogy robot végigjárná az egész területet. Emellé az Indego S+ „észben tartja”, hogy korábban merre járt, így az akkumulátor lemerülése esetén nemcsak visszatalál a dokkolójához, de a telep feltöltése után ott folytatja a munkát, ahol abbahagyta.

ELŐRELÁTÓ

A legérdekesebb funkció ugyanakkor a SmartMowing, ami nagyszerűen mutatja, hogy az IoT eszközök miért képviselnek egy egészen új szintet. Az Indego S+ természetesen programozható, azaz megszabhatjuk neki, hogy mikor és milyen időközönként álljon neki a fűnyírásnak. A SmartMowing engedélyezésével viszont a gép felülbírálhatja ezt, ugyanis a neten keresztül eléri az aktuális és várható időjárási adatokat, és ha ezek alapján mondjuk eső várható az előre megszabott időpontban, akkor a gép nem fog nekiállni a szokásos rutinnak. Ehelyett megvárja, míg kisüt a nap és megfelelő szintre emelkedik a hőmérséklet, és csak ezt követően áll neki a kert rendbetételének.

Hogy ez a tulajdonosnak miért jó, azt talán nem is kellene ecsetelni. Ennek hála elkerülhető minden olyan meghibásodás, ami az esőben történő munka hatására következett volna be, arról nem is beszélve, hogy így a fűnyírás minősége is olyan lesz, amit elvárunk, és nem kell feleslegesen újra munkába küldeni a robotfűnyírónkat.

Mindez ráadásul csak egy kerti gép, de olyan dolgokra képes, amiről tíz éve talán még nem is gondoltuk, hogy egyszer a mindennapok része lesz. Ez a fajta önállóság és előrelátás viszont nem csupán a háztartási és ház körüli gépek esetében lesz mindennapos, de más területeken is: gondoljunk csak az önvezető járművekre. Nem véletlen, hogy sokan állítják: az IoT és az 5G komolyabb elterjedése olyan hatással lesz az életünkre, mint annak idején az Internet, majd a mobilnet szélesebb körökben történő megjelenése.

Fotó: Birkás Péter

Birkás Péter tizenhét éve dolgozik újságíróként, és több, mint egy évtizede foglalkozik műszaki- és szórakoztató elektronikai eszközökkel. A PC Guru egykori főszerkesztője, korábban az Origo tech rovatának munkatársa, jelenleg a 24.hu tech- és tudomány rovatának vezetője.

Iratkozz fel hírlevelünkre!