Skip to main content
 
Életmód

Őszi okosságok a kertben

2023.10.09 No Comments 10 perc olvasási idő
Őszi okosságok a kertben

A mostani nyár jócskán feladta a leckét a kertbarátoknak. A hőséget ugyanis gyakran napokig tartó esős időszak követte, így a magas páratartalom miatt sok helyen a kertet ellepték a gombák, csigák és más kártevők, ezzel pedig igencsak nagy bosszúságot okoztak a szép, zöld gyep kedvelőinek. Intelligens kerti eszközökkel azonban nemcsak a tavaszi és nyári kertápolási feladatokat könnyíthetjük meg és egyúttal tehetjük varázslatossá kertünket, de ősszel is bevethetünk jópárat és segítségükkel felkészíthetjük a kertet a télre.

Hatékony és sokoldalú

A kerti szerszámok elég egyszerűek, de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetnének okosak. A Bosch kézi multifunkciós szerszáma lehetővé teszi, hogy ugyanazzal az eszközzel nyírjuk a sövényt, a bokrokat vagy épp a füvet. A lítium-ion akkumulátorral ellátott, könnyű kialakításának köszönhetően egy feltöltéssel közel egy órányi munkára használhatjuk. A beépített blokkolásgátló rendszer megakadályozza, hogy a kéziszerszám megakadjon, így a vágás minden alkalommal tökéletes lesz. Ne felejtsük el, hogy nem minden bokornak és fának van szüksége ősszel metszésre. Metszés előtt pedig mindenképp várjuk meg, hogy a lombhullató növények elveszítsék leveleiket.

Ó, az a szép, zöld gyep

Ó, az a szép, zöld gyep

Jóllehet az ősz beköszöntével egyre kevesebbet kell locsolni, nem árt figyelni az időjárást, hiszen még a fagyok beköszönte előtt szükség van az öntözőrendszer víztelenítésére és a szivattyú téliesítésére. Az okos időjárásjelző állomások ebben is a segítségünkre lesznek, hiszen okostelefonunkkal összekötve értesítést küldenek, ha a hőmérő higanyszála 0 fok alá csúszik, így időben el tudjuk végezni ezeket a feladatokat. Amíg nő a fű, érdemes nyírni, és nem árt a gyepszellőztetést, -trágyázást ilyenkor is elvégezni. Seperni, levelet összeszedni pedig igenis muszáj. A gyepen maradt levelek alatt a fű tönkre mehet.

Okoskomposztálással az egészséges kertért

A kertimádók jól tudják, hogy egy jó komposztáló aranyat ér. A szerves hulladék környezetbarát feldolgozását beltéren és kültéren is megoldhatjuk okosan. Az ausztrál Monty komposztfigyelő eszközével könnyen nyomon követhetjük a komposztunk alakulását. Az egyszerűen leszúrható eszközben szenzorok figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat és a gázképződést, ezekről automatikusan 15 percenként mérést végeznek. Az összes adatot mobiltelefonunkon monitorozhatjuk, ráadásul az alkalmazás komposztálási tanácsokkal is ellátja a felhasználót, hogy a növények a lehető legjobb komposzthoz juthassanak.

Okoskomposztálással az egészséges kertért

Harc a kártevők ellen

Mindegy, hogy hatalmas kertet vagy egy zsebkendőnyi balkont gondozunk, a növények ápolása, termesztése, az ezzel járó munka bizonyítottan kikapcsol és feltölt, azonban mint minden feladat ennek is van árnyoldala, hiszen minden évszaknak megvannak a kártékony rovarai, és valószínűleg idén ősszel is készülhetünk a poloskainvázióra.

Harc a kártevők ellen

Az Orbit praktikus szerkentyűjét mozgásérzékelővel, 120 fokos látószögű precíziós lencsével szerelték fel. Segítségével a bosszantó kártevőket, amelyek a fákat, a növényeket, a virágágyásokat vagy épp a zöldségeskertet veszik célba, költséghatékony és kíméletes módon tarthatjuk távol. Permetezésenként mindössze két csésze vizet használ fel. A megfigyelési távolság akár 1,2 méterig, míg a permetezés hatótávolsága picit több mint 1 méterig állítható be. S talán még a szomszéd macskája ellen is hatásos.

Szép és zöld beltéren is

Azért, hogy a kerttel nem rendelkező növénykedvelők számára is mutassunk valami újat, hoztunk egy beltéri érdekességet. A Grasslamp asztali vagy állólámpájában valódi fű nő, mely önmagában akár egy ember napi oxigénszükségletének 33 százalékát is képes előállítani. A lámpába ültetett fűmagok a hidroponikus technológiának köszönhetően mindössze 15 nap alatt teljesen kifejlődnek. A hidroponikus növénytermesztés lényege, hogy a növény gyökérzete nem a földdel, hanem egy speciális összetételű anyaggal vagy oldattal érintkezik. A lámpa lágy fénye azonban nemcsak a növényre hat jótékonyan és támogatja a szép, zöld fűszálak fejlődését, hanem a kemény fénnyel ellentétben az emberi szervezetet sem terheli.

Iratkozz fel hírlevelünkre!