Skip to main content
 
OkoseszközOkosotthonok

Jártamban, okos kertemben

2021.04.26 No Comments 12 perc olvasási idő
Jártamban, okos kertemben

Ilyenkor tavasszal már alig várjuk, hogy tegyünk-vegyünk a zöldben. Jóllehet a kert rendben tartása nem könnyű feladat, sőt igencsak időigényes is lehet, szerencsére egyre több kifejezetten a kerthez kapcsolódó intelligens megoldás áll rendelkezésünkre, amelyek a kertészkedést hatékonyabbá és kevésbé megterhelővé teszik. Ezeknek az eszközöknek a bevetésével még fenntarthatóbbá tehetjük környezetünket és kellemesebbé az ott töltött időt.

A szomszéd fűje nem mindig zöldebb

Már egy fűnyírórobottal is sok időt és energiát megtakaríthatunk magunknak. A Bosch Indego S+ robotfűnyírót elég összekötnünk az Amazon Alexa virtuális asszisztensével, majd hangalapú utasítással már ki is adhatjuk a parancsot a fűnyírásra. A Bosch Indego fűnyíró további okos funkcióit ebben a cikkünkben mutattuk be.

A szomszéd fűje nem mindig zöldebb

Az okos kertész jól tudja, a szép, zöld gyephez nemcsak rendszeres fűnyírásra, hanem megfelelő öntözésre is szükség van. Az intelligens öntözőberendezések figyelik és érzékelik a kertben uralkodó környezeti viszonyokat és ezek alapján optimalizálják a kert öntözési ütemtervét. Segítségükkel jelentősen csökkenthető a felesleges vízfelhasználás, hiszen a beépített szenzorok úgy vezérlik az öntözőrendszert, hogy az ne induljon el, ha előtte elegendő eső esett.

A kártevők mellett a gyomok is bosszúságot okozhatnak. nem kell tovább hajolgatni, ha ezt a feladatot a Tertill gyomszedő robotra bízzuk. A robot vákuumhoz hasonlóan mozog a gyepen vagy akár az udvaron, és a beépített gyomfelismerő érzékelő utasítása alapján távolítja el a gazokat.

Állomások kint és bent

A Netatmo intelligens meteorológiai állomás valós idejű adatokat továbbít a legfontosabb környezeti körülményekről, mint például a hőmérséklet, a páratartalom, a szél sebessége és iránya vagy épp az UV-sugárzás mértéke. A folyamatosan gyűjtött és online tárolt adatok elemzésével képes arról tájékoztatni, mikor a legalkalmasabb az idő a házkörüli munkákhoz, a szabadidős tevékenységekre vagy épp a lakás szellőztetésére.

Állomások kint és bent

Talán nem meglepő, hogy a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás számára kifejlesztett növényi szenzorok a lakosság körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Segítségükkel a nem gyakorlott növénykedvelők is csodás virágokban gyönyörködhetnek vagy élvezhetik a balkonos kiskertekben termő paradicsomokat, paprikát és fűszernövényeket. Egyszerűen a talajba szúrva mérik a talajnedvességet, a fény intenzitását és a műtrágyaszintet. A mért adatok elemzése után az alkalmazás javaslatokat tesz, mire van szükség ahhoz, hogy növényeink minél tovább egészségesek maradjanak. További szobanövény-gondozási tippjeinkről ebben a bejegyzésünkben olvashatnak.

Mindig friss fűszernövény a polcról

Azok se búsuljanak, akiknek nincs kertjük vagy balkonuk, hiszen okos szobai kiskertek is elérhetők már a piacon. Használatuk roppant egyszerű: mindössze a víztartályt kell havonta egyszer feltöltenünk. A szenzorok innentől kezdve átveszik az irányítást. Mérik és felügyelik a növények megfelelő vízellátását, gondoskodnak a legideálisabb körülményekről, úgymint víz, fény és páratartalom, így biztosak lehetünk benne, hogy növényeink mindig a megfelelő ellátást kapják. A beépített HD kamerának köszönhetően távolról is rápillanthatunk a kiskertünkre. Használatához nincs szükség földre és növényvédő szerekre, így a fenntartható termesztés garantált.

Üdvözlő fények

A kültéri világítás a kert dísze az éjszakában. A legújabb intelligens lámpák azonban már nem csak világításra szolgálnak. A Philips Hue okostelefonnal vagy táblagéppel összekötött világító rendszere a fények automatikus felkapcsolásával üdvözli a hazaérkezőket és gondoskodik arról, hogy közülük senki se botorkáljon a sötétben. Ha nem tudnánk a 16 millió hideg- és melegszínből választani, előre összeállított fényjátékokkal kápráztathatjuk el vendégeinket, mindig más egyéniséget adva ezáltal a kertünknek. Az energiatakarékos üzemmódnak köszönhetően a rendszer napnyugtával folyamatosan szabályozza a fény intenzitását, de hang alapú vezérlésre is lehetőség van.

Üdvözlő fények

Legyen szó kertről, balkonról vagy szobanövényekről, nem lehet mindenki szíve csücske a növényápolás. Számos tanulmány bizonyítja azonban, hogy az emberrel kapcsolatba kerülő zöld területek fordított arányban állnak a depresszió, a stressz vagy a szorongás szintjével. Minél jobban burjánzik körülöttünk a sokszínű és számtalan fajtából álló növényzet, annál kevésbé szorongunk, stresszelünk és szomorkodunk. Egy japán tanulmány egyenesen úgy találta, hogy a zöld növényzet összekapcsolható az élettartam megnövekedésével is. Az intelligens kerti megoldások leveszik a terhet a vállunkról és elvégzik helyettünk a nem-szeretem-feladatokat, hogy a kertben és balkonon mosolygósan tölthessük el a szabadidőnket.

Iratkozz fel hírlevelünkre!