Skip to main content
 
Okoseszköz

A technológia lehet a szobanövények megmentője

2020.08.17 No Comments 10 perc olvasási idő
A technológia lehet a szobanövények megmentője

Törperózsák, azáleák, pozsgások, kaktuszok, százszínű orchideák, zöldbe borult nappalik, növényektől roskadó erkélyek és virágzó teraszok – az utóbbi években felkapottá vált a szobanövény-gondozás és a balkonkertészet. Minél egyszerűbb azonban a színpompás növény-birodalom beszerzése, annál nehezebb őket életben tartani, ne adj isten, átteleltetni. Ha nem szeretnénk néhány hét után elszáradt fűszernövény-csonkokat látni konyhánk ablakában, a növényápolás viszont nem az erősségünk, van megoldás. Megmutatjuk, milyen alkalmazások, szenzorok vagy okos cserepek segíthetik életben tartani zöld kedvenceit.

Zöldvásárlási lázban égnek a fiatalok

Az utóbbi években, különösen az Y generáció vagy millenniumi generáció (az 1980-as években születettek) és az utánuk jövők körében rendkívül megnőtt a szobanövények iránti kereslet. A The Economist adatai szerint az ezredforduló óta a világ legnagyobb dísznövénytermesztő nemzetének számító Hollandiából 6 milliárd dollárról hat év alatt 9 milliárd dollárra nőtt az exportált növények értéke. Európa lakói ugyanabban az évben, vagyis 2016-ban mintegy 36 milliárd eurót költöttek virágokra és szobanövényekre.

A zöldvásárlási láz azonban nem járt feltétlenül együtt a növénygondozás alapjainak elsajátításával, így szakértők szerint évente közel 8 milliárd eurónyi szobanövény végzi a kukában. Szerencsére az aloe verák, pozsgások és más népszerű, leveles kedvencek életben tartása érdekében mára már a legújabb technológia is segítségünkre lehet.

Zöldvásárlási lázban égnek a fiatalok

Öntözésre emlékeztető appok és okos virággyógyítás

Az utóbbi néhány évben a dísz- és szobanövények felfutásával párhuzamosan sorra születtek a növénygondozást segítő alkalmazások. Némelyek a füvek, a fák és a virágok felismerésére és nevesítésére használhatóak, például a PlantNet Növényhatározó. Az okostelefon kamerájának segítségével lefotózhatjuk az előttünk lévő ismeretlen növénykét, és néhány kérdésre válaszolva a hatalmas adatbázisból képfelismerő algoritmussal a mesterséges intelligencia máris kiokosíthat bennünket az aktuális növényfajtát illetően.

Öntözésre emlékeztető appok és okos virággyógyítás

Ha már közelebbről megismerkedtünk legújabb, zöld kedvencünkkel, különféle alkalmazások, például a Plant Watering Reminder vagy a Waterbug öntözésre emlékeztető programok segíthetnek az életben tartásban. Az utóbbi app segítségével nevet adhatunk kedvenc növényeinknek és saját igényeiknek megfelelően állíthatjuk be az emlékeztetők érkezését. Így a túlöntözést és a vízhiány miatti növényhalált is egyszerűen megakadályozhatjuk.

A Planta vagy a Florish nevű program ennél is tovább megy: az okostelefon kameráján keresztül elemzi a felhasználó otthonának fényviszonyait és tanácsot ad, melyik sarokba milyen típusú növény kerüljön. Sőt, kvízekkel és személyes konzultációkon keresztül igyekszik segíteni az azáleák és a filodendronok jóllétét.

Öntözésre emlékeztető appok és okos virággyógyítás

Betegségfelismerés és növényekből kiskedvencek

Ha már képesek vagyunk a növények alapvető életfunkcióit öntözéssel, tápoldatozással és a fényigényeknek megfelelő helyre helyezéssel fenntartani, a következő lépés a betegségek otthoni gyógyítása lehet. Mivel ez szintén nem intuitív, hanem rengeteg tanulást és utánaolvasást igénylő készség, az enciklopédiák adatbázisaira ráeresztett mesterséges intelligencia itt is segíthet. Például a 2018 májusában elindított Plant Optimizer vagy a Fyta Beam nevű okos szenzor képes a felhasználók fényképei alapján megállapítani, hogy az adott növény inkább kevés fényt vagy túl sok vizet kap-e, vagy megtámadta-e egy kártevő.

Betegségfelismerés és növényekből kiskedvencek

Az is könnyedén talál választ a kérdéseire, aki nem bízik meg teljesen a technológiában – például a Horticure nevű szolgáltatáson keresztül. Ez a platform növények gondozásának szakértőivel köti össze az aggódó felhasználókat, akik 72 órán belül videókonzultációk keretében kaphatnak tanácsokat arról, hogyan teleltessék át fotoszintetizáló kedvenceiket vagy hogyan védjék őket a hűvös őszi éjszakáktól.

Betegségfelismerés és növényekből kiskedvencek

Sőt, akinek visszajelzésként nem elég a folyamatosan virágzó és harsányzölden cseperedő növényei látványa, az már választhat egy emotikonokkal kommunikáló, okos virágcserepet is. A Lüa névre hallgató cserép az automatizált öntözés vagy tápoldatozás helyett azt ígéri, hogy a növény igényeinek megfelelő jelzésekkel kommunikálja, jól érzi-e magát a „házi kedvenc”. Sőt, mozgásérzékelőjével képes „szemmel tartani” másokat is a lakásban. Már alig várjuk, hogy a következő lépésben egy startup előálljon egy növényeket megszólaltató változattal.

Lüa

Iratkozz fel hírlevelünkre!