Skip to main content
 
Okosotthonok

Mesterséges intelligenciával a tökéletes sütésért

2022.10.17 No Comments 11 perc olvasási idő
Mesterséges intelligenciával a tökéletes sütésért

Aki ismerős valamennyire a konyhában, az jól tudja, hogy a tökéletes recept mindig egy jó sütővel kezdődik. De mi teszi a sütőt jó sütővé? Ma már nem (csak) az, hogy okos, de akár az is, hogy a mesterséges intelligencia a szakács keze alá dolgozik.

Mesterséges intelligenciával a tökéletes sütésért

Home Connect

Ha valamit, hát a sütést-főzést nem lehet távirányítással vezérelni – gondolhatnánk, és nagyobbat nem is tévedhetnénk. A Bosch Home Connect alkalmazásának segítségével, mint bármely okoseszközünket, a sütőnket is egyszerűen kezelhetjük a telefonunkról. Persze a tésztát nem fogja begyúrni helyettünk, de ha gondosan előkészültünk, akkor

bármikor és bárhonnan elindíthatjuk a készüléket, akkor is, ha úton vagyunk, és ezzel értékes időt nyerhetünk.

Attól sem kell félnünk, hogy nem érünk haza időben, és az étel esetleg odaég. Mivel az alkalmazás és a sütő az interneten összekapcsolódik, folyamatosan szemmel tarthatjuk az eszközünket, és akár a hőmérsékletet vagy a programbeállításokat is megváltoztathatjuk, illetve figyelemmel kísérhetjük az étel hőfokát. Az applikáció pedig végül értesítést is küld, ha a program befejeződött.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy az alkalmazás inspiráló receptekkel ad ötletet, hogy mit és hogyan főzzünk, továbbá a felhasznált élelmiszerek tápértékéről is információkat nyújt.

Home Connect

Az én kuktám az MI

A Bosch legújabb, Serie 8 típusú sütői, amelyek 2023-tól már Magyarországon is megvásárolhatók, ennél is többet tudnak: a beépített mesterséges intelligenciát hívják segítségül a sütés-főzéshez. A Bosch az egyik legnépszerűbb német gasztro vloggert, Saliha „Sally” Özcant kérte meg, hogy kedvenc citromos tart (francia pite) receptjén tesztelje le a készüléket.

„A sütés az MI segítségével remek szórakozás – egyszerűen nem jár annyi feszültséggel, hogy egyszerre több felé kell figyelni”

– summázta a tapasztalatait a rutinos YouTuber.

Az én kuktám az MI

Sally szerepe ugyanis lényegében azzal véget is ért, hogy a pitét betette a sütőbe – innen már a készülék vette át a munkát. A beépített PerfectBake szenzorok folyamatosan szemmel tartják az ételt, és mintha csak kristálygömbbe néznének, azt is meg tudják jósolni, hogy mikor sült tökéletesre.

Ezzel búcsút lehet inteni az ajtó nyitogatásának, a szurkálásnak, a pirulás mértékének gondos vizslatásának.

A szakács vagy a cukrász akár meg is feledkezhet a készülő ételről, és tálalhat, előkészülhet vagy főzhet egy kávét, amíg értesítést nem kap.

Az én kuktám az MI

De honnan tudja a gép, hogy mikor a legjobb a pite? Egy kis tudományt hív segítségül. Minden étel, amelyet megsütünk, veszít nedvességtartalmából. Minél tovább tart a sütés, annál többet, és ezzel párhuzamosan egyre magasabb lesz a páratartalom a sütőtérben. A sütőbe beépített lambda-szondák – hasonlóan azokhoz, mint amilyenek az autók kipufogórendszerében találhatók – folyamatosan megfigyelik az oxigéntartalmat, amely az étel párolgásával párhuzamosan csökken. Más szenzorok közben a hőmérsékletet, a páratartalmat mérik, a beállított programmal összevetve ezekből az adatokból pedig ki tudják számolni, mikor készül el az étel.

Az én kuktám az MI

A hatékony jósláshoz az MI-nek persze korábbi tapasztalatokra is szüksége van. Az algoritmus így minden sütésből, sőt minden más felhasználó sütéséből is tanul. Azaz a sütő idővel egyre okosabb lesz – minél többet használjuk, annál pontosabban dolgozik.

„A felhasználók ebből semmit nem vesznek észre. Csak azt, hogy az előrejelzések még pontosabbak, mikor legközelebb ugyanazt az ételt készítik”

– magyarázta Hoang Richter, a készülék mesterséges intelligenciájának egyik fejlesztője.

Az én kuktám az MI

Húsevőknek is

Ami pedig működik a süteményeknél, az természetesen ugyanúgy működik a húsételeknél is. A PerfectRoast üzemmód három ponton méri a hús maghőmérsékletét, márpedig mint egy korábbi cikkünkben már rámutattunk, ez a tökéletes sült hús titka. Ami azt illeti, ez még pontosabb képet is ad az étel állapotáról, mint az egyetlen helyen mérő más maghőmérők. Ha pedig a hússzeletünk eléri a legmegfelelőbb hőmérsékletet, a sütő automatikusan lekapcsol, az ételnek pihenni is van ideje.

Iratkozz fel hírlevelünkre!