Skip to main content
 

Reggeli madárcsicsergés, szikrázó napsütés, az égbolton úszó gomolyfelhők látványa, hűsítő csobbanás, grillezett finomságok illata, egy hintaágyban töltött délutáni szieszta az árnyékban mind hozzájárulnak a nyár varázsához. Ha esetleg mégsem tudunk szabadságra menni, mégis megtalálhatjuk a kedves pillanatokat a forró nappalokban és éjszakákban. Összegyűjtöttünk néhány kültéri okoseszközt, hogy a szabadban eltöltött idő még kellemesebb lehessen.

Madárles okosan

Az igazi madárbarátok jól tudják, hogy a madáretetést a fiókák védelmének érdekében április közepén bizony abba kell hagyni. A költési időszak azonban több szempontból is igazán jó móka. Aki kihagyta az első költést májusban, az se búsuljon, hiszen a júliusi másodköltési periódusban még meghallgathatja a napkeltekor felhangzó trillákat. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint a hajnali énekléskor lehet a leginkább megbecsülni a környéken élő énekesmadarak számát.

A madárbarát kertből nem hiányozhat az intelligens madárodú, amely az IoT-nak köszönhetően még közelebb hozza a természetet. Az odúba beépített kamerán keresztül megleshetjük a fiókák cseperedését: a kikeléstől kezdve, az etetésen keresztül egészen a kirepülésig. Egy alkalmazáson keresztül pedig fotókat és videókat is készíthetünk, és tehetjük mindezt a nap bármely szakaszában akár a legsötétebb órában is, amit az éjszakai kameramód támogat. A piacon elérhető számos változat között találunk fenntartható megoldásokat is, amelyek újrahasznosított fából vagy bambuszból készültek, és napelem biztosítja a működésükhöz szükséges energiát.

Amíg a hajnali énekléskor inkább a fülünkre hagyatkozunk, addig a madármegfigyelés során segítségünkre lehet egy okostávcső. Az innovációk és a madarak szerelmesei bizonyára szeretni fogják azt a mesterséges intelligenciával felokosított eszközt, amelyik közel 10 000 madárfajt képes felismerni. A madarak még gyorsabb meghatározásában az MI-t GPS támogatja. A megfigyelt egyedekről ezzel az eszközzel is tudunk fényképeket és videókat készíteni, amelyeket átküldhetünk a mobiltelefonunkra és gyorsan meg is oszthatunk barátainkkal.

Kristálytiszta víz

Ha elfáradtunk a reggeli sétában vagy egyszerűen munka után csobbannánk egyet a kertben felállított medencénkben, nem árt, ha tudjuk milyen vízben merülünk is el. Amíg a strandokon, szállodákban található úszómedencék vízminőségét folyamatosan mérik és felügyelik, addig az otthonunkban található kisebb vagy nagyobb medencék vizére talán kevesebb figyelmet fordítunk.

Kristálytiszta víz

A Crystal Water Monitor segítségével nyomon követhetjük a medencénk állapotát. A beépített szenzorok a víz hőmérsékletén és az egyszerű pH-értéken túl számos vízelemzési funkciót is ellátnak, beleértve a redox-potenciált (ORP) vagy a lúgosságot. A rendszer 10 percenként okostelefonunkra jelentést küld, hogy a víz mindig csillogó és biztonságos maradjon.

Füst, tűz, grill, IoT

Lehet akármilyen forró is a nyár, a családdal vagy a barátokkal közös programok között a vizes kikapcsolódások mellett bizonyosan az élmezőnyben áll a grillezés és a sütögetés. Az IoT pedig a legtüzesebb étkezéshez is kínál már megoldásokat.

Füst, tűz, grill, IoT

A Weber Connect tulajdonképpen egy olyan asszisztens, melynek segítségével grillezésünket egyszerűbbé tehetjük. Az eszköz bármelyik készülékhez csatlakoztatható. Okostelefonon keresztül értesítéseket küld a hús állapotáról, hőmérsékletéről, de azt is mutatja, ha tálalásra kész az étel.

A Traeger Ironwood a grillek igazi IoT-nagyágyúja. Használata során nem kell állandóan a grill mellett állnunk, hanem kiélvezhetjük a közös pillanatokat, miközben az okosgrill folyamatosan monitorozza a készülő húsokat. Jóllehet a hagyományos, füstös ízeket a pellet tüzelés garantálja, a pontos hőmérsékletszabályozást és akár a hang alapú, applikáción keresztül történő távvezérlést és távfelügyeletet ez a WiFi-kapcsolattal rendelkező grillkészülék biztosítja.

Füst, tűz, grill, IoT

Grillezés után pedig jólesik kicsit megpihenni. A kültéri intelligens dugaljak lehetővé teszik a kültéri eszközök áramellátásának távoli vezérlését és ütemezését, így sötétedéskor fel sem kell állnunk. Akár a kerti lámpákat, az öntözőrendszer vagy a csobogó szivattyúit, vagy akár az ünnepi dekorációkat szeretnénk vezérelni, a kültéri okosdugók még kényelmesebbé teszik a nyárestéket.

Iratkozz fel hírlevelünkre!