Skip to main content
 

Intelligens úszómedencék vigyáznak a lubickoló lurkókra

Az ENSZ becslései szerint világszerte a gyerekek körében a legmagasabb a vízbefúlás aránya, ezen pedig sürgősen változtatni kellene. Számos technológiai cég felismerte a probléma fontosságát, és csatarendbe állította a szenzoroktól kezdve az összekapcsolható eszközökön át a viselhető karkötőkig azokat a megoldásokat, amelyekkel minden fürdőző apróságot megóvhatunk a halált hozó hullámoktól.

Vigyázz, kész, víz

Gyerekek körében a leggyakoribbak a halálos vízi balesetek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a vízbefúlás világszerte vezető halálok. 2019-ben mintegy 236 ezren veszítették el így az életüket, ami az összes balesethez köthető haláleset 7 százalékát jelenti. Az ENSZ 2014-es jelentése pedig arra is rámutatott, hogy mind a mesterséges, mind a természetes vizek a legfiatalabbakra jelentik a legnagyobb veszélyt. A vízbefúlás legmagasabb aránya világszerte az 1–4 évesek között van, őket pedig a valamivel idősebbek, az 5–9 évesek követik ezen a szomorú listán. A Csendes-óceán nyugati részén az 5–14 éves gyerekek körében első számú halálok a vízbe fulladás.

Gyerekek körében a leggyakoribbak a halálos vízi balesetek

Nem csoda, hogy az előírások szerint a strandokon és a közfürdőkben a medencék mellett kötelező a szakképzett úszómester jelenléte, akik David Hasselhoffot és Pamela Andersont is felülmúló éberséggel igyekeznek óvni a fürdőzőket. Ez azonban nem egyszerű: kutatások szerint a vízimentőknek mindössze 1–2 percük van arra, hogy egy fulladozó embert úgy mentsenek ki a vízből, hogy ne szenvedjen maradandó egészségkárosodást. Szerencsére az utóbbi időben a technológia is besegít a vízimentőknek, a különféle szenzorok és összekapcsolt eszközök pedig több szem többet lát alapon igyekeznek támogatni az úszómesterek munkáját.

Okosodó medencék, gyerekvédő karkötők

Okosodó medencék, gyerekvédő karkötők

Az elmúlt években több cég is olyan karperecet dobott piacra, amellyel megteremthető a vízben lubickoló lurkók biztonsága és a szülők nyugalma is egyben. Ezek általában csuklón viselhető eszközök, amelyek a hozzákapcsolt alkalmazás segítségével jelzik a szülőnek, ha a pancsoló gyerek bajba kerülne a vízben. Ekkor a szenzor néhány másodpercen belül akár 50 méteres távolságra is képes figyelmeztetést küldeni, és hangos sípolással jelezni a vészhelyzetet. Sőt, ezek a karkötők általában bírják a strapát: homok, kosz és a gyerekek kíváncsisága sem árthat nekik, az pedig még inkább növeli a biztonságot, hogy csak a szülők képesek fel- és levarázsolni őket a csemeték karjáról.

A fejlesztések másik iránya a medencékre irányul. A Poseidon nevű cég rendszere például víz alatti és a medencét felülről megfigyelő kamerákat köt hálózatba, majd központi egysége a képsorok valós idejű elemzése során állapítja meg, bajban van-e bárki az úszók közül. Ha az okos algoritmusokkal felszerelt, összekapcsolható rendszer megállapítja, hogy valaki fulladozik a medencében, az információ tíz másodpercen belül eljut a megfelelő segítséghez.

Szenzorokkal a vízminőségért

Az úszómedencék okosodása mindenesetre nemcsak az emberéleteket óvja, hanem hosszú távon az egészségüket és a környezetüket is. Számos cég fejleszt ugyanis vízben elhelyezhető szenzorokat, amelyek a víz minőségét mérik, és a hozzájuk tartozó okostelefonos alkalmazásokon keresztül figyelmeztetnek, ha bármilyen rendellenességet tapasztalnak.

A szenzorok által mért adatok általában olyan kémiai paramétereket tartalmaznak, mint a pH-érték, a redox-potenciál (ORP) – ezek alapján meghatározható például az uszodákban adagolt klór koncentrációja –, vagy éppen a lúgosság. Néhány, nem a vízben elhelyezett, hanem a medence oldalára vagy aljára erősített eszköz pedig azt is lehetővé teszi, hogy a vízszint változását és a mozgási mintázatokat megfigyeljék. Ezek mind komoly szerepet játszanak abban, hogy egyensúlyban lehessen tartani a víz minőségét, a további fejlesztésekkel a jövőben pedig már nem csupán a laikusoknak, hanem a szakembereknek is segítséget jelenthetnek.

Szenzorokkal a vízminőségért

Iratkozz fel hírlevelünkre!