Skip to main content
 

Már öt hatalmas szemétszigetet azonosítottak a kutatók a Föld óceánjaiban, melyeket az áramlási rendszerek tereltek össze. Hatalmas – és akkor még enyhén fogalmaztunk – és közülük a legnagyobb, a Hawaii és Kalifornia között lebegő úgynevezett nagy csendes-óceáni szemétfolt területét már 2018-ban 1,6 millió km²-re, azaz Magyarország 17-szeresére, össztömegét pedig legalább 79 ezer tonnásra becsülték, mely azóta sajnos minden bizonnyal csak tovább hízott.

Gigantikus úszó szemétszigetek

A Hawaii és Kalifornia között található óriási szemétsziget. Forrás: https://theoceancleanup.com/

Honnan jön a szemét?

A szemétszigeteket túlnyomórészt műanyag alkotja. Abból pedig bőven van utánpótlás. Az OECD adatai szerint a műanyag-felhasználás megnégyszereződött az elmúlt harminc évben, és 2019-re elérte az évi 453 millió tonnát. Ebből még mindig csak mindössze 9 százalékot hasznosítunk újra.

8
hulladék kerül minden évben az óceánokba.

Egyrészt közvetlenül a halászat és hajózás folytán, másrészt a szárazföldről, a partmenti településekről, illetve legfőképpen a folyók hordalékaként. Mivel az előállított műanyag 60 százaléka kisebb sűrűségű a víznél, ezért egy részüket a szél és az áramlatok messzire elsodorhatják. A napsütés, a szélfújás, a hullámok, a tengeri élőlények lassanként apró darabokra szedik még a lassan bomló műanyagot is. Ez újabb fenyegetést jelent, hiszen ily módon az úgynevezett mikroszennyezések mindenhova eljutnak.

Mit lehet tenni ez ellen?

Azért szerencsére vannak már olyan kezdeményezések, melyek harcba szálltak a szemétszigetekkel. Közülük a legismertebb és legnagyobb a The Ocean Cleanup. A hollandiai székhelyű nonprofit szervezet nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy a lebegő műanyagok 90 százalékától megtisztítsa az óceánokat.

Amellett, hogy felelősebben és fenntarthatóbban kezeljük a hulladékot, a gigászi munkából bárki és mindenki kiveheti a részét, akár oly módon, hogy alkalmazásokkal jelentheti az illegális szemétlerakókat.

Mit lehet tenni ez ellen?

A környezetbe kerülő szemét típusa, mennyisége, helye és eredete is értékes információ lehet a kutatóknak. Forrás: https://theoceancleanup.com/

A világ „szeméttérképének” megalkotására és a hulladék összegyűjtésére fejlesztették ki a Marine Debris Tracker (Androidra és iOS-re) applikációt. Ezen bárki jelentheti, ha hulladékkal találkozik a környezetben, legyen szó például egy elhajított cigarettacsikkről, PET-palackról, szatyorról vagy gumiabroncsról. Az alkalmazásban megadhatjuk a szemét típusát, mennyiségét, konkrét GPS-koordinátákkal, vagy akár fényképpel és videóval. Mire jó ez – már azon a feltételezésen kívül, hogy ha valaki regisztrál egy hulladékot, akkor valószínűleg fel is szedi azt?

Az adatbázist a különféle környezetvédelmi szervezetek, a tudósok, valamint a döntéshozók is felhasználhatják.

A 2022-es statisztikáik szerint az alkalmazásnak köszönhetően:

  • 54 országból érkezett jelentés.
  • 1,5 millió darab hulladékot azonosítottak.
  • Ezek 76 százaléka műanyag volt.
  • Vezető helyre kerültek a cigarettacsikkek is

Az első tízben újrahasznosítható anyagokat találtak.

Magyarország is számít

Mit tehetünk mi Magyarországon, távol az óceánoktól? – merülhet fel a kérdés. Nagyon is sokat. Mint fentebb már írtuk, a szemét jelentős részét ugyanis a folyók szállítják el – akár hazánkból is.

A The Ocean Cleanup szimulációjával le is modellezhető a hulladék útja. Bár a program alacsonyra értékeli, hogy Budapestről a szemét a tengerbe jusson, a Dunán úszva elvileg eljuthat a Földközi-tenger keleti medencéjéig, hogy aztán összesen 40 ezer kilométeres pályát utazzon végig a hullámokon.

Elképzelhető tehát, hogy például egy dél-törökországi nyaralásunk során a budapesti műanyagdarabokat kerülgetjük.

PET Kalózok akcióban

Eljut az óceánig vagy sem, persze nem elhanyagolható saját környezetünk védelme, tisztasága sem. A PET Kalózok ezért tíz évvel ezelőtt üzentek hadat a Tiszát, illetve a Bodrogot elárasztó műanyagáradatnak.

Zsákmányaik azonban nem kincsek, hanem PET-palackok, szatyrok és cipőtalpak.

Saját bemutatkozásuk szerint az elmúlt esztendőkben a környezetszennyezés ellen indított harcból szórakoztató-ismeretterjesztő eseményt varázsoltak, ahol egyénileg és csapatban versenyezhetnek a nemes célért: ki tud több szemetet összegyűjteni? A nagy presztízsű és immár hagyományos hajós versenynek, a PET Kupának már szintén van alkalmazása is, a Tiszta Tisza applikációban (TTaPP 2.0, Androidra és iOS-re) regisztrálhatunk a megmérettetésre, tájékozódhatunk a soron következő fordulóról és az eredményekről.

A többnapos rendezvényt itt is gondos feltérképezés előzi meg. A szennyezett területeket a TrashOut alkalmazás segítségével jelölik meg (Androidra és iOS-re). A magyar nyelven is elérhető, ingyenes applikációval mérik fel a folyókon fellelhető legnagyobb hulladékszigeteket, de a program természetesen nem csak vízpartokon használható.

Az eredmények magukért beszélnek:

  • 5510 szennyezett területet derítettek fel
  • 273 tonna szennyező anyagot távolítottak el
  • Ez 3 413 500 darab PET-palack súlyának felelt meg

50 százaléka az összegyűjtött hulladéknak magyar újrahasznosító cégekhez került.

A feladat sajnos sziszifuszi, hiszen mint tájékoztatójukban is írják, a hulladékok túlnyomó része határainkon túlról, Ukrajnából és Romániából származik, ahol bevett gyakorlat a házak körül keletkezett szemét ártérben való elhelyezése.

A téli hónapokban felgyűlt hulladékot a tavaszi olvadékvizektől és esőtől megduzzadt folyó felveszi, átszállítja a határon, majd az alsóbb szakaszokon ártéri erdőkben, homokszigetek partján rakja le. A PET Kalózok ezért minden évben felveszik a kesztyűt és azon dolgoznak, hogy nemzetközi együttműködésben már a forrásánál kezeljék a problémát.

A Bosch magyarországi telephelyein is tiszta munka folyik, hiszen mindenhol nagy gondot fordítanak a környezetvédelemre. Legyen szó gyártásról, irodai környezetről vagy épp a telephelyek közvetlen környezetéről, a munkatársak kiveszik a részüket a folyamatból. Tavaly decemberben például a Bosch Budapest Innovációs Kampusz környező utcáit és tereit tisztították meg a legkülönfélébb hulladékoktól, és úgy tervezik, hogy az akciót félévente megismétlik

Iratkozz fel hírlevelünkre!