Skip to main content
 

A környezetet romboló illegális szemétdombok ellen már bárki felveheti a kesztyűt: akár okosan, a telefonjával is.

Télen sokszor harapni lehet a levegőt. Sajnos egyre gyakrabban azonban nem hűvös frissessége, hanem a légszennyezettség miatt. A hideg, száraz légkörben egyébként is könnyebben megrekednek a káros anyagok. Nem is beszélve a fűtésszezonról: jó esetben fával fűtenek, de előfordul, hogy minden szemetet bedobálnak a kazánba, kandallóba, kert végében rakott tűzre, hogy csak úgy füstöl feketén, mintha indiánok feleselnének egymással. Ha nincs otthon olyan készülékünk, ami ellenőrzi a levegő minőségét, mint például a Bosch AIR „jólétérzékelője”, szagolhatjuk az égésterméket. Pedig fűteni igazán lehetne okosabban is.

A leggyakrabban műanyag palackok, gumiabroncsok, kábelek, kerti hulladékok, de olykor textíliák, köztük használt ruha is végzi a lángok között. Vagy éppen az út mellé ledobva. Hiába tiltja a törvény, az illegális szemétlerakók gombamód szaporodnak. Félreeső utcákon, sínek mellett, benzinkutak oldalában, az erdő peremén. Ennél még a szemét is jobb sorsra érdemes! Főként, hogy van is rá bőven lehetőségünk, hogy helyesen cselekedjünk. Választhatjuk az éves ingyenes hulladékszállítást, a veszélyes hulladékot speciális, erre a célra szolgáló udvarokba vihetjük, vagy akár a meglehetősen olcsón elérhető, házhoz hívható gyűjtők is a segítségünkre lehetnek.

szemétdombok

Szemétháború

A környezetet károsító illegális szemétlerakók ellen már bárki felveheti a kesztyűt. Tavaly óta elérhető a HulladékRadar telefonos alkalmazás, amellyel jelenthetjük a hatóságoknak, ha valahol törvénytelenül elhelyezett hulladékot találunk. Rövid regisztrációt követően az applikációban feltölthetjük képeinket a fellelt szemétről. GPS-helyadataink felhasználásával az illetékesek ezt követően pontosan és egyszerűen be tudják azonosítani a probléma helyét és mértékét.

illegális szemétlerakók

Az alkalmazásnak már több mint 11 000 felhasználója van. Az éber szemek tavaly december közepéig már több mint 8 000 bejelentést tettek. A „Tisztítsuk meg az országot!” kormányzati program keretében 10 000 tonna (!) hulladékot gyűjtöttek össze Magyarország-szerte.

Ebből jelentettek:

  • 1232 darab gumiabroncsot,
  • 540 darab autóroncsot,
  • 1500 alkalommal 5 köbméternél nagyobb szemétkupacot,
  • 3 863 alkalommal 1–5 köbméter közötti szeméthalmot,
  • megszámlálhatatlan PET-palackot, kommunális hulladékot, de még elektromos eszközöket, bútorokat is.
szemétszedés

Forrás: https://szemetszedes.hu/

A szemétdombok néha valóságos kis időutazást jelentenek. Fonyód közelében a ’70-es, ’80-as évekből származó hulladékot találtak a föld alatt. Ijesztő, hogy a több mint 40 éves műanyag tejeszacskó kifogástalan állapotban került elő…

A környezet őrei

Hasonló elven működnek más alkalmazások. A Hulladékvadászon keresztül képekkel, helyadatokkal bárki bejelentheti, ha illegális hulladékot vagy bármilyen szennyezést talál. Ezzel az akcióval azonban nem a hatóságokat, hanem lelkes környezetvédőket riaszthatunk. A JÖN Alapítvány magát úgy írja le, mint „olyan személyek, lakosok, akik megunták, hogy piszkos szemétdombokhoz hasonlít közvetlen környezetük.” Ők aztán vagy saját kezükbe veszik a megoldást, vagy értesítik az illetékes hatóságokat. Eddig már több mint 2 500 helyszínt tisztítottak meg.

Tiszta munka

A Bosch magyarországi telephelyein tiszta munka folyik: legyen szó gyártásról, vagy akár az általános, irodai és hétköznapi hulladékokról. Nem csupán a munkatársak gyűjtik szelektíven a szemetet, de az ipari hulladékot, sőt még a keletkező selejtet is osztályozzák, válogatják. Több száz, sőt ezer tonnányi hulladékról beszélünk, az újrahasznosítási folyamat mégis több telephelyen már a 100 százalékhoz közelít. Igaz, hátradőlni nem lehet, hiszen mint a szakemberek megjegyzik, a környezetvédelemben mindig van hova fejlődni. Jóllehet a hulladék egy jelentősebb hányadát még elégetik, ami termikus hasznosítást jelent ugyan, de kevésbé környezet- és erőforrásbarát.

Tiszta munka

A tökéletesség elérésében a Bosch munkatársainak is főszerep jut. Az emberi tényező megkerülhetetlen, hiszen a kollégák döntésén múlik, hogy a megfelelő konténerbe dobják-e a szemetet. A lehetőségek adottak: a műanyagot, a papírt, a fémet, a kommunális hulladékot és az elhasználódott elemeket külön kukákban gyűjthetik. Sőt, akad telephely, ahol még a kávézaccnak is saját tárolója van, az ételmaradékot pedig állatmentő alapítvány szállítja el.

A szelektív gyűjtésnél is hatékonyabb azonban a tudatosság, hiszen „a legjobb hulladék a nem létező hulladék”.

Iratkozz fel hírlevelünkre!