Skip to main content
 

Az elmúlt egy évben szinte minden a feje tetejére állt, így csoda lett volna, ha pont a CES (a világ legnagyobb fogyasztói elektronikai szakkiállítása) nem marad el, vagy alakul át teljesen. A szervezők időben felismerték, hogy új formátumot kell találni a rendezvénynek és szerencsére időben meg is tették ezt.

Idén először a nagy hagyományokkal rendelkező kiállítás és vásár az online térbe költözött. Ezzel gyakorlatilag egy pillanatig sem forgott veszélyben a léte. Tulajdonképpen logikus lépés volt ez és az is előfordulhat, hogy ha a formátum idén beválik, akkor a régi nyüzsgő Las-Vegas-i napok már soha nem jönnek vissza. Ki gondolt volna erre akár csak egy évvel ez előtt?

Két éve még egészen másként kellett bemutatni a CES újdonságait (a Bosch 2019-es standja)

Két éve még egészen másként kellett bemutatni a CES újdonságait (a Bosch 2019-es standja)

A Bosch évek óta fontos szereplője a rendezvénynek. Forradalmi szoftveres és hardveres újdonságok egész sorát mutatta be itt a vállalat az elmúlt években. Gondoljunk csak a tavaly bemutatott okosszemüvegre, az okosnapellenzőre, vagy épp a 2019-es CES legnagyobb sztárjára, az önvezető iránytaxira. E mellett persze számtalan hasznos eszköz és szoftver is bemutatkozott már a Bosch mérnökeinek köszönhetően a vásáron. Ezek jó része ma már a hétköznapok során is velünk van, így nem csoda, hogy idén is nagy volt a várakozás a cég termékeivel kapcsolatban. Ahogy már 2019-ben és 2020-ban, úgy idén is a szoftveres újdonságok kerülnek elsősorban reflektorfénybe. A mesterséges intelligencia (MI) – mint fejlesztési terület – önmagában elképesztő mérvű lehetőségeket tartogat még magában. Ez jól látszik is, hiszen immár harmadik éve ez áll a Bosch fókuszában a CES kapcsán.

Különös CES: földöntúli újdonságok
Különös CES: földöntúli újdonságok

Ezt bizonyítja az idén CES Innovációs Díjat bezsebelő biztonsági-kamerarendszer, amely fél Celsius fokos eltéréssel képes testhőmérsékletet mérni, valamint képes számon tartani az adott helyiségben, vagy helyiségekben tartózkodó személyek számát. Mindkét funkcióhoz mesterséges intelligenciát használ a rendszer, amelynek segítségével hatékonyan szabályozható például egy üzlet forgalma, vagy a belépők egészségügyi vizsgálata.

Szintén egészségügyi téren jelent újdonságot az a mikroelektronikai érzékelő, ami a CES kapcsán debütált. Az integrált MI-szoftvert tartalmazó MEMS-szenzor képes megtanulni mozdulatainkat, így téve minden eddiginél pontosabbá edzéseink naplózását. Ha már testmozgás és ha már innovációs díj, mindkettő kapcsán ki kell emelnünk az új Nyon kerékpárcomputert. A már világszerte elérhető digitális egység szinte minden platformmal, minden formában (Bluetooth, wifi-fi) hálózatba kapcsolható. E mellett pedig képes lezárni a kerékpárt, valamint lopás esetén riasztóként funkcionál.

Ugyanúgy számítógép és jármű, mégis teljesen más terület az a vezérlőcsalád, amelynek kapcsán hatalmas lehetőségeket vizionál a Bosch. Napjaink személyautóiban már tucatnyi vezérlőszámítógép található. Külön vezérlője van a hajtásrendszernek, a menetdinamikának és a különböző komfortelektronikáknak is. A Bosch most egy olyan vezérlőcsaládot fejlesztett ki, amely magában foglalja ezeket. Az egyetlen, központi egység előnye, hogy a jármű hálózati felépítése egyszerűbbé válhat, valamint csökkenhetnek a tervezési és gyártási költségek is. Ráadásul az új integrált egység jóval egyszerűbbé teszi az olyan kényelmi funkciók távoli vezérlését, mint az utastér előmelegítése, vagy épp az elektromos járművek távoli töltésvezérlése.

Az okos, praktikus és hasznos újdonságok mellett ráadásul egy igazi földöntúli okosságról is gondoskodott az idei évben a Bosch. Mérnökeink egyik CES-en bemutatkozó okos találmánya már tavaly is eljutott a világűrbe, idén azonban egy másik meg sem áll a Holdig. A több partnerrel közösen fejlesztett holdjáró robotjárművek navigációs megoldásának, valamint vezetéknélküli töltésének fejlesztésében is oroszlánrészt vállaltak a Bosch mérnökei.

Jól látható a különbség a ma és a holnap autója között a fedélzeti elektronika bonyolultságát tekintve

Jól látható a különbség a ma és a holnap autója között a fedélzeti elektronika bonyolultságát tekintve

A Hold közeli és távoli oldalát is meghódíthatják az új járművek

Ezeket az újdonságokat természetesen mind részletesen is bemutatjuk majd blogunk felületén. Sőt, az eddigi évek újdonságaihoz hasonlóan hamarosan akár mindennapi életünk részévé is válhatnak. Tartsatok velünk és ismerjétek meg az első online térben rendezett CES Bosch-újdonságait!

Iratkozz fel hírlevelünkre!