Skip to main content
 

Különleges bemutatófalat épített a Bosch az idei CES kiállításra. A stand pihenőrészén olyan érdekességeket láthattak az érdeklődők, amelyekben Bosch szenzorok dolgoznak. Mind közül talán az okosalsónadrág volt a legizgalmasabb, de akadt azért más néznivaló is.

A Bosch egyik legjelentősebben fejlődő üzletága a félvezető- illetve szenzorgyártás. Mivel ez a terület gyorsan növekszik és a cégcsoport komoly tapasztalatokkal rendelkezik, a közelmúltban további fejlesztések mellett döntött az igazgatótanács. Jelenleg is épül egy új üzem Drezdában, de szenzorok fejlesztésében és gyártásában magyarországi telephelyek is jeleskednek. A rövid bevezető után következzenek a bejegyzés elején említett érdekességek.

Neymar és a Lamborghini telefonja

Az OPPO Find X legnagyobb különlegessége a felépítése

Az egyik legillusztrisabb vendég az Oppo Find X névre hallgató mobiltelefon volt. Nálunk egyelőre kevésbé ismert ez a modell, pedig a világméretű reklámkampánynak a labdarúgó Neymar Jr. és a Lamborghini autógyártó is aktív szereplője volt. A készülék egyik érdekessége a különleges kamerarendszer, amely használatkor kiemelkedik a készülékházból. A technológiai partnerek egyike a Bosch volt, a telefon alapvető funkcióiról a BMI160 névre keresztelt elfordulásérzékelő gondoskodik. A különösen kis méretű hardver energiafogyasztása minimális, ennek ellenére támogatja a kiterjesztett valóságot, a háromdimenziós képalkotást, az optikai képstabilizálást és a beltéri navigációt is.

Az OPPO hivatalos termékvideói

Órák mérése

A BMI160 több termékben is visszaköszönt a kiállítottak közül, így például a Huami Amazfit Stratos 2 okosórában, amit nálunk Xiaomi márkanéven ismerhetnek többen. Érzékelőnk sokoldalúságát jól prezentálja, hogy a telefonhoz mérten jóval kisebb órában is tökéletesen beépíthető. Ráadásul elsődleges feladata itt egészen más, hiszen a sporttevékenységek minél pontosabb kiértékelésében segíti az okosórát.

Az okostelefonok mellett az okosórák kihagyhatatlan kiegészítője a BMI160

Különleges operatőr

Ma már igazi legenda az akciókamerák között az egykori kategóriateremtő GoPro Hero. A mostani Hero 7-ben két fontos Bosch szenzor is helyet kapott. Az egyik a BMG250 névre hallgató háromtengelyes szögsebesség-érzékelő, amely az optikai, vagy elektronikus képstabilizálás kapcsán dolgozik táblagépekben, mobiltelefonokban és a már említett kamerában is. A jó minőségű panorámaképekhez nélkülözhetetlen giroszkóp közreműködhet még a kiterjesztett valóság feldolgozásában, a gesztusvezérlés, vagy az épületen belüli navigáció kapcsán is. A Hero 7 másik érdekessége a BHA250 intelligens hub. A háromtengelyes gyorsulásmérővel ellátott programozható mikrokontroller előre telepített szoftvereket és algoritmusokat tartalmaz, így akár egyedi programozás nélkül is beépíthető Android operációs rendszert használó készülékekbe. Használható gesztusvezérlésre, arcfelismerésre de akár a különböző mozgásformák azonosítására is.

A GoPro Hero sorozata kategóriát teremtett és ma is etalonnak számít

Kesztyű és szemüveg a virtuális világhoz

Szintén az érdekességek sorát gazdagította a Facebook Ocolus Go virtuális valóság szemüveg, valamint a Manus VR virtuális valóság kesztyű. Előbbi talán kevésbé szorul magyarázatra, de ettől még a benne lévő BMI055 hattengelyes gyorsulásmérő szenzor igazi mérnöki műremek. Persze ha összességében nézzük a Manus VR az igazi unikum. Ezt kesztyűt használja ugyanis a NASA is az űrhajósok kiképzése során. A szimulációs programok kapcsán jól jön a BHI160 smart-hub, amely a mozgás felismerése mellett pontos beltéri navigációt, gesztusvezérlést és 3D modellezést is támogat. A mellé integrált BMM150 geomagnetikus szenzorral kiegészítve elképesztően pontos és részletes VR és AR kiszolgálásra képes.

A virtuális valósághoz fejlesztett okoskesztyűt az űrhajósok kiképzésénél is használják

Okosgatya és egyéb ruhadarabok

Bár önmagukban az eddig leírtak is izgalmasak, a legnagyobb különlegesség kétségkívül most következik. Mert azon már nem lepődünk meg, hogy a telefon okos, az sem nagy újdonság, hogy az óra is okoskodik, az viszont, hogy az alsónemű, vagy épp a póló „smart”, a témát ismerőket is meglepheti. Pedig a kanadai Myant cég Skiin nevű termékcsaládja bizony okos. Az alsóadrág például követi az szívritmusunkat, a testhőmérsékletünket, a légzésszámunkat, testünk hidratáltságát, testzsírszázalékunk alakulását és kiértékeli alvásunkat is. Teszi mindezt a már említett Bosch BMI160 szenzor segítségével. A termékcsalád azonban nem csak ebből áll, az okospóló például vérnyomást mér, az okosaláöltözet pedig optimális szinten tartja a felhasználó testhőmérsékletét. Teszi mindezt aktív fűtéssel annak függvényében, hogy milyen viselőjének hőháztartása.

Az okos termékcsalád egyre több tagból áll. Tudásuk ellenére mindennapi viseletre tökéletesen alkalmasak

A felsorolt példákból jól látszik, hogy a felhasználási területek sora szinte végtelen. A Bosch érzékelői ma is a legjobb minőséget képviselik és méretük csökkenésével egyre sokoldalúbbá válik felhasználhatóságuk. Hiszen legyünk őszinték, egy fehérneműnél közelebb már nem is kerülhetnének az okosságok az emberi testet illetően. Nincs is más hátra, szavazzunk:

Te használnál okosfehérneműt?
418 votes

Iratkozz fel hírlevelünkre!