Skip to main content
 
Szoftver

Rockzene robotzenészekkel?

2018.10.15 No Comments 3 perc olvasási idő

Igen! Sőt varázslat történik, amikor tudományos elveket és technológiát alkalmaznak kreatív alkotásra, zene létrehozására és bemutatására.

Nigel Stanford, zenész legutóbbi projektjében azt mutatta be, hogy a digitális korban, hogyan fejlődhet az emberi kreativitás a technológia segítségével. Már korábban is készített látványos videókat, amikben a legmodernebb hangtechnikán kívül az ősi elemeket – a tüzet és a vizet – is segítségül hívta annak prezentálására, hogy a hang valójában egy hullám.

A robotkarban is ott van az isteni szikra?

Kölcsönhatásban a robotokkal

Az Automatica című zeneművet, Kuka robotok segítségével rögzítette, és a számból, mindössze három robottal látványos videó is készült. „Az AI, a szingularitás, a robotok, ezek mind megjelennek az emberek fejében, ha a digitalizációt emlegetjük. Az Automatica zenei beszélgetéseinek is ez a témája.” – nyilatkozta a szerző az egy évvel ezelőtt megjelent album kapcsán. Stanford a performanszával a legfőbb kérdést feszegeti:

„Mit jelent embernek lenni a digitális korban? Főleg úgy, hogy ha egy robot például zongorázni kezd, azt bizony elég jól csinálja.”

Emberi kreativitás a robotok keze alatt

Stanford, Andy Flessas robotanimátorral dolgozott együtt, aki úgy programozta be a robotokat, hogy azok zenekarként tudjanak zenélni. Íme:

Bár a KUKA a világ legismertebb robotszállítmányozója, és az elmúlt 40 év során főként az ipari alkalmazásokra fókuszáltak, mindig nyitottak voltak új területekre. A robotok alkalmazási területe egy gyorsan növekvő piac, vallják, hogy el kell tudni mozdulni az ipari felhasználástól, akár a kreatív munkafolyamatok felé.
Úgy tűnik, hogy az ember versus robotika jövőjében, az automatizálás még nagyobb teret képes biztosítani a kreatív alkotói folyamatoknak.

Közös alkotásban az ember és a mesterséges intelligencia

Iratkozz fel hírlevelünkre!