Skip to main content
 

Már a kulináris világban is számos innovatív technológiát alkalmaznak. Amíg néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tartottuk, ma már talán nem lepődünk meg azon, hogy léteznek olyan robotszakácsok, amelyek többféle konyhai és éttermi feladatot el tudnak végezni. Hamburgert vagy krumplit sütnek, tésztát kevernek, pizzát állítanak össze, kávét főznek vagy felszolgálnak. Mi történik akkor, amikor ezeket a robotszakácsokat ráadásul még mesterséges intelligenciával is összekapcsolják? El tudjuk-e képzelni, hogy a jövőben a mi konyhánkban is sürög-forog egy ilyen masinának nem nevezhető robot? Mutatjuk azokat az újdonságokat, melyek már most is elérhetők.

Barista, hostess, felszolgáló, takarító, szórakoztatóművész – sok feladat egy robot

Tokióban, Japánban már több olyan kávézót és éttermet is találunk, ahol a személyzet jelentős részét robotok alkotják. Ezek a robotok nemcsak felszolgálnak, hanem elnavigálják a vendéget az asztalához, felveszik és kiviszik a rendelést, időközben elszórakoztatják, táncolnak vagy eltársalognak vele, sőt rohangálás közben fel is takarítanak. Vannak olyan helyek is, ahol a robotokat olyan emberek irányítják távolról, akik egészségügyi állapotuk miatt ugyanezt a feladatot nem tudnák elvégezni.

Ahhoz pedig, hogy a beszélgetés gördülékeny legyen, a tervezők természetesen a technológiához nyúltak. Az ember irányította robotok esetében videókamerán keresztül, míg a másik esetben a mesterséges intelligencia segítségével szinte bármiről elbeszélgethetünk a nekünk dedikált robotfelszolgálóval. Nem is gondolnánk azonban, hogy az ilyen típusú robotok hamarosan a konyhákba is beköltöznek.

Barista, hostess, felszolgáló, takarító, szórakoztatóművész – sok feladat egy robot

Forradalom az okoskonyhában

A technológiai fejlődés aranykora az élelmiszeriparba is megérkezett. Szükség is van rá, hiszen a Föld népessége 2024 január elejére elérte a 8 milliárd főt. Ez hatással lesz az élelmiszerek iránti kereslet növekedésre, egyúttal a globális élelmiszeriparra nehezedő nyomás is nő, hiszen a fogyasztók igénye növekszik a jobb és fenntarthatóbb minőségű élelmiszerek iránt. A drasztikus és gyors növekedésre reagálva a fejlesztők pedig egyre több okoskonyha megoldással rukkolnak elő.

790
Amíg a globális okosotthon piac értéke 2022-ben 136,14 milliárd dollárra rúgott, a Kings Research elemzői szerint 2030-ra eléri a 790,19 milliárd dollárt.

Az okoskonyhában már napjainkban is számos okoseszközt találunk. Gondoljunk csak a legújabb okossütőkre, amelyekkel akár tökéletes, nápolyi ihletésű pizzát vagy isteni steaket süthetünk, de intelligens hűtőszekrényekből, mosogatógépekből, kávéfőzőkből sincs hiány a piacon.

MI és robot egyben

A Moley Robotics a világ első robotkonyhája MI-alapú autonóm rendszerként működik, és a főzési folyamat szinte minden részét képes automatizálni. Két karjával a mennyezetre felszerelt pályán közlekedik. Beállítja a hőmérsékletet, használja a mosogatót, összekeveri és serpenyőkbe önti a hozzávalókat, valamint kavargatja az edényekben lévő ételeket. Az előre beprogramozott receptek alapján több mint 5 000 ételt tud elkészíteni, majd amikor végzett, el is takarít maga után.

Ezek a robotok a konyhai eszközökre erősített érzékelők segítségével képesek megtanulni az ételek elkészítését, amelyek egyúttal a receptek elemzését is szolgálják. Emellett több mint 1200 paramétert képesek mikroszekundumonként figyelni, és képesek megérinteni, megszagolni, látni és hallani a készülő fogásokat. A szenzorok visszajelzést küldenek az operációs rendszerüknek (OS), így számos konyhai feladatot képesek automatizálni, és idővel új készségeket is megtanulnak. A tapintás-, érintés és szaglásérzékelővel felszerelt robotok már képesek arra, hogy önmagukat fejlesztve kitalálják, mikor kell az összetevőket másra cserélni, ételjavaslatokat tegyenek, ellenőrizzék a kalóriákat, és a menüt a különböző diétákhoz és életmódokhoz igazítsák.

MI és robot egyben

A robotszakács egyik hátránya, hogy egyelőre nem képes a főzéshez szükséges alapanyagok és élelmiszerek előkészítésére, például burgonya, uborka vagy hagyma hámozására, zöldségek vagy gyümölcsök feldarabolására. A másik pedig, hogy a rendszer jelenleg nagyon drága, ami miatt sokan nem engedhetik meg maguknak. Vagy szimplán nem is szeretnénk egy ilyen robotszakácsot a konyhánkba, hiszen közülünk nagyon sokan szeretnek főzni, sütni és a közös konyhai sürgölődés sok családban kellemes időtöltést is jelent. Fenti okokból kifolyólag nem valószínű, hogy a mesterséges intelligenciával rendelkező robotszakácsok teljesen eluralják az okoskonyhákat, hanem inkább a többi okoseszközhöz hasonlóan asszisztensként működhetnek majd a jövőben.

MI és robot egyben

Iratkozz fel hírlevelünkre!