Skip to main content
 

„Gyakran boldogabbak vagyunk, ha kevesebbünk van, mert megtanuljuk jobban megbecsülni a dolgok valódi értékét.”

Leonardo Di Chiara olasz építésznek ez a hitvallása, melyhez nem csak munkájában, de életvitelében is tartja magát. A 32 esztendős fiatalember ugyanis egy saját tervezésű, mindössze 9 négyzetméteres mobil okosotthonban él és járja a világot.

A világ legkisebb okosotthona

Gyerekszobától a tervezőasztalig

A magát modern nomádként bemutató mérnök a Boschnak felidézte, hogy tanulmányait Berlinben végezte, ekkor csatlakozott a Van Bo Le-Mentzel nevével fémjelzett Tinyhouse University kezdeményezéshez. A nemzetközileg elismert német építész-feltaláló még 2016-ban hívta életre a projektet azzal a céllal, hogy megoldási javaslatokat kínáljon a demográfia, a migráció, a klímaváltozás, a természeti katasztrófák és más jelenségek miatt jelentkező válságokra. Így álmodták meg a 10 négyzetméternél kisebb, rendkívül hatékony és fenntartható mobil lakóházakat, melyek a lakhatási problémákra jelenthetnek gyógyírt. Milyen az élet egy ilyen aprócska, guruló otthonban?

Leonardo Di Chiara ezt a saját bőrén akarta megtapasztalni – ezért tervezte meg magának miniotthonát, az aVOID-ot.

Gyerekszobától a tervezőasztalig

„Egyfajta minimalista életstílust akartam követni, azzal a szabadsággal, hogy útra kelhessek, amikor csak akarok” – magyarázta fő célkitűzéseit.

Az ötlet formába öntéséhez aztán a gyermekkorából merített ihletet. Elmondása szerint Pesaróban, egy észak-olaszországi városkában nőtt fel szüleivel, ahol csak egy aprócska szobája volt, így már meglehetősen korán rá volt kényszerítve, hogy mindent rendben tartson. A kihívásokat azonban előnyére fordította, a nehézségek csak inspirálták. – A kevéske félretett pénzem miatt kénytelen voltam ugyanabból a méretből kiindulni, mint amilyen a szobám is volt: mindössze 9 négyzetméterből – emlékezett vissza a kezdetekre.

Leonardo miniotthona Toszkánában

Leonardo miniotthona Toszkánában

Forrás: http://www.leonardodichiara.it/

Kicsi a ház, de okos

Olaszországban 9 négyzetméter egy nappali legalsó határa, neki ekkora területre kellett egy egész házat bezsúfolnia. Hogy sikerült? Hát okosan! Első ránézésre az épület belső tere ugyanolyan, mint egy gardrób, de a letisztult formák mindenütt többfunkciós, beépített bútorokat rejtenek. Itt semmi sem csupán csak az, mint aminek látszik.

Tiny House: A Tiny Smart Home – On Wheels

„Az aprócska házamban nincs sok tér, szóval okosan kellett beosztanom. Ezért van az, hogy csak olyan dolgaim vannak, amelyek igazán értékesek, több dologra használhatók és tartósak is egyben”

– magyarázta Leonardo. A ház nevét is erről a filozófiáról kapta: az angol „avoid” szó jelentése „elkerül”, utalva a projekt fő céljára, hogy elkerüljön minden pocsékolást, legyen szó térről vagy nyersanyagokról. A kifejezés egyúttal a „void” szóval is játszik, amely az „üresség” szinonimája – ami egy minimalista építész számára a lehetőséget jelenti az újratervezésre.

Hogy mi minden fér el a 9 négyzetméterben?

  • A hálószoba vízszintes szekrényágy, amely akár franciaággyá is bővíthető.
  • A konyhában indukciós főzőlap, elszívó, és egy kis hűtő is helyet kapott.
  • A fürdőszoba mindössze 0,7 négyzetméter. Nem is áll másból, mint egy komposzt WC-ből (ez nem használ vizet), zuhanyfülkéből és csapból.
  • Az ebédlő egy kihajtható asztal, összehajtható székekkel.
  • Vannak még szekrények, fiókok és rejtett tárolók.
  • Létra vezet fel a tetőre, ami napozóként használható, és egy kis konyhakertnek is otthont ad.
  • Az áramot napelemek szolgáltatják.

A háznak azonban nemcsak a tervezése okos, hanem a technológiája is. Munkája során Leonardo állandó társa lett például a Bosch PLR 50 C lézeres távolságmérő, melynek adatait telefonos alkalmazására is átküldheti. – Mikor ennyire apró helyet tervezel, minden milliméter számít! – mutatott rá a kreatív építész.

Bosch PLR 50 C lézeres távolságmérő

Az okos eszközök segítenek neki abban is, hogy apró, de értékes otthonát kívül és belül is biztonságban tudja:

Bosch Eyes Outdoor rendszere

Habár európai utazgatásai során a ház vontatásához Leonardo autót használ, helyben már a Bosch eBike teherszállító kerékpárjával közlekedik. Ez a felfedezetlen tájakon is megtalálja a legegyszerűbb útvonalat, és még a környezetet sem rombolja.

Bosch eBike teherszállító kerékpárj

Tudatos bérlőknek, éttermeknek, nyaralóknak

A Leonardo féle különc modern nomádoknak persze kényelmes lehet egy ilyen miniház, de egyébként kinek jó ez? – merülhet fel bennünk a kérdés. Pedig praktikusabb, mint azt talán elsőre gondolnánk. Remek alternatíva lehet például az olyan nagyvárosokban, mint Peking, Tokió vagy New York, ahol kevés a kiadó ingatlan, ráadásul a bérleti díj is csillagászati. Főleg, hogy az építkezések sem bírják a népességnövekedés tempóját.

13
Becslések szerint az építkezések a világ károsanyag-kibocsátásának 13 százalékáért felelősek.

Szakemberek szerint tehát nem is történhetne jobb dolog a környezettel, mint hogy elterjednek az apró, hatékony és fenntartható lakhatási megoldások. Akik pedig ilyenekben élnek, általában azzal magyarázzák döntésüket, hogy egyébként is kevés időt töltenek otthon, és pénzt spórolnak meg más céljaikra.

Egy ilyen mobil okosotthon ugyanakkor más célokra is bevethető. Leonardo például mozgó ételárust, úgynevezett foodtruckot is tervezett már. Vagy csak képzeljük el, milyen tökéletes megoldás lenne akár egy nyaralónak! Az ötlet Leonardonak is szöget ütött a fejébe, így 2018-ban 1300 kilométeren és tíz megállón keresztül jutott el Berlinből Rómába.

„Be akartam utazni a világot, de nem turistaként, hanem egyszerű polgárként” – magyarázta. És ugyan hogyan lehetne otthonosabb a szállásunk, mint mikor saját házunkat visszük magunkkal?

Ön kipróbálná az aVOID-ot?
504 votes

Iratkozz fel hírlevelünkre!