Skip to main content
 
Okosotthonok

Reszkessetek, betörők! – avagy így készíts erődöt az otthonodból!

2018.09.19 No Comments 7 perc olvasási idő

Ha a betörőktől félünk, otthonunk őrzésére már léteznek a filmben szereplő technikáknál sokkal okosabb megoldások. Ráadásul jóval olcsóbbak is. Az is elképzelhető, hogy lassan a különböző biztonsági cégek is fölöslegessé válhatnak.

Nem is olyan régen még a kapukra aggatott „harapós kutya” tábla volt hivatott elriasztani a betörőket, akár tényleg volt ilyen a háznál, akár csak ijesztgetésnek tették ki. Habár egy jól idomított házőrző valóban kiváló „betörésgátló” tud lenni, azért ma már okosabban is megoldhatjuk otthonunk védelmét. Sőt, ehhez biztonsági cégeket sem kell feltétlenül alkalmazni. Akár havi költségek, no meg a mindig a legszebb álmunkat megzavaró téves riasztás rémképe nélkül már magunk is kiépíthetjük és telepíthetjük saját biztonsági rendszerünket. Ne legyenek kétségeink: erre mindenkinek szüksége lenne. A Belügyminisztérium 2017-es évre vonatkozó statisztikái szerint Magyarországon összesen 4359 bejelentett betöréses lopás – mikor a jogtalan behatolás után valamilyen értéket is eltulajdonítanak – és 3067 betörés történt.

Kamerák, mozgás – és behatolás érzékelők, füstjelzők, pánikgomb, megannyi könnyen elérhető okoseszköz, amivel biztonságosabbá tehetnénk otthonunkat. A különbség a hagyományos rendszerekhez képest az, hogy ezeket már saját készülékeinkkel is összeköthetjük. Hogy mi ennek az előnye? Először is az, hogy kevésbé költséges, mintha biztonsági cégek figyelnék 24 órában a monitort. Másodszor búcsút inthetünk az idegesítő téves riasztásoknak is, hiszen mi magunk dönthetünk arról, érdemes-e segítséget hívni. Nem utolsó sorban pedig azért, mert számos kiegészítő funkcióval is rendelkeznek, melyek könnyebbé tehetik életünket, és már a baj megelőzésében is segítenek.

Például képzeljük csak el, hogy éjnek évadján valamilyen furcsa zajt hallunk a kertből! Ahelyett, hogy sodrófával felfegyverkezve járnánk körbe, telefonunkon azonnal ellenőrizhetjük a kinti kamerák képét. Kinyílt az ablak, mikor senkinek nem kellene otthon lennie? A rendszer azonnal figyelmeztetést küld, mi pedig távolból akár az összes szobát végigpásztázhatjuk. Ha illetéktelen behatolót találunk, egy hangszórón keresztül figyelmeztethetjük, élesíthetjük a riasztót, egyetlen gombnyomással értesíthetjük a rendőrséget, és persze a felvételek is megdönthetetlen bizonyítékként szolgálnak majd. Mi több, az okos biztonsági rendszer már a baj megtörténte előtt is figyelmeztet. A besurranó tolvajok legnagyobb bánatára jelez például, ha nyitva felejtettük valamelyik ablakot, de akár a bejárati ajtót is nyithatjuk-csukhatjuk a távolból. A legmodernebb eszközök még arcfelismerő rendszerrel is rendelkeznek, ami nem csak azonosíthatja a vendégeket, de akár azt is megadhatjuk, ki nyerhet bebocsátást.

Ezeknek a kütyüknek ráadásul már meglehetősen nehéz túljárni az eszén. A Bosch által kifejlesztett kamerák például nem csak figyelik a terepet, de elemzik is az adatokat. Különbséget tudnak tenni a háziállatunk, egy gyalogos vagy éppen egy gyorsan közeledő jármű között, és automatikusan fókuszálnak a gyanús, például a bejárathoz túl közel merészkedő mozgásokra. Persze nem fog ki rajtuk a sötétség, vagy a rossz fényviszonyok sem, állják az időjárás viszontagságait, és még arra is figyelmeztetnek, ha valaki letakarta az optikájukat, vagy a mozgásérzékelő szenzorát.

Valójában azonban egy ilyen okos biztonsági rendszerre nem is feltétlenül a símaszkba bújt betörők a legveszélyesebbek, akik feszítővassal állnak neki a „munkának”. Mivel az okoseszközök az internetre is csatlakoznak, célpontjai lehetnek viszont a hackereknek: képzeljük csak el például, hogyan kémkedhetnének egy feltört babafigyelő kamerán keresztül! Fontos tehát, hogy a megfelelő védelemmel ellátott eszközöket válasszuk, és a rendszerhez vezető „főbejáratot”, azaz a routerünket is őrizzük.

Ezek után, nem hogy a Reszkessetek betörők! botcsinálta tolvajainak, de még az Ocean’s Eleven profi csapatának is beletörne a bicskája a biztonsági rendszerbe. Ráadásul ezt még sétáltatni sem kell.

Hamarosan a magyar piacon is elérhető a Bosch multifunkcionális őrző-védő szolgálata

Behatolásjelzés, ajtóvezérlés, videomegfigyelés, tűzjelzés mobil hozzáféréssel

 

A Bosch úgynevezett B & G Series behatolásjelző központja különböző biztonságtechnikai alkalmazások (behatolás, tűz, beléptetés, videó) integrált használatára kínál megoldást mobil hozzáféréssel kombinálva. A G Series panelek akár 599 behatolásjelző zónát, a kisebb és közepes méretű felhasználásokra tervezett B Series paneljei pedig 96 zónát képesek biztosítani. A rendszer kilenc nyelvet, köztük a magyar is támogatja és a felhasználók rendszerenként két nyelvet is választhatnak. Az egyszerűbb alkalmazhatóság érdekében az sms-ben vagy ímélben érkező riasztások is a felhasználó által választott nyelven jelennek meg. A rendszer a hangos bemondás funkciójával is bír, ezen kívül közvetlen IP kamera integrálhatóságot kínál, amely lehetővé teszi a videó alapú mozgásérzékelést, amely a zónák egyenkénti aktiválására is alkalmas. A panelre érkező riasztás videójeleket küld és a felhasználók ímélben vagy mobil eszközeikre elküldött üzenetekben látják a telephelyeiken történt események képeit. A megoldás egyedülálló, mivel nincs szükség további hardverre, felhő vagy videó alapú menedzsmentalkalmazásra. A kamera integráció összetett videós analitika használatát is lehetővé teszi, melyek a Bosch IP kameráiba vannak beépítve. A távoli programozás csökkenti a költségeket, és az üzemeltetés utazással járó vesződségei is elkerülhetők. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!