Skip to main content
 
FenntarthatóságOkosotthonok

Az energiaforradalom követeként mutatkozott be a Bosch a CES-en

2024.01.15 No Comments 9 perc olvasási idő
Az energiaforradalom követeként mutatkozott be a Bosch a CES-en

A kocsiban mutatkozó fáradtság jeleire otthon beinduló kávéfőző és az okos szenzorok legújabb generációja is felvonult a Bosch színeiben a világ legpazarabb technológiai fesztiválján, az idei Las Vegas-i Consumer Electronic Show (CES) kiállításon, de a legnagyobb dobást ezúttal az energiával, méghozzá a környezetkímélő energiával kapcsolatos Bosch-fejlesztések jelentették.

Az energiaforradalom követeként mutatkozott be a Bosch a CES-en

Faljuk az energiát, mintha nem lenne holnap

Az utóbbi 50 évben megduplázódott a globális energiafogyasztás – és az előrejelzések szerint a növekedés jelentősen a következő években sem hagy alább. Idénre a szakértők 3,3 százalékos fogyasztásbővülést prognosztizálnak, míg az elkövetkező évekre is átlagosan olyan 2–2 százalékos emelkedést tartanak reálisnak.

80
A megújuló energiaforrások térnyerése ellenére az energiafogyasztás mintegy 80 százaléka továbbra is fosszilis energiahordozókból származik.

Ezzel párhuzamosan tovább növekszik a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás mértéke, ráadásul a kibocsátások további 1,1 százalékos növekedéssel rekordmagasra kúsztak idén. Ezek oroszlánrészét a fosszilis energiahordozókból felszabaduló szén-dioxid és egyéb mérgező, a környezetre káros anyagok teszik ki. Ezek a trendek pedig nem segítik a klímaváltozás elleni fellépést, amelyre oly nagy szüksége lenne a bolygónak.

Faljuk az energiát, mintha nem lenne holnap

Hőszivattyúval a fenntarthatóbb otthonokért

Ezzel szemben a Bosch a hagyományosan minden évben január elején, idén január 9-12. között megrendezett CES kiállításon a megújuló energiaforrások és az elektromos átmenet nagyköveteként mutatkozott be, amikor legújabb mobilitással és okosotthonokkal kapcsolatos fejlesztéseit prezentálta.

Az IDS Ultra hőszivattyú például a hagyományos modellekkel ellentétben akkor is teljes fűtőkapacitással működik, amikor a hőmérséklet a mínusz tartományokban kellemetlenkedik, sőt egészen -15 Celsius-fokig, de akár -25 Celsius-fokig optimális működéssel használható. A hőszivattyú a mérsékelt égöv északabbra fekvő területein azoknak lehet megfontolandó választás, akik fosszilis fűtési rendszerről váltanának elektromos alternatívára. Ez a váltás pedig nem csupán energiát, hanem költségeket is spórol a környezetbarát fűtést választóknak.

Hőszivattyúval a fenntarthatóbb otthonokért

A Bosch ugyanezt a hőszivattyús technológiát alkalmazta a vízmelegítés környezetkímélőbbé és jobbá tételekor is. Az elektromos melegvíz-tartály és a hőszivattyú kombinációja akár háromszor-négyszer is hatékonyabb lehet a hagyományos, jelenleg a piacon lévő vízmelegítőknél, amellyel szintén energiát és költségeket igyekeznek megspórolni a fogyasztóknak.

A Bosch első ízben kínálja legújabb generációs mosogatógépeit a MySchedule funkcióval.

A Bosch első ízben kínálja legújabb generációs mosogatógépeit a MySchedule funkcióval.

Ahogy azzal is, hogy a Bosch okosotthon-tartozékait, mint például a sütőket, szárítókat, mosógépeket időzíteni lehet – és újdonságként már a mosogatógép is olyan funkciót kapott, amellyel automatikusan olyankor indítható el az edények tisztítása, amikor az elektromos áram ára a legalacsonyabb vagy amikor zöldáram is elérhető az adott országban.

Hidrogén a háztartásban

Az elektromos megoldásokon túl a Bosch a hidrogénben látja az energiaátmenet egyik kulcsfontosságú szereplőjét, és intenzíven fejleszti hidrogén-alapú mobilitási és okosotthonnal kapcsolatos megoldásait.

Habár az idei CES-en elsősorban a hidrogén-alapú mobilitás, például a Stuttgartban gyártott hordozható üzemanyagcella kapott hangsúlyt, a Bosch intenzíven fejleszti olyan, százszázalékban hidrogénre alapozott bojlereit is, amelyekkel kiválthatóak lennének a fosszilis energiahordozókkal működtetett otthoni bojlerek és így a vállalat segíthetne nagy energiaigényű épületek, például régi társasházak korszerűsítésében, dekarbonizálásában is.

Iratkozz fel hírlevelünkre!