Skip to main content
 

ChatGPT – Szintet lép a mesterséges intelligencia 3. rész

Mióta a ChatGPT szöveggeneráló algoritmus tavaly novemberben berobbant a köztudatba, óriási változásokat tapasztalhatunk környezetünkben. A chatbot elkezdett beszivárogni az élet minden területére: diétás tanácsokat osztogat, kódot ír, leteszi az orvosi vizsgát és bármilyen kérdésre összefüggő mondatokban válaszol. Nem véletlen, hogy sokan elkezdték tőle félteni a munkájukat. Vajon mégis mennyit tud az összekapcsolt rendszerekről? Így hát megkérdeztük, mi a világ 5 legjobb IoT-fejlesztése.

ChatGPT

A generatív AI mind felett

Ahogyan cikksorozatunk első és második is részében szó volt arról, hogyan söpört végig és milyen példátlan ütemben terjeszkedett az OpenAI fejlesztése az interneten.

Alig két hónap alatt elérte ugyanis az 590 millió látogatót és a 100 millió aktív felhasználót.

Óriási népszerűségét annak köszönheti, hogy még soha a világtörténelemben nem létezett olyan mesterséges beszélgetőpartner, amely ilyen sokféle kérdésre ilyen kreatív, alapos és emberhez hasonló válaszokat adott volna. Bármilyen szépen fogalmazzon is a nagy nyelvi modelleken alapuló gépezet, a ChatGPT persze ettől még nem értelmes. Nyelvi modelljének működésének elve, hogy próbálja megjósolni milyen szó következhet egy másik után. Vagyis a rendelkezésére álló, elsősorban az interneten elérhető adatokból gyűjtött adathalmazra építve, algoritmusok alapján igyekszik meghatározni, hogy egy adott szót (szekvenciát) legnagyobb valószínűséggel melyik másik követ.

A generatív AI mind felett

Tehát a válaszaiból arra lehet következtetni, hogy egy adott témában a több milliárd általa ismert adatpontból melyek a legnépszerűbb, leggyakrabban adott válaszok. Így amikor arra voltunk kíváncsiak, melyik az 5 legjobb IoT-fejlesztés a világon, valójában az internet népének kollektív véleményét köpte ki az algoritmus.

Következzen a várva várt eredmény!

  • Okosotthon rendszerek: Az okosotthonokban használt IoT-eszközök: például okostermosztátok, intelligens világítás- és biztonsági rendszerek stb., amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára otthonuk távoli vezérlését és automatizálását.
  • Intelligens városok: Az IoT segítségével a városok és települések számos területen fejleszthetők, így a közlekedési rendszerek, az energiahatékonyság, a hulladékkezelés, a parkolás vagy a közbiztonság területein. Az adatgyűjtés és az okoseszközök összekapcsolása javíthatja a városok életminőségét.
  • Egészségügyi monitorozás: Az IoT-technológia lehetővé teszi az egészségügyi adatok gyűjtését és távoli monitorozását. Intelligens egészségügyi eszközök, például okoskarkötők, vérnyomásmérők, vércukorszint-mérők stb. segítenek a betegeknek és az egészségügyi szakembereknek az adatok figyelemmel kísérésében és egészségük követésében.
  • Mezőgazdasági IoT: Az IoT alkalmazása a mezőgazdasági területeken lehetővé teszi az intelligens öntözést, távvezérlést, növényvédelmet, sőt még az állatok nyomon követését is. Az érzékelők és a kapcsolódó eszközök segítségével a gazdálkodók hatékonyabban kezelhetik erőforrásaikat és optimalizálhatják a termelést.
  • Ipari automatizálás: Az IoT-eszközök és érzékelők alkalmazása az ipari folyamatokban lehetővé teszi az adatgyűjtést, a távoli vezérlést és az automatizálást. Az ipari IoT-megoldások (IIoT) segítségével hatékonyabbá válhatnak a gyártási folyamatok, csökkenthetők a hibák és az erőforrások felhasználása optimalizálható.
Következzen a várva várt eredmény!

A ChatGPT listáját elnézve az algoritmusnak tényleg sikerült a több száz IoT-fejlesztésből kimazsoláznia azokat a területeket, amelyeken az elmúlt években a legjelentősebb pozitív változások történtek és amelyeken a leginkább nyomot hagytak az összekapcsolt rendszerek. Nem kell azonban megijednie senkinek, a chatbot ugyan tényleg elképesztően hatékonyan foglalja össze az óriási adathalmazokban egy adott témára vonatkozó szövegek lényegét, a trendektől eltérő, merőben új gondolatokkal nem képes előállni.

Így egészen biztos, hogy a jövőben is végtelenül kreatív emberekből álló csapatok fogják tervezni az IoT-megoldásokat – a mesterséges intelligencia legfeljebb segédeszköz lehet.

Iratkozz fel hírlevelünkre!