Skip to main content
 

Mikor 2022 novemberében bemutatták a ChatGPT-t, egy világ csodálkozott rá: már itt tart a mesterséges intelligencia (MI)? Az OpenAI fejlesztése végigsöpört az interneten, és évtizedek óta példátlan ütemben terjeszkedett:

alig két hónap alatt elérte az 590 millió látogatót és a 100 millió aktív felhasználót.

ChatGPT

Összehasonlításképpen, a TikToknak erre két hónapra, az Instagramnak pedig két évre volt szüksége. Ugyan bizonyos korlátai és hiányosságai gyorsan kiütköztek, sikere azóta is töretlen. Olyannyira, hogy az ingyenes 3.5-ös verzió után már megjelent egy továbbfejlesztett, de fizetős változata, a 4.0 is.

ChatGPT

Minek nevezzelek?

De mi is az a ChatGPT, és miben rejlik a titka? Leegyszerűsítve: egy nagyon jó chatbot. Program, amely szöveges választ ad kérdéseinkre vagy utasításainkra. Ilyenek persze már korábban is léteztek, különlegessége mégis inkább abban áll, hogy soha ilyen alapossággal, kreativitással, emberhez hasonló fogalmazással nem találkozhattunk ezelőtt. Ráadásul a ChatGPT rendkívül sokoldalú, szinte bármire hatékonyan alkalmazható. Emellett nem csak információt közöl, ha kell verset vagy esszét ír, szöveget fordít, önéletrajzot szerkeszt, programoz, vagy akár csak cseverészik.

Minek nevezzelek?

Sőt mindezt úgy, hogy sokszor kísértetiesen emlékeztet egy emberre.

Egyébként, ha – magyarul – megkérdezzük, így kezdi a bemutatkozást: „A ChatGPT egy nagy nyelvi model (sic!), amely a GPT-3.5 architektúrán alapul és az OpenAI által fejlesztett. A modell mély tanulási algoritmusokat használ, hogy természetes nyelvű válaszokat generáljon a felhasználói bemenetekre.”

Sőt mindezt úgy, hogy sokszor kísértetiesen emlékeztet egy emberre.

Hogyan működik?

Bármilyen szépen is fogalmazzon, vagy remek beszélgetőpartner legyen, a ChatGPT persze ettől még nem lesz emberi értelemmel bíró. Nyelvi modelljének működésének elve, hogy próbálja megjósolni melyik szó következhet a másik után. Vagyis a rendelkezésére álló adathalmazra építve, algoritmusok alapján határozza meg, hogy egy adott szót (szekvenciát) legnagyobb valószínűséggel melyik másik követ. Kétségtelen, hogy ehhez óriási információhalmaz áll rendelkezésére.

130000
Már a ChatGPT 3-at is elképesztően nagy, 45 terabájtnyi szövegen tanították, amely több százmilliárd szóval egyenértékű. Ha napi nyolc óra olvasással számolunk, ennyi szövegnek az elolvasására egy embernek kb. 130 ezer évre lenne szüksége. Valószínűleg az újabb verziók még ennél is nagyobb adatbázist használtak.
ChatGPT

Forrásai is változatosak, többek között könyveket, cikkeket, fórumokat, a közösségi médiát és a Wikipediát is feldolgozza. Fontos azonban megemlíteni, hogy a ChatGPT az internetről származó információkat használ, de közvetlenül nem csatlakozik az internethez! Azaz tudáskészlete is korlátozott, és nem feltétlenül a legfrissebb.

Miért ennyire életszerű ez a nyelvi modell?

1. A ChatGPT a szó kontextusának értelemzésére is képes, azaz érti, miről szól a szöveg.

2. Szándékos hibákat épít be a válaszokba. Ez azt jelenti, hogy nem mindig a legvalószínűbb szót alkalmazza, és ettől érdekes módon emberibb, kreatívabb lesz a fogalmazása.

ChatGPT

A ChatGPT csatlakozott a beszélgetéshez…

Habár a ChatGPT-t egyelőre sokan csak kedvtelésből, vagy afféle segédeszközként használják munkájukhoz, a technológiában vállalati szinten is óriási lehetőségek rejlenek – például éppen a chatbotok alkalmazásában. Nem véletlen, hogy az innovációban ugyancsak élen járó Bosch Digital is megnyitotta az együttműködést az OpenAI-val. Annak a lehetőségeit mérik fel, hogyan építhetnék be az OpenAI fejlesztéseit a technológiai partnerükkel, a CognigyAI-val megkezdett tesztekbe.

A Bosch Chatbot Suite csapata pedig azon dolgozik, hogy megváltoztassa az emberek és a technológia közötti együttműködést. A szakértők jelenleg a mesterséges intelligenciát alkalmazó programban rejlő lehetőségeket és kockázatokat vizsgálják, például azt, hogy hogyan segíthet a tanfolyamok és az oktatásszervezés területein.

Petőfi Sándor és a Trónok harca

Milyen fejlődés várható még a jövőben? Milyen társadalmi hatásai lehetnek a forradalmi áttörésnek? Milyen veszélyeket és kockázatokat tartogat a technológia? Mi köze van egymáshoz Petőfi Sándornak és a Trónok harcának? A Bosch Rexroth RE:FACT podcast adásában választ kaphatunk ezekre a kérdésekre. „A nagy nyelvi modell nyomában – Mit kell tudni a Chat GPT-ről?” című műsorban Nguyen Milán és Szabados Réka, a McKinsey Digital szakértői ásnak a téma mélyére.

Iratkozz fel hírlevelünkre!