Skip to main content
 

Karikó Katalint fiziológiai és orvostudományi, Krausz Ferencet fizikai Nobel-díjjal ismerték el tavaly. Hogy egy évben két magyar ért el ilyen világraszóló sikert, talán sokakat meglepett. Még a mesterséges intelligenciát is, amely ugyan nem tudta megjósolni a nyerteseket, viszont régóta hatékonyan azonosítja a várományosokat. Sőt, a tudományos eredményeket látva egyre gyakrabban merül fel a kérdés: egy napon talán az MI is kaphat Nobel-díjat?

A mesterséges intelligencia is nyerhet Nobel-díjat?

Érdekes kísérletbe kezdett az Indianai Egyetem egyik professzora. Santo Fortunato arra volt kíváncsi, hogy a mesterséges intelligencia képes-e megjósolni, ki nyeri 2023-ban a Nobel-díjakat. A hálózatkutató a ChatGPT-nek szegezte a kérdést, de még napjaink egyik legfejlettebb chatbotja is azt válaszolta, hogy a jövőbe nem tud látni. A kutatónak ez sem szegte kedvét, inkább másképpen közelítette meg a problémát: arra kérte a ChatGPT-t, valamint a Claude-t, hogy azonosítsák azokat a legfőbb felfedezéseket a kémia, a fizika és az orvostudomány területén, melyeket még nem jutalmaztak Nobel-díjjal. Az eredmények felemásak lettek.

Ugyan a MI több valóban jelentős tudományos áttörést megnevezett, ugyanakkor köztük olyanokat is, melyek már megkapták az elismerést vagy amelyek kidolgozói már elhunytak.

A mesterséges intelligencia is nyerhet Nobel-díjat?

A kutatók következtetése szerint a módszer mindenesetre ígéretes, és – ahogy egyébként a ChatGPT is vallja magáról – az MI biztosan segíthet az adatok elemzésében és az esélyek felmérésében. Még akkor is, ha van néhány csapda, amire figyelni kell. Ilyen például, hogy a tanítás során ki kell szűrni az olyan történelmi egyenlőtlenségeket, mint a nemek aránya. Hiszen eddig sokkal kevesebb nő kapta meg a díjat, mint férfi, de ez nem jelent semmit a jelenlegi tudományos eredményekre nézve. Hasonlóval próbálkoztak már egyébként az Oscar-díj esetében is, és a gép felvette a kesztyűt a filmkritikusokkal.

Koránt sem ez volt az első próbálkozás, hogy a mesterséges intelligenciával térképezték fel a legesélyesebb Nobel-díjasokat. A Clarivate brit-amerikai elemző cég a legnevesebb szaklapokban megjelent idézések számából, valamint szakértőik elemzéséből készít hosszú évek óta előrejelzést.

Nem is rossz találati aránnyal: a 2023-as nyertesek közül négy 2012 óta szerepelt náluk a várományosok listáján, köztük Krausz Ferenc is.

Nem is rossz találati aránnyal: a 2023-as nyertesek közül négy 2012 óra szerepelt náluk a várományosok listáján, köztük Krausz Ferenc is.

Vannak, akik már ennél is előrébb tekintenek. Az MI-t már több komoly tudományos kutatásban is sikerrel segítségül hívták, sőt volt már, hogy azt ünnepelték „a biológia egyik legnagyobb rejtélyét oldotta meg”. Felhasználási területe várhatóan idővel csak bővülni fog, így joggal felmerült a kérdés: vajon egy nap a mesterséges intelligencia is kaphat Nobel-díjat?

A rövid válasz: aligha.

A szabályok egyértelműen fogalmaznak: Nobel-díjat csak élő természetes személynek ítélhetik oda, és legfeljebb hárman osztozhatnak rajta. Kivétel ez alól a Nobel-békedíj, melyet szervezetek is elnyerhetnek.

Nobel-díj
Nobel-díj

„A Nobel-díj egyik rejtett célja, hogy példaképeket teremtsen. Szóval emberek kell, hogy kapják!” – fejtette ki ezzel kapcsolatos véleményét a Forbesnak Michael Levitt, aki 2013-ban kapott kémiai Nobel-díjat.

Ön szerint a mesterséges intelligenciának is járna a Nobel-díj?
24 votes

Iratkozz fel hírlevelünkre!