Skip to main content
 
Mesterséges Intelligencia

Ki nyeri az Oscart: mesterséges intelligencia a filmkritikusok ellen

2022.04.11 No Comments 12 perc olvasási idő
Ki nyeri az Oscart: mesterséges intelligencia a filmkritikusok ellen

Ki jósolja meg helyesebben az Oscar-díj győzteseit; a mesterséges intelligencia vagy a filmkritikusok? Az amerikai Unanimous AI idén hatodszor is ringbe küldte az úgynevezett rajintelligencián (swarm) alapuló módszerét, hogy megmérkőzzön a profi szakemberekkel. Ám mielőtt kiderül, hogy ki nyerte a kihívást, nézzük, hogyan működik a rendszerük!

Ki nyeri az Oscart: mesterséges intelligencia a filmkritikusok ellen

Mint a méhek

Az Unanimous AI-t saját bevallása szerint a természet ihlette meg: ahogy megannyi faj csoportosan azzal viselkedik intelligensebben, hogy együtt gondolkoznak, rajt alkotnak. Közismert példái ennek a méhek. Egyetlen ilyen rovar talán nem túl „okos”, de kolóniában már egészen összetett döntésekre is képesek, például arról, hova építsék a kaptárt, ahol elég védett az időjárástól, mégis közel van a pollenhez és valamilyen vízforráshoz. Ugyanezt a természetben megfigyelhető, úgynevezett rajintelligenciát igyekeznek lemásolni a Swarm AI névre keresztelt saját módszerükkel is. Alapelvük az, hogy

egy csoport döntése mindig sokkal pontosabb, mint bármelyik önálló egyéné.

Mint a méhek

Hogyan működik ez a gyakorlatban? Először is, kiválasztják a döntéshez megfelelő, a kérdés szempontjából releváns csoportot, amelynek létszáma öttől – amennyiben szakértői a témának – nagyjából maximum nyolcvan főig terjed. Ezután feltesznek nekik 10–20 kérdést, melyre legfeljebb húsz percük van válaszolni. De nem akárhogyan. Minden résztvevő egy hatszöget lát maga előtt a képernyőn, és számítógépük egerével vagy érintőpárnájával húzhatják a saját körüket a helyesnek ítélt válasz felé. Ez eddig nem sokban különbözik egy egyszerű közvélemény-kutatás módszertanától. Csakhogy a kör valós időben mozog, és közben figyelembe veszi a csoport többi tagjának döntését is.

Az emberek tehát látják a többiek választását, amely hatással lehet rájuk, így akár időközben meggondolhatják magukat, és inkább másik választ jelölhetnek meg.

Mivel a folyamat során mindenki teljesen egyenlő és névtelen, a módszer kiküszöböli azt a problémát is, hogy a főnökök vagy hangadók véleménye többet nyomna a latban. A rajban mindenki egyforma.

A Swarm AI algoritmusa tehát ezeket az interakciókat, változásokat is követi, felméri mely válaszok tűnnek meggyőzőbbnek a többinél, és ez alapján választja ki a csoport optimális döntését.

Mint a méhek

A puding próbája

Egy dolog az elmélet, de a puding próbája az evés! Az Unanimous AI már többször bizonyított „terepen” is. Már 2016-ban egy technológiai újságíró kihívásával a rajintelligencia módszerével határozták meg az első négy helyezettet a Kentucky Derby-n, az Egyesült Államok egyik leghíresebb lóversenyén.

Az újságíró élesben tesztelte a tippet, fogadott is… és nyert, 540-szeres szorzóval!

Az eset után a Newsweek amerikai magazin egyenesen a „szerencsejátékok szent gráljának” nevezte a Swarm AI-t, a vállalat szerint azonban a szép sikerek ellenére a sportfogadás éppen az egyik gyenge pontjuk, mert a sportban számos olyan kiszámíthatatlan esemény – például sérülés – jöhet közbe, amely befolyásolja a végeredményt.

A puding próbája

Aki a díjat nyerte

Ezután éppen a Newsweek egyik újságírójával fogadtak arról, hogy a rajintelligencia vajon az Oscar-díj nyerteseinek megjósolásában is ilyen hatékony-e? Az Unanimous AI több tucat filmrajongó segítségül hívásával hat éve minden évben felveszi a kesztyűt a Variety, a Los Angeles Times és más nagy lapok sztár filmkritikusaival.

A mesterséges intelligencia a 23 közül a 16 legfontosabb kategóriában tette meg tétjeit, és idén 13-at talált el helyesen, ami 81 százalékos hatékonyság.

A Swarm AI ezúttal a legjobb film, a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriákban lőtt mellé.

Aki a díjat nyerte

Hogy szerepeltek ehhez képest a filmkritikusok? Nos, a nívós Variety magazin az összes kategóriát figyelembe véve 18 helyest válasz adott, ami 78 százalékos eredmény. Ha viszont náluk is csak a 16 legfontosabbat vesszük alapul, akkor ezúttal fej-fej mellett végeztek.

Az idei döntetlen talán annak is köszönhető volt, hogy nagyjából papírforma született. Ehhez képest 2018-ban például 94 százalékos pontossággal választott a mesterséges intelligencia, csupán egyetlen kategóriában tévedtek, messze maguk mögé utasítva a riválisokat.

Aki a díjat nyerte

Iratkozz fel hírlevelünkre!