Skip to main content
 
Ipar 4.0

Helló, itt a jövő gyára!

2020.07.06 No Comments 8 perc olvasási idő

Bemutatjuk az okosgyárat #LikeABosch

Hogyan válik könnyebbé az emberek munkája a jövő gyárában? Mire van elengedhetetlenül szükség, hogy a folyamatok rugalmasabbak, átláthatóbbak, a munka biztonságosabb és gördülékenyebb, az üzem termelékenyebb legyen? Természetesen adatokra. Azonban nem elég csak beszélni róluk, ha nem használjuk őket. Az adat önmagában még kevés, az információ pedig könnyen elvész a sorok között.

Bemutatjuk az okosgyárat #LikeABosch

Az elképzelhető legnagyobb rugalmasság, folyamatos és zavartalan működés, mindez a legmagasabb szintű biztonsági előírások betartásával. Ezt kínálják 2020-ban a Bosch hardver- és szoftvermegoldásai. Hálózatba kapcsolt gépeknek és berendezéseknek, valamint az intelligens szoftvereknek köszönhető az, hogy a jövő gyárában a padlón, a falakon és a mennyezeten kívül semmi nem fix. Minden az aktuális igényekhez szabható.

Bemutatjuk az okosgyárat #LikeABosch

Robotfóbiások figyelem!

Amíg az otthonunkban szívesen használjuk az okosporszívót és fűnyírót, ki se mozdulunk a kütyüjeink nélkül, sokaknak elszorul a torka, ha a robotok ipari bevetéséről beszélünk. Holott épp azokat a munkákat veszik le a vállunkról, amelyek túlságosan monotonok lennének számunkra vagy az emberi teljesítőképesség már nem tudná ellátni azokat. Sőt! Akár támogathatnak is bennünket a feladatok elvégzésében.

Most evezzünk komolyabb vizekre. A hálózatba kapcsolt gépek egyik sztárja lehet az APAS termelési asszisztens, hiszen mindig segítő kezet nyújt, így minden munka könnyebbé válik. Használatával már elmondható: kéz a kézben ember és gép. Az emberekkel tökéletesen együttműködő ipari robotok használatával az intelligens és automatizált gyártás új szintre lép, s a jövő gyárában a munkatársak az összetettebb, értékteremtő feladatokra koncentrálhatnak. Ezekben az üzemekben átláthatók a gyártási folyamatok, így az ott dolgozók megszabadulhatnak a stressztől és könnyen elérnek minden fontos információt.

A robotasszisztensek mellett a jövő gyárában a folyamatok során szinte bárhol elhelyezhető szenzorok segítségével monitorozhatók a működési körülmények, ezáltal előre jelezhetők a meghibásodások, mielőtt azok a berendezések leállásához vezetnének. Használatuk rendkívül egyszerű, előzetes tudás nélkül is munkába állíthatók.

Robotfóbiások figyelem!

Egy biztos: a jövő gyára nem hozható létre szoftveres megoldások nélkül

Intelligens szoftvermegoldások biztosítják az emberi folyamatok, a gépek és más összetevők közötti kapcsolatot. Az adatfelhő pedig lehetőséget kínál a működés távoli ellenőrzésére és kezelésére. A jövő gyárában az 5G-nek köszönhetően csúcs az adatátviteli sebesség, így késlekedés nélkül 99,9999 százalék megbízhatósággal száguldanak az adatok, hogy mielőbb információvá váljanak.

Egy ilyen üzem számos előnyt kínál. Ezek közül az egyik leglényegesebb, hogy szorosabbá fűzi a kapcsolatot az üzleti élet, az emberek és a technológia között. Az IoT és az ember-gép együttműködés növeli a hatékonyságot, javítja a termelékenységet és segít csökkenteni a költségeket.

Ezért dolgozik Bosch a jövő technológiáin.

Iratkozz fel hírlevelünkre!