Skip to main content
 

Napjainkban innovatív technológiák széles skálája áll rendelkezésre, amelyeket a gyártó vállalatok főként azért vetnek be, hogy növeljék működési és termelékenységi hatékonyságukat. A mesterséges intelligencia, az 5G, a különböző automatizálási megoldások és a felhő alapú platformok végérvényesen megváltoztatják a gyártók üzleti modelljeit. Ha azonban az értékteremtés volumenét nézzük, az Ipar4.0 középpontjában egyértelműen az IoT áll. A McKinsey becslései szerint pedig ez az érték 2030-ig akár a 12,6 milliárd dollárt is elérheti.

IoT nélkül nem megy

Tény, hogy az IoT gyártási környezetbe történő bevezetése az összes iparágat forradalmasíthatja. IoT-megoldásokkal ugyanis a termelési folyamatok optimalizálhatók, az eszközök kihasználtsága javítható, az üzemidő növelhető és a működési zavarok előrejelezhetőek, ezáltal a gyártási berendezések hibái, így a leállások is elkerülhetőek. Mindez pedig a működési költségek csökkenését eredményezi.

26
2030-ra az összes IoT-alkalmazás közel egy harmadát gyártási környezetben fogják használni. Forrás: https://www.mckinsey.com/

A technológiai innovációk, köztük az IoT-eszközök és megoldások fejlődése már most is drasztikus, a szakértők azonban még nagyobb robbanást várnak. Az előrejelzések szerint az összekapcsolt IoT-eszközök száma 2030-ra majdnem megduplázódik, azaz a 2023-as 17 milliárdról 2030-ra 29 milliárdra nőhet. Ezek után pedig azt is ki merjük jelenteni, hogy a jövőben az IoT-t egyszerűen lehetetlen lesz kikerülni.

Még mindig az MI

Ahogyan IoT nélkül, úgy MI nélkül sem elképzelhető az ipar jelene és jövője. Amíg az IoT-eszközök szinte napról-napra válnak egyre kifinomultabbakká, addig a generatív mesterséges intelligencia (MI/AI) és a gépi tanulás (ML = machine learning) képességeit egyre több eszközben és berendezésben alkalmazzák. Ezek a technológiák pedig szintén rohamléptekben fejlődnek, főleg az adatgyűjtés, -elemzés és -feldolgozás területén. Amíg a tárgyak internete (IoT) adatokat szolgáltat, addig az AI és az ML kihasználja a jobb kapcsolódási lehetőségeket az intelligensebb, pontosabb és hatékonyabb cselekvésekhez.

A Deloitte jelentése szerint az AI és az ML IoT-be történő integrálása 20–50 százalékkal csökkenti a karbantartás tervezésébe fektetett időt, 10–20 százalékkal növeli a berendezések rendelkezésre állását és üzemidejét, és 5–10 százalékkal csökkenti a karbantartási költségeket.

Mesterhármas: IoT, MI és fenntarthatóság

Az ipari gyártás új korszakának harmadik legfontosabb trendje minden kétséget kizárva a fenntarthatóság lesz, hiszen a klímaváltozás miatt a gyáraknak fenntarthatóvá kell válniuk és kímélniük kell az erőforrásokat. Ennek érdekében a Bosch az idei Hannover Messe kiállításon fenntartható megoldásokat mutatott be a gyártásautomatizálás, a hidrogéngazdaság és a mesterséges intelligencia területén, hogy segítse az ipari vállalatokat a zöld átalakulás megvalósításában.

“A szoftverek és a hálózatba kapcsoltság segítik, hogy a termelés hatékonyabb, jobb minőségű és fenntarthatóbb legyen. Az életszínvonalunk és jólétünk csak az erős ipari szektornak köszönhetően maradhat fenntartható”

– mondta Tanja Rückert, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának ipari technika üzletágért, valamint digitalizációért felelős tagja.Forrás: https://boschmediaservice.hu/sajtokozlemeny/bosch_hannovermesse_2024-406.html

Iratkozz fel hírlevelünkre!