Skip to main content
 

4G, 5G, 6G, Ipar 4.0, MI/AI, digitális ikrek, IoT, IIoT és a felsorolást folytathatnánk még hosszasan. Felgyorsult világunkban azokat a napokat éljük, amikor a technológiai fejlesztések egyre inkább meghatározzák életünket. Környezetünkben számos okoseszköz, intelligens megoldás vesz körül bennünket, legyünk bárhol: otthon, a szabadban, munkahelyünkön vagy úton. A technológiákon átívelő innovációk pedig az összes iparágban jelen vannak. A Gartner minden évben összefoglalja, melyek azok az ipari technológiai trendek, amelyek a következő éveket a leginkább meghatározzák, és melyeket a döntési folyamatok során stratégiai szempontból mindenképpen figyelembe kell venni.

A következő évek legnagyobb ipari technológiai trendjei

Fókusz a fenntarthatóságon

A fenntarthatóság már most és a jövőben is a technológiai trendek mindegyikében szerepet fog játszani. Egyre sürgetőbb ugyanis az az igény, hogy a vállalatok az energia- és anyagfelhasználás terén még hatékonyabban működjenek. A folyamatok átláthatósága, az analitika, a megújuló energia és a mesterséges intelligencia segíthetnek a fenntartható környezeti célok elérésében. A fenntartható folyamatok mindezek mellett azonban a vállalatok tevékenységében társadalmi szinten is egyre inkább tetten érhetővé válnak. A vállalati kultúra, a munkatársak és a közösségek szerepe megerősödik. A Bosch már régóta elkötelezett a hosszú távú fenntarthatóság mellett, a fenntarthatósági tevékenységek pedig minden területen kiemelt szerepet kapnak.

Fókusz a fenntarthatóságon

Mesterséges intelligencia és társAI

Jóllehet a 2023-as év elejét egyértelműen a generatív MI, leginkább a ChatGPT határozta meg, a Gartner szerint a következő évekre azonban inkább az adaptív MI fogja a bélyegét rányomni. Az adaptív mesterséges intelligenciával rendelkező rendszerek folyamatosan, újra és újra betanítják modelljeiket. Így gyorsan tudnak reagálni a változásokra, ami különösen előnyös például válság idején. A legfontosabb azonban a bizalom a mesterséges intelligenciában, ehhez pedig a jogszabályi háttér kialakítása elengedhetetlen. Sőt a vállalatoknak új kapacitásokat/ erőforrásokat is létre kell hozniuk az adataik biztonságának és védelmének biztosítása érdekében. Az Appen legfrissebb, a mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra vonatkozó riportja néhány érdekes megállapítást tartalmaz a biztonságos és etikus megoldásokra való törekvésről. A válaszadók 93 százaléka szerint a felelős mesterséges intelligencia minden projekt alapja.

Mesterséges intelligencia és társAI

Egy új világ: a metaverzum

A metaverzum egy olyan virtuális 3D tér, ahol a fizikai és a digitális valóság összemosódik, és melyhez bárki és mindenki hozzáférhet. A Gartner becslése szerint 2027-re a világ nagyvállalatainak több mint 40 százaléka a Web3, az AR Cloud és a digitális ikrek kombinációját fogja használni a metaverzumot célzó projekteik során.

A Bosch Tech Compass felméréséből kiderül továbbá az is, hogy a metaverzumban a mobilitásnak is fontos szerephez jut. A válaszadók 43 százaléka tudja elképzelni, hogy autót vásároljon a metaverzumhoz. A számok egyértelműen azt mutatják, hogy az autó iránti vágy nem csak a való, hanem a virtuális valóságban is megjelenik.

Ön vásárolna autót a metaverzumhoz? – igen válaszok aránya

Kínában

75%

Indiában

69%

Brazíliában

47%

az Egyesült Államokban

33%

az Egyesült Királyságban

30%

Németországban

26%

Franciaországban

23%

Már nem elég az app, jönnek a szuperappok

A szuperapp egy olyan alkalmazás, amely egy platform és egy ökoszisztéma jellemzőit egyesíti egyetlen alkalmazásban. A szuperalkalmazásokat harmadik felek is fejleszthetik és saját minialkalmazásaikat is közzétehetik ezen keresztül. A Gartner úgy gondolja, hogy 2027-re a világ lakosságának több mint 50 százaléka naponta több szuperappot is használ majd.

Digitális immunrendszerek (DIS)

Digitális immunrendszerek (DIS)

A digitális immunitás a rendszer rugalmasságának és stabilitásának növelése érdekében hat területet egyesít. Ezek az adatvezérelt betekintés, a mesterséges intelligencia által támogatott tesztelés, az automatizált hibajavítás, az IT-műveleteken belüli szoftverfejlesztés és az alkalmazások ellátási láncának biztonsága. A DIS segítségével olyan modellt lehet létrehozni, amely felkészíti a szervezetet a potenciális kockázatok mérséklésére, a kudarcokat tanulási lehetőségként használja fel azért, hogy kiváló ügyfél- és felhasználói élményt hozzon létre. A Gartner becslése szerint a digitális immunitásba beruházó vállalatok 2025-re 80 százalékkal csökkentik rendszerhibáikat.

Értékmegvalósítás vezeték nélkül

Az előrejelzés szerint 2025-re a vállalatok mintegy 60 százaléka öt vagy több vezeték nélküli technológiát fog egyszerre használni. A vezeték nélküli értékmegvalósítás a hagyományos végfelhasználói számítástechnikától kezdve a peremeszközök támogatásán át a digitális címkézési megoldásokig mindent lefed. Mindegyik működéséhez csatlakozásra van szükség, és vezeték nélküli megoldások széles skáláját igényli, hogy minden környezetben működőképes legyen. A hálózatok a jövőben messze túlmutatnak majd a puszta összekapcsolhatóságon, és közvetlenül az üzleti értékek forrásává válnak. A vezeték nélküli technológia pedig még szélesebb körű digitális innovációs platformmá válik.

Értékmegvalósítás vezeték nélkül

Iratkozz fel hírlevelünkre!