Skip to main content
 

Az év 5 legnagyobb IoT-trendje

A gépi tanulás és az adatfeldolgozás összekapcsolásával a gyártási folyamatok nemcsak stabilabbá, hanem hatékonyabbá és automatizáltabbá is válhatnak. Az IoT-boom idén is folytatódik, hiszen a globális és ezt az évet is jelentősen meghatározó események, mint például a klímaváltozás és a COVID-19 az IoT-technológiák további gyors fejlődéséhez és terjedéséhez vezetnek. Csökkennek például az IoT-hoz történő csatlakozást lehetővé tevő megoldások működési költségei. Emellett az olyan technológiai megoldások, mint a felhőalapú szolgáltatások vagy a mesterséges intelligencia iránt egyre inkább növekedik a bizalom, ami végül az IoT-n alapuló új üzleti modellekben is megmutatkozik. Mutatjuk az idei öt legnagyobb IoT-trendet.

1. A tárgyak internete megfizethető lesz

Az IoT-projektek bonyolultak, drágák és hosszadalmasak? Valójában azonban a tárgyak internete mára már széles körben elterjedt. Az „Internet of Things 2022” című tanulmány szerint a nagyvállalatokhoz hasonlóan majdnem ugyanannyi, 500 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató kis- és középvállalat valósított meg már IoT-projekteket. Ezt főleg a használatra kész, például pick-and-place megoldások és az egyszerű IoT-komponensek nagy száma teszi lehetővé, amelyek sokkal gyorsabbá és olcsóbbá teszik az IoT bevezetését. Arról nem is beszélve, hogy sokan az IoT-technológiák bevezetésénél elfelejtik, hogy nemcsak az újonnan épülő gyártóüzemek esetében alkalmazható megoldásokról van szó, hanem a meglévő gépek és berendezések is egyszerűen és gyorsan felokosíthatók.

A tárgyak internete megfizethető lesz

2. A felhőalapú megoldások diadala

Amíg a koronavírus-járvány előtt teljes szkepticizmus és alacsony használati hajlandóság jellemezte a piacot, az eltelt bő két év alatt a vállalatok felismerték, hogy nem gazdaságos saját adatközponttal ellátott infrastruktúrát felállítani és működtetni, épp ezért a megkérdezettek egyharmada még mindig inkább a hibrid (privát és publikus felhőmegoldás) lehetőséget választja. Bárki, aki optimalizálni szeretné a gépek és berendezések rendelkezésre állását és csökkenteni a működési költségeket, miközben magasabb skálázhatóságra és rugalmasságra törekszik, teljesen új lehetőségeket kap a felhőalapú megoldásokkal. Természetesen az adatbiztonsági kockázatok miatt a biztonsági eszközök szerepe még inkább előtérbe kerül.

A felhőalapú megoldások diadala

3. Új üzleti modellek az ipari IoT (IIoT) számára

Az elmúlt években az IoT-projektek érettsége is növekedett, hiszen sok vállalat már rég túl van az első pilot projekteken. Az említett tanulmány szerint az 500 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató kis- és középvállalatok egyharmada termelésének javítására már használ valamilyen IoT-megoldást. Jóllehet eddig a belső folyamatok optimalizálása állt a középpontban, most végre a valódi, ügyfélközpontú innováción van a hangsúly. Mindenekelőtt olyan új, IoT-alapú üzleti modellekről és szolgáltatási platformokról van itt szó, mint például a pay-per-use, amelyek segítségével a vállalatok hosszú távon döntő versenyelőnyt szerezhetnek.

Új üzleti modellek az ipari IoT (IIoT) számára

4. A mesterséges intelligencia szerepe a gyártásban tovább nő

A mesterséges intelligencia már ma is az egyik legfontosabb technológia az iparban. Eddig azonban az IoT-t és az AI-t nagyrészt elválasztották egymástól. A megelőző (prediktív) karbantartás az AI gyártásban történő használatának leginkább bevett módja, célja főként a gyártásban bekövetkező leállások kiküszöbölése volt. A leállások a gépek magas megbízhatósága és minősége miatt azonban viszonylag ritkán fordulnak elő, és ezzel csak a gépek elérhetősége növelhető, teljesítményük azonban nem. Pontosan itt rejlik a mesterséges intelligencia kulcsfontosságú szerepe. Nagy mennyiségű jól feldolgozott adat használatával a legújabb gépi tanulási módszereknek köszönhetően a gyártási folyamatok optimalizálhatók és automatizálhatók, növelhető a gyártott termék minősége és összességében magasabb hozam érhető el.

A mesterséges intelligencia szerepe a gyártásban tovább nő

5. A koronavírus-járvány után az éghajlatváltozás a leginkább jövőt formáló tényező

A koronavírus-járvány sajnos számos vállalat digitális hiányosságára rámutatott, egyúttal növelte a szakadékot az IoT úttörői és a lemaradók között. Míg egyesek költségvetési okok miatt kénytelenek voltak innovációs projektjeiket elhalasztani, mások jelentős összegeket invesztáltak a digitalizálásba. Erőteljes növekedés volt tapasztaltható az olyan területeken, mint például a távszolgáltatás, a virtuális munkavégzés, a digitális ikrek, de például jelentősen megemelkedett az IoT-szenzorok használata a beltéri levegő CO2-tartalmának ellenőrzésére vagy az épületek látogatóinak nyomon követésére.

A koronavírus-járvány után az éghajlatváltozás a leginkább jövőt formáló tényező

Hosszú távon az IoT egyik legnagyobb mozgatórugója azonban a klímaváltozás. Az IoT-technológiák nemcsak a fenntarthatóbb üzletvitelhez, hanem az energiafogyasztás költségeinek csökkentéséhez és az erőforrások hatékonyabb felhasználásához is hozzájárulhatnak – mind az ipari környezetben, mind az épületgazdálkodásban, az ellátási láncok tervezésében vagy épp a mobilitás területén. A technológia nagy ígérete, hogy az innováción keresztül javítja az emberek és a környezet életét.

Iratkozz fel hírlevelünkre!