Skip to main content
 

2154-ben a Föld lakossága nyomorog. A gazdag elit a bolygó körül keringő Elysium nevű mesterséges holdon él. A gondtalan luxusvilágban a technológia már a betegségeket is legyőzte: feltaláltak egy fülkét, amely percek alatt diagnosztizálja és meggyógyítja a leghalálosabb kórokat is. Ehhez azonban csak a kiváltságosak férhetnek hozzá. A sötét jövőképet a 2013-as Elysium – Zárt világ című sci-fi festi elénk.

Az akciódús, ugyanakkor elgondolkodtató filmben, mikor a Matt Damon által alakított főhős élete veszélybe kerül, felölti robotszerű külső vázát, állig felfegyverkezik, és átverekszi magát a fél világon, hogy megmeneküljön. Nagy kár, hogy ebben a filmben nem létezett a Bosch. A mindent gyógyító csodakapszulát ugyan még nem fejlesztették ki, – ha ilyen ütemben haladnak, a következő 135 évben az is menni fog – de az egyetlen eszközbe zsúfolt molekuláris diagnosztikai laboratóriumot igen.

Egy kütyü, amely egyetlen mintából megmondja mi bajom? Már lehetséges!

Laboratórium: a szó latin eredetű, melynek gyökere a „laborare”, azaz „dolgozni”. A Bosch Vivalytic viszont éppen a munkát, helyet és értékes időt spórolja meg. Hogy mit jelent és hogyan működik ez a gyakorlatban? Végpont – és kvantitatív valós idejű polimeráz-láncreakció vizsgálattal…, vagy inkább a tudományos hátteret hagyjuk meg a tudósoknak! Magyarán: éppen, mint a sci-fikben.

Az orvos a mintát – amely lehet folyadék (például vér, vizelet), szövetdarab vagy köpet (alsó légúti váladék) – minimális előkészítés után berakja a gépbe. Nem hogy külön laboratórium, még túl nagy hely, vagy külön számítógép, billentyűzet sem kell neki, a készülék „elfér a sarokban”. Az eszköz ezután programozhatóan, de egyébként teljesen automatikusan elvégzi a vizsgálatokat, számos baktérium, vírus és gomba DNS és RNA nyomai után kutatva. A teszt összetettségétől és területétől függően az egész folyamat akár fél óra leforgása alatt lepörög. Az egyszerű érintőképernyőn feltűnő pozitív és negatív eredményekből aztán egyértelműen felállítható a diagnózis – például hogy elkaptuk az „A” típusú influenzát.

Ha a módszer nem is váltja ki teljesen a hagyományos diagnosztikát, mindenképpen kiegészíti és segíti azt. Egyrészt persze a beteget is, akinek nem kell várakozással, bizonytalanságban töltenie az időt, mikor valószínűleg egyébként az ágyból sem mozdulna ki. Másrészt pedig orvost, aki az egyszerű megbízható vizsgálatnak hála gyorsabban, célzottabban és sokkal hatékonyabban tud gyógyítani. Sőt, a Vivalytic akár a kórház, klinika információs hálózatához is hozzákapcsolható, így az adatokat a többi orvos is láthatja, akinek az fontos lehet. Márpedig ez sok esetben akár életet is menthet.

Nem a jövőben és nem egy Föld kerül keringő luxus műholdon élő elitét. Hanem itt és most, bárkiét. Mert, ahogy Robert Bosch már 1941-ben megfogalmazta: „Az orvostudomány belső természetéből fakad, hogy legfőbb feladata a szenvedők meggyógyítása, és ahol erre nincs mód, a fájdalom enyhítése.”

Iratkozz fel hírlevelünkre!