Skip to main content
 
Szoftver

Légből kapott frissítések

2018.09.13 No Comments 10 perc olvasási idő

Mindannyian jól ismerjük a szoftverfrissítés folyamatát az okostelefonunk esetében. Egyrészről elvárjuk a készülékek gyártóitól, hogy naprakészen tartsák az operációs rendszert. Másrészről ugyanez az igényünk az alkalmazások fejlesztőivel szemben is. Ráadásul a szoftverfrissítésnek egyszerűnek, lehetőleg egyetlen gombnyomással megoldhatónak kell lennie. Miért kellene másként lennie ugyanennek a tárgyak internete eszközei esetében? Nézzük meg, miről szól a távoli szoftverfrissítés az IoT világában.

A különbség a SOTA és a FOTA között

A távoli szoftverfrissítések (software updates over the air, röviden SOTA) azt jelentik, hogy a frissítések távolról, az interneten keresztül letölthetők, nem szükséges a felhasználónak visszavinnie a készüléket a kereskedőhöz vagy egy szervizbe. Bár a SOTA leegyszerűsíti a végfelhasználó számára a műveletet, a gyártó szempontjából ez egy igen összetett folyamat: a produktumokat letölthető formában kell biztosítani hozzá, és a szoftverfrissítéseket hozzá kell rendelni a támogatott eszközökhöz. Jelentős mennyiségű berendezés esetén kampányokat kell létrehozni és kezelni a lépcsőzetes közzététel érdekében. A szoftverfrissítés folyamatának előrehaladását a kezdetektől figyelemmel kell kísérni. Mindeközben pedig szemmel kell tartani a biztonsági és megbízhatósági elvárásokat is.

Míg a SOTA általános szoftverkomponensek frissítésére vonatkozik, a FOTA kifejezés ennél sokkal specifikusabb. Ez a folyamat a firmware távoli frissítését írja le, vagyis a FOTA a készülék hardverét kezelő alapvető vezérlőszoftver aktualizálása.

Olaf Weinmann

Olaf Weinmann a Bosch Software Innovations kötelékében 2011 óta dolgozik, munkája során a Bosch IoT-ököszisztéma több különböző aspektusáért felel. Jelenleg ő a Bosch IoT Rollouts (a szoftver-kibocsátásokat kezelő platform) terméktulajdonosa. Matematikát és információs technológiát tanult a Konstanzi Egyetemen, és matematikai PhD-fokozatot szerzett. Szabadidejében szívesen sportol, illetve matematikát oktat.

Az IoT esetében szükséges a SOTA

Az IoT kapcsán az ember előbb vagy utóbb belefut az agilis fejlesztés kifejezésbe. Ez egy divatos hívószó, népszerű szlogen – nemcsak a szoftverfejlesztés terén, hanem a termékfejlesztésben is. Az agilis fejlesztés azt jelenti, hogy a termékeket, megoldásokat és szolgáltatásokat egy dinamikus folyamat részeként alkotják meg. Egy terméket nem csupán egyszer fejlesztenek, hanem folyamatosan átdolgozzák, tökéletesítik, hozzáigazítják a gyakran változó ügyféligényekhez. Röviden, az IoT egy igen dinamikus környezet, amelyben a kínálat következetes fejlesztése kulcsfontosságú. Ez azt is jelenti, hogy elengedhetetlen a szoftverek és alkalmazások naprakészen tartása.

„Az IoT egy igen dinamikus környezet. Elengedhetetlen a szoftverek és alkalmazások naprakészen tartása.”

Olaf Weinmann, a Bosch IoT Rollouts terméktulajdonosa

Több millió hálózatba kapcsolt eszköz esetén a távoli szoftverfrissítések biztosítják azt, hogy a frissítés folyamata kényelmes az ügyfél számára és zökkenőmentesen megtörténik. Két fő előnyt biztosítanak a távoli szoftverfrissítések az IoT esetében:

  • Egyrészről biztosítják a gyors és hatékony reagálás lehetőségét. Vegyünk példának egy biztonsági sebezhetőséget vagy egy hibát, amelyet javítani kell. A SOTA segítségével a szoftverfrissítéseket és a biztonsági javításokat különösebb erőfeszítés nélkül eljuttatthatja az IoT-eszközeire.
  • Ezenkívül a távoli szoftverfrissítésekkel új funkcionalitással vértezheti fel a termékeit. Ez segít biztosítani, hogy a termék vonzó maradjon a felhasználók számára, ami ezáltal meghosszabbítja a termék életciklusát. Ez egy különálló üzleti modellnek is tekinthető: a vásárlási döntések kapcsán az ügyfelek előnyösnek ítélhetik meg, ha a felhasználási esetüknek megfelelően rugalmasan hozzáadhatnak vagy eltávolíthatnak funkciókat. Ez természetesen új bevételi forrásokat teremt: Régen új terméket kellett tervezni, legyártani és kiszállítani ahhoz, hogy új funkciókat kínáljon az ügyfeleinek. Most egyszerűen pénzzé teheti az új funkciókat távoli szoftverfrissítéssel.

Néhány használati eset a SOTA kapcsán

Autóipar

A sávtartó és parkolási segédrendszerektől az információs és szórakoztató kínálatig – manapság az autók egyre inkább az utakon cirkáló számítógépekké fejlődnek. A mai autókba sok különböző szoftvert telepítenek, a gyártóknak mégis garantálniuk kell, hogy a jármű naprakész maradjon. Sok esetben ezeket a szoftverfrissítéseket manuálisan a szervizben, kábelen keresztül telepítik.

Ha egy biztonsági rést vagy szoftveres hibát találnak, akkor a gyártónak több ezer járművet kell visszahívnia az érintett szoftver frissítésére. Ez nemcsak, hogy nem hatékony a gyártó szempontjából, hanem egyúttal időigényes és bosszantó is az autók tulajdonosai számára. A SOTA jóvoltából ez a folyamat a felhőn keresztül is megoldható, amely igen sok időt takarít meg, és nem gyakorol negatív hatást az ügyfélelégedettségre.

Ám nem csupán a biztonsági hiányosságok és a szoftver rendellenességeinek befoltozására jó, a távoli frissítések használatával fenntarthatók egyes funkciók vagy akár teljesen újakat is kínálhatnak a járművek tulajdonosainak. Például frissebb térképeket biztosíthat a navigációs rendszer számára a gyártó.

Okos mérőberendezések és okos fűtéstechnika

Az okos mérőberendezések és az okos fűtéstechnika szintén a felhasználás egyik egyre erősödő területe. Az energiaügyi megoldásokat kínáló szolgáltatók egyre nagyobb mértékben fordulnak a szoftveres frissítési eszközök és szolgáltatások felé. Mi ennek az oka? Több millió háztartás – különösen Ázsiában – csatlakozik valamilyen okos mérőrendszerhez. Már önmagában az eszközök száma is igen nagy kihívássá teszi a frissítést. Éppen emiatt életképes megoldás a távoli szoftverfrissítés ebben az ágazatban.

Szoftverfrissítések mint szolgáltatás

Kicsit kevésbé egyértelmű használati eset a szolgáltatásként kínált szoftverfrissítések témája, amelyekkel teljesen új üzleti modell alakítható ki. Amennyiben szoftvereket vagy szolgáltatásokat kínál, akkor az ügyfeleinek önálló megoldásokként frissítéseket fejleszthet. Egy felhőalapú, újrahasználható szolgáltatás – például a Bosch IoT Rollouts platform – alkalmazásával értéket teremthet, az ügyfeleinek rájuk szabott, az igényeikhez a legjobban igazodó komponenseket nyújthat.

Létfontosságú a skálázható szoftverellátó szolgáltatás

A fent felsorolt használati esetek csupán néhány példaként szolgálnak arra, miként alkalmazhatók a távoli szoftverfrissítések a tárgyak internete kapcsán. Számos területet nem említettünk, amelyek szintén kihasználhatnák a SOTA által nyújtott előnyöket – ilyenek például a hálózatba kapcsolt épületek vagy éppen az egészségügyi szektor.

A módszerek akár az egészségügyi szektor épületeinek esetében is használhatók lehetnek

Bár a távoli szoftverfrissítések biztosítása elméletben logikusnak tűnik, a gyakorlati megvalósítása kihívást jelenthet. Könnyű feladatnak látszik néhány szoftvert naprakészen tartani, ám miként oldható meg a frissítés, ha több milliárd IoT-eszköz dolgozik a terepen. Ilyen esetekben elengedhetetlen egy olyan skálázható szoftverellátó szolgáltatás használata, amely kampánykezelési funkciókat is kínál, és amely bármilyen típusú IoT-alkalmazás kapcsán bevethető.

Iratkozz fel hírlevelünkre!