Skip to main content
 
Szoftver

Ez nem (csak) szórakozás

2019.01.19 No Comments 10 perc olvasási idő

Kevés dologhoz lehetne hasonlítani azt a forgatagot, ami a világ legnagyobb Fogyasztói Elektronikai Kiállításán várja az érdeklődőket. Ennek a látványos és izgalmas sónak keresve sem találhattak volna jobb helyet, mint Las Vegas. Összefoglaltuk nektek mi mindennel tette még izgalmasabbá a Bosch az idei kiállítást.

A Bosch már évek óta visszatérő kiállítója a rendezvénynek, amelyet a Las Vegas-i Kongresszusi Központban rendeznek. Az ember joggal gondolná, hogy egyetlen épületről van szó, az igazság azonban az, hogy több csarnok, hatalmas lezárt parkolókban felépülő sátrak, sőt, külső helyszínek is segítik a monumentális rendezvényt. Nem véletlen ez, hiszen az elmúlt évben a háztartási gépek, a szórakoztatóelektronikai-termékek mellett például az autóipari kiállítók is egyre több helyet igényeltek. A Bosch idén is a központi épületben építette fel a standját, amelyet azonban képtelenség volt besorolni egyetlen kategóriába. Egyetlen más technológiai vállalat standján sem lehetett okoshűtőt, elektromos kerékpárt és autót, robotfűnyírót és porszívót, valamint levegőminőség-ellenőrző rendszert találni. Persze ezzel a felsorolásnak még korán sincs vége, de ne ugorjunk ennyire előre.

A Bosch standja az idei CES kiállításon


A sorsfordító rét

Bár a fények, a szerencsejáték és a bűn városának is szokták nevezni, nevének jelentése Spanyolul valójában csak ennyi: a rét. 1905-ben alapították, de igazi fejlődésnek csak 1931 után indult, ekkor legalizálták a szerencsejátékot. Az első nagyobb kaszinó és hotel a Flamingó volt, amit még 1946-ban nyitottak meg. Sivatagi éghajlata sok dolgot nem tesz lehetővé a városban. Kevés a zöld terület és a Strip névre hallgató részen túl kimondottan szegényesnek tűnik a város. Sőt, a belvárosi rész is csak akkor mutatja meg igazi arcát, ha lemegy a nap és felkapcsolják a LED-világításokat. Este viszont pompás kavalkádot varázsolnak a színek a városba, az utcák és a szállodák folyosóin lévő bevásárlóközpontok pedig megtelnek emberekkel. A monumentális komplexumok még azt is képesek elfeledtetni az emberrel, hogy egy közel kétmilliós nagyváros (mivel szinte összeépült az agglomerációval, így a legtöbb helyen így jegyzik) központjában van.

#LikeABosch

A legtöbb vállalathoz hasonlóan a Bosch is egy sajtótájékoztatóval kezdte az idei kiállításhoz kötődő aktivitások sorát. Mindenki azt hitte, hogy dr. Markus Heyn, a Bosch igazgatótanácsának tagja és Mike Mansuetti, a Bosch észak-amerikai elnöke biztosítja majd az érdekes információkar, képbe került azonban még egy főszereplő: Sean. A Bosch új IoT-kampányt indított, amelynek főszereplője a hétköznapi hős, aki a hálózatba kapcsolt eszközökkel minden kihívásnak képes megfelelni. A „Like a Boss” szójátékra épülő Like a Bosch kampány központi eleme az alábbi zenés videó, amelyet már több mint ötmillióan láttak a vállalat hivatalos Youtube csatornáján.

Sokszínű stand

Térjünk vissza a standra. A Bosch idén a hálózatba kapcsolt eszközöket állította a középpontba, szinte mindegy volt, hogy az elektromos autót, a kerékpárt, a hűtőszekrényt, vagy a biztonsági kamerát vizsgáltuk közelebbről, mindegyik eszköz rendelkezett valami okossággal. A CES-re jellemző a hatalmas forgatag, így a stand szinte nyitás után azonnal megtelt. A legnagyobb sztár az IoT Shuttle névre keresztelt bemutató prototípus volt, amely alapjaiban változtathatja meg a nagyvárosok közlekedését a közeljövőben.

Az IoT Shuttle koncepciója alapjaiban változtatja meg a városi közlekedés jövőjét

Bejutni egyáltalán nem egyszerű

Apropó közlekedés! Bár Las Vegas és a konferencia központ alapvetően felkészült és gyakorlott már a CES kapcsán, ilyenkor közlekedni nem egyszerű a városban. Tekintettel arra, hogy a parkolók jelentős részének helyén is standok állnak, autóval nehéz parkolni a rendezvény közelében. És bár a legtöbben repülővel érkeznek a városba, sokan a külvárosi részeken tudnak csak szállást találni. Joggal merül fel a kérdés: mivel közelítik meg az emberek a rendezvényt? A tömegközlekedés csak részben oldja meg a helyzetet, mellette a közösségi, megosztáson alapuló személyszállító vállalkozások jelentenek igazi alternatívát. Érdekes látni, ahogy az egyszerű kisautótól, a legnagyobb városi terepjáróig minden autófajta megfordul a kijelölt ki- és beszállást biztosító pontokon. És bár több szolgáltató sofőrjei érkeznek egy helyre, mégis minden úgy működik, akár egy precíz, pontos, de felbolydult hangyabolyban.

A standra érkezők az IoT Shuttle után, ahogy az általában lenni szokott, a konyha felé vették az irányt. Útközben persze egészen biztosan megálltak a legújabb Bosch robotfűnyíró mellett, amely nemcsak feltérképezi a kertet, hanem az időjárás-előrejelzést is figyelembe veszi a fűnyírás megtervezésekor. Szintén útba kellett ejteniük legújabb robotporszívónkat, valamint azt a levegőelemző rendszert, amely figyeli a szoba páratartalmát, hőmérsékletét és levegőminőségét és ha szükséges javaslatokat tesz, hogyan javíthatjuk a különböző paramétereket. Az életminőség javításában segít ez, csakúgy, mint az okos konyhai kiegészítők. A hűtőgép kamerával figyeli, mit kell vásárolnunk, és javaslatot tesz, hogyan helyezzük el azt a belső térben. A kávéfőző alkalmazkodik a különböző kávéfajtákhoz, a sütő pedig csak az okostelefon parancsára vár az előmelegítés kapcsán. Mégis a legnagyobb szenzációt a PAI projektor névre keresztelt konyhai eszköz jelentette. Ez a projektor, nem csak kivetíti a munkalapra a főzés közben hasznos információkat és videókat, hanem fel is ismeri, miből főzünk. És ha már erre képes, rögtön receptet is ajánl hozzájuk.

A PAI projektor a teljes CES egyik legkülönlegesebb konyhai eszköze volt

Igazi különlegesség, csakúgy, mint azok a termékek, amelyeket azért állítottunk ki, mert valamilyen Bosch technológiát használnak. Az okosórától, az okos alsónadrágig terjedt a skála, ez talán mindent elmond az említett technológiák sokszínűségéről. Azonban nemcsak a végfelhasználók, hanem a fejlesztők is megtalálták nálunk a számításaikat. A szenzortechnológiában rejlő lehetőségeket mutatta be az a kis komplex eszköz, amely hőmérsékletet, páratartalmat, különböző tengelyeken mért gyorsulást, nedvességet és sok egyéb paramétert is képes mérni. A fejlesztők ezeket könnyedén integrálhatják hiszen a szükséges SDK és terméktámogatás rendelkezésre áll az eszköz mellé.

Egy Ducati mindig izgalmas, ez a példány ráadásul különösen biztonságos

Annak pedig, aki más jellegű izgalmakra vágyott, a szomszédban egy Ducati és egy elektromos robogó szolgáltatott olyat. Előbbi radarokkal védte utasát, utóbbi egy új sisakrögzítő rendszert mutatott be, amely nemcsak a fejvédőt tette lophatatlanná, hanem közben a jármű kijelzőjét is megvédte a vandálok elől. Persze a bringásoknak sem kellett csalódniuk, hiszen egy új, okostelefonra telepíthető eBike vezérlőszoftver és egy csomagszállító kerékpár is megmutatta magát Las Vegasban. A kimondottan szoftverek iránt érdeklődőket egy mesterséges intelligenciával működő hibafelismerő algoritmus és egy kameraképek alapján tüzet detektáló megoldás nyűgözte le. Illetve az az elektromos autók töltőoszlopához készült program, amely egyben kezelni tudja az autóhoz optimális töltés biztosítását, illegve az áram elszámolását és kifizetését. A külső helyszínen lévő Bosch Perfectly Keyless pedig már csak hab volt a tortán. A kulcsként használt mobiltelefonok legapróbb egyedi bluetooth paramétereit is figyeli a legújabb verzió, a szükséges hozzáférés mellett. Így védve a felhasználókat például az olyan kifinomult módszerektől, mint a készülékklónozás.

Részletek hamarosan

Sorolhatnánk tovább az érdekességeket, de inkább összegyűjtjük a tudnivalókat és megmutatjuk nektek részletesen. Ha a felsoroltak közül bármi elnyerte a tetszésedet, akkor figyeld az oldalt, vagy mentsd el a következő linket, amelynek segítségével megtalálod majd az idei CES kiállításhoz kötődő bejegyzéseinket:

Iratkozz fel hírlevelünkre!