Skip to main content
 
Szoftver

Drónok kora

2019.07.09 No Comments 5 perc olvasási idő

Ma már egyáltalán nem tűnik szokatlannak, ha egy rendezvényen halkan a fejünk fölött köröző drónokat látunk – csupán fényképeznek. A pilóta nélküli légijárművek terjedésével azok felhasználási területei is megszaporodtak: a süteményszállítástól az egészségügyi felhasználáson keresztül már a gyárakba is bevették magukat ezek a mozgékony robotrepülők.

Sör- és süteményszállító drón

Minden eddiginél jobban szárnyalnak a pilóta nélküli légijárművek: míg 2017-ben a drónok globális piaca mintegy 70 milliárd dollárt tett ki, szakértők 11 százalékos növekedéssel 2023-ra 141 milliárd dollárra prognosztizálják a piac méretét. Ennek oka elsősorban a kereskedelmi, ipari és katonai drónok megnövekedett használata, például légi megfigyelési feladatokra vagy katasztrófahelyzetek felderítésére.

Régen elmúlt az az idő, amikor ezek a pilóta nélküli repülőgépek csupán néhány techguru hobbiját jelentették, akik vasárnap délután hátsó kertjükben mutatták be a grillpartira összegyűlt barátok és családtagok előtt, mire képesek a garázsban összerakott drónok. 2014-ben egy minnesotai sörfőzde már drónnal szállította ki termékét horgászoknak, akik épp egy befagyott tavon igyekeztek halat fogni. Shanghajban egy cukrászda döntött úgy, hogy pilóta nélküli repülőgépet használ a sütemények és torták kiszállításához, a helyi repülési hatóságok bosszúságára.

Csomagszállítástól az egészségügyig

Az első próbálkozásokat követően már az összes nagyobb, kiszállítással foglalkozó cég komolyan elgondolkozott a drónnal történő fuvarozáson. Az Amazontól kezdve a Google-n keresztül a Wallmartig szinte mindegyik bejelentette, kipróbálja, mennyire alkalmazhatóak a pilóta nélküli légijárművek termékeik célba juttatására.

A drónok azonban nem csupán áruszállításra használhatóak, és ezt már az egészségügyben is elkezdték felismerni. Mivel nehéz terepet vagy katasztrófahelyzetet is könnyen megközelítenek, ezért például már a 2012-es haiti földrengést követően sikeresen vetették be őket kisebb segélycsomagok célba juttatására. Az amerikai Zipline nevű cég Ruandában orvosi eszközök, például oltáshoz szükséges anyagok vagy éppen átömlesztéshez használatos vér szállítását végzi drónok segítségével, és ezt olyan sikeresen teszik, hogy már a szomszédos Ghánában is megkezdték az egészségügyi drónok bevetését. Az Egyesült Államokban pedig néhány hete bejelentették, hogy egy baltimorei kórház munkatársai első alkalommal szállítottak drónnal átültetésre váró szervet egy páciens számára.

Ipari drónok az összekapcsolt termelésben

Nem nehéz elképzelni, hogy ezek a kisméretű, ügyes és mozgékony, pilóta nélküli légijárművek beköltözzenek az Ipar 4.0 összekapcsolt gyártósorai mellé. Például egy hőtérképet készítő eszközt könnyűszerrel hozzá lehet kapcsolni egy drónhoz, hogy figyelemmel kísérje egy gyár bármely területén a kibocsátott hő nagyságát, és vészesen megemelkedett értékek esetén automatikusan aktiválja a vízpermettel oltó berendezéseket vagy értesítse a sürgősségi szolgálatokat.

Ugyancsak egyértelműnek tűnik a drónok használata veszélyes berendezések hibáinak megvizsgálásakor. Miért is küldenénk a karbantartókat egy egészségre ártalmas környezetbe, például elektromos vezetékek vagy ártalmas gázokat kibocsátó szennyvíz-tározó közelébe, ha kamerákkal felszerelt, pilóta nélküli járművek pillanatokon belül kideríthetik a probléma okát?

A Bosch mára ugyancsak felismerte a drónok használatában és gyártásában rejlő lehetőségeket. A vállalat egy egész termékcsaláddal rendelkezik pilóta nélküli járművekhez. Például tavaly mutatta be kifejezetten drónokhoz és egyéb robotikai alkalmazásokhoz kifejlesztett BMI088 MEMS szenzorát, egy nagy teljesítményű inerciális mérőegységet (IMU). A BMI088-at giroszkóppal szerelték fel és a változó hőmérsékleti körülmények ellenére nagyon halk és alacsony fordulatszámú működésre képes.

Iratkozz fel hírlevelünkre!