Skip to main content
 
Szoftver

Digitális árvízfigyelés felsőfokon

2019.05.14 No Comments 5 perc olvasási idő

A klímaváltozás az utóbbi években a Kárpát-medencében is érezteti hatását, például erősen aszályos időszakok és hirtelen lezúduló, heves esőzések formájában. Az utóbbi miatt a kutatók egyre gyakrabban előforduló áradásokra számítanak. Ebben segíthet a Bosch digitális árvízfigyelő rendszere, amely valós idejű információt küld a folyók és tavak vízállásáról és automatikusan kiküldött SMS üzenetekben figyelmezteti az illetékeseket az árvízveszélyről.

Nyugat- és Közép-Európában növekszik az árvízveszély

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának egyik tudósa vezetésével készült, tavaly közzétett tanulmány kimutatta, hogy az elkövetkező években jelentősen növekedhet az árvízveszély Nyugat- és Közép-Európában a klímaváltozás következtében. Kimutatták, hogy évente több milliárd eurós gazdasági károk keletkezhetnek és sokkal több embert, mintegy ötszázezer-egymillió főt érinthetnek a jövőben a Föld folyamatos melegedése miatt kialakuló természeti katasztrófák.

Az érintett területek lakosságának biztonságba helyezése és a gazdasági károk megelőzése szempontjából rendkívüli fontosságú a pontos és időben érkező előrejelzés. A hagyományos, mechanikus mérésekkel órák telhetnek el, mire az adatok harmadik felek számára is elérhetővé válnak. Ezen igyekszik változtatni a Bosch árvízfigyelő rendszere – Bosch Flood Monitoring System.

Valós idejű vízszintfigyelés, azonnali figyelmeztetések

A Bosch a tavalyi Las Vegas-i szórakoztató-elektronikai kiállításon (CES) mutatta be a digitális árvízfigyelő rendszert, amely ultrahangos szenzorokkal és kamerákkal a víz másodpercenként ellenőrzi a folyók és tavak vizének sebességét, vízszintjét és az áramló víz mennyiségét. Az adatokat a Bosch felhőjébe juttatják, ahol egy mintafelismerésen alapuló algoritmus másodperceken belül feldolgozza és elemzi az információkat. Amennyiben egy adott érték kritikus határt érne el, a városvezetés, a katasztrófavédelemben illetékes döntéshozók, az érintett lakosok, és a nagyobb vizek közvetlen közelében tevékenykedő cégek tulajdonosai, illetékesei is SMS-üzenetben kapnak jelzést, hogy időben megtehessék a szükséges óvintézkedéseket az árvízkárok kivédéséhez.

A Bosch az új rendszerét először a németországi Ludwigsburg közelében, a Neckar folyón tesztelte le egy hat hónapos projekt keretében. A digitális árvízfigyelő rendszer azonban már több ország és város vezetésének felkeltette az érdeklődését – például Indiában és Dél-Amerikában is számos helyen fontolóra vették a bevezetését.

Twitter-alapú árvízfigyelés és SAP felhős segítség

A közösségi média nem csupán cicás videók feltöltésére használható, ezt jól mutatja például az is, hogy különféle szervezetek elkezdték a Twitter, Facebook, WhatsApp csatornáit és különféle blogos fórumokat is árvízfigyelésre használni. Az amszterdami egyetemen működő Institute for Environmental Studies kutatói és a FloodTags nevű szervezet elkezdte az online közösségek erejét használni az árvizek megfigyelésére és létrehoztak egy olyan, Twitter-alapú, online megoldást, amellyel valós időben figyelhetőek a hasonló katasztrófák. A Global Flood Monitor (GFM) listázza, majd kategorizálja az árvízzel kapcsolatos Twitter-aktivitást és egy kereshető, jól átlátható világtérképen helyezi el az egyes eseményeket.

Átlagosan naponta 75 ezer tweetet listáz a GFM, ez a szám viszont természetesen az aktuális katasztrófák nagyságától és számától függ. A Harvey hurrikán idején, amely óriási pusztítást okozott az Egyesült Államokban, a tweetek száma 24 órán belül megközelítette a 600 ezret. Azáltal, hogy térképre kerülnek ezek az üzenetek, jobban átláthatóvá válik, milyen hatással vannak az árvizek az egyes közösségekre, a műholdakat a kérdéses területekre lehet irányítani, és a katasztrófavédelem szervezeteinek is egyszerűbbé válik lokalizálni, hol van a legnagyobb szükség a segítségre.

Ugyancsak a Harvey hurrikán idején az amerikai hadsereg különféle összekapcsolt szenzorokat helyezett el az Egyesült Államok területén, hogy valós időben tudják ellenőrizni a különféle folyók és tavak vízszintjét, az eső mennyiségét és különféle egyéb adatokat. Mivel a Barker víztározó közelében nem voltak megfelelően lehívhatóak az információk, egy civil programozó úgy döntött, SAP felhőre tölti fel az adatokat és készít hozzá egy felhasználóbarát applikációt. Ma már egy bejelentkezést követően bárhonnan valós időben követhetőek a szenzorok által mért adatok.

Iratkozz fel hírlevelünkre!