Skip to main content
 
Szoftver

A kórház is veszélyes terep

2020.02.04 No Comments 5 perc olvasási idő

Fél éven át fosztogatott a kórházi szarka! Dühöngő férfira lőttek a kommandósok a pszichiátrián. Többször megfenyegette a kórház nővérét a beteg. Felgyújtotta ágyát egy páciens. Ez csupán néhány főcím az elmúlt évek magyarországi híradásaiból, amikor bűncselekmény történt egy kórházban.

Bizony, nem kell ahhoz Vészhelyzetet, A Grace klinikát vagy Dr. House-t nézni, hogy efféle történetekkel találkozzon az ember.

Magyarországon minden évben több száz rendőri eljárás folyik a kórházi lopások miatt, de a valós szám még ennél is magasabb lehet, az esetek egy részét ugyanis sosem jelentik. Gyakori a zsebtolvajlás, a kint hagyott értékek elcsenése, de még az öltözőszekrényt vagy étel automatákat is feltörik. Általában a legnagyobb károsult maga az intézmény: gyógyszereknek, fecskendőknek, sőt olykor még sztetoszkópnak és több százezer forint értékű endoszkópoknak is lába kél.

Drogokra vadászó függők, agresszív páciensek, labilis pszichiátriai kezeltek – sűrű vendég a kórházakban a rendőrség.


A bejáratnál rögtön Helene nővér vagy valamelyik másik apáca fogadja az érkezőket.

Nincs ez másképp másutt, így Németországban sem. „Átlagosan havi egyszer hívnunk kell a rendőrséget. Időről időre fizikai támadások érik a munkatársainkat!” – panaszkodik Thorsten Stolpe, a freiburgi Regionális Egyházi Kórházak Szövetségének (RKK) technikai igazgatója is.   Mint mondja a lopások száma náluk is emelkedőben van, a német lapok pedig olyan eseteket tártak fel, mikor méregdrága diagnosztikai eszközöket, ultrahangot, monitorokat is elloptak.

Szerencsére a Bosch ezekre a kihívásokra is megoldást kínál: a céggel együttműködve a freiburgi intézmények igazi úttörőként mindenki másnál több biztonsági berendezést telepítettek a kórházakba.

Egyházi intézményről lévén szó, a Páli Szent Vince Irgalmasrend önkéntes nővérei besegítenek a munkába, amit a páciensek is nagyra értékelnek.

Viszont ez még koránt sem tart vissza attól mindenkit, hogy megszegje a tízparancsolatot.  A recepciónál ezért 360 fokban egy kamera figyel a nap 24 órájában.

A kamera által rögzített képet egy külön, elzárt szobában ellenőrzik a biztonságiak.

A kamera által rögzített képet egy külön, elzárt szobában ellenőrzik a biztonságiak.

A mennyezetre AVENAR 4000-es tűzjelző rendszert telepítettek, amely kettős módszerrel, a hőmérsékletváltozást és a füstöt is érzékelve már a legelső fázisban, a lángok fellobbanásánál jelzi a veszélyt. A tűzbiztonságra különösen nagy hangsúlyt fektettek, a kórházakban összesen 8000 tűz – és vészjelzőt helyeztek el. Szó szerint nincs olyan sarok az épületekben, ahol ne lenne egy.

Vészhelyzet esetén az orvosok és az ápolónők riasztást kapnak az aktivált füstérzékelőtől.

Arra is figyeltek, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban kiüríthetőek legyen a hely, még a mozgásukban korlátozott betegek számára is. A betörések kivédéséért a Bosch MAP 5000-es behatolás gátló család felel: ilyen őrzi a fő gyógyszertárat is.

A biztonságos patika nem csak 14 klinikát lát el, de személyre szabott készítményeket is előállítanak benne

Thorsten Stolpe elmondása alapján a biztonságukra öt év alatt 1,56 millió eurót (kb. 515 millió forintot) költöttek, de a folyamatnak még mindig nem értek a végére. A Bosch segítségével további fejlesztéseket terveznek a biztonsági kamerák, a hozzáférés-biztonság és a betörések, lopások vészjelzésének terén. A kórházi szarkákat, dühöngő betegeket ugyan ezek önmagukban nem fékezik meg, de rengeteget segítenek, hogy létezésükkel megelőzzék, illetve minél gyorsabban észleljék és kivédjék a bajt.

Egy kórház csak biztonságos körülmények között tud igazán az emberekre koncentrálni.

Egy kórház csak biztonságos körülmények között tud igazán az emberekre koncentrálni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!