Skip to main content
 

Ami a Robotzsaru című film 1987-es bemutatásakor még sci-finek tűnt, mára valósággá vált: Dubajban robotrendőrök járőröznek az utcákon. No persze nem félig emberek, és szerencsére fegyverük sincsen. A turisták viszont imádják őket.

Közlekedés, parkolás, tisztább levegő – egyre gyakoribb, hogy ezek mellett az okosvárosok a biztonsághoz is segítségül hívják a legfejlettebb technológiát. Houstonban a tűzoltóság és az árvízvédelem használ okos megoldásokat, Dubaj pedig az utóbbi években szintén több fontos lépést tett annak érdekében, hogy nemzetközileg is vezető okosvárossá nőhesse ki magát. A Burdzs Kalifa például nemcsak a világ legmagasabb, de egyben egyik legokosabb épülete is.

Robotjárőr jelentkezik!

A dubaji rendőrség tudja, hogyan kell feltűnést kelteni. Már azzal híressé váltak, hogy járőreik luxusautókkal, köztük Lamborghinivel, Ferrarival, Bugattival, Aston Martinnal és Bentley-vel róják az utakat. Aztán harminc évvel a Robotzsaru című film bemutatása után a világ első igazi robotrendőre is szolgálatba állt náluk. A hatóságok egyenruhájának színeibe öltöztetett, humanoid formájú, 100 kilogramm súlyú, de kerekeken gördülő zsarunál persze nincs fegyver, sőt még bilincs se.

Ehelyett beépített kamerájával és arcfelismerő-rendszerével a körözött személyek és gyanúsítottak azonosításával, illetve bizonyítékok begyűjtésével segíti a szerv munkáját. A mellkasába beépített táblagépen keresztül pedig gyorsan és hatékonyan bejelentheti bárki, ha szabálysértés történt vagy ha szemtanúja volt bárminek. Befizetheti bírságát, illetve információt kérhet. Sőt, még szalutálni, és kezet rázni is képes.

Egy ilyen robot a hét minden napján, és a nap minden órájában dolgozik. Nem megy szabadságra, nem betegszik meg, és nem vállal gyermeket. Állandóan dolgozik

– lelkendezett a dubaji hatóságok egyik vezetője. Azt azért sietett hozzátenni, hogy az élő embereket azért természetesen sosem tudja majd teljesen helyettesíteni.
Robotjárőr jelentkezik!

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a robotzsaru – egyébként akárcsak a luxusautók – a főbb turisztikai látványosságok körül járőrözik. Nem titkolt célja annak bemutatása, hogy az Egyesült Arab Emirátusok az innováció fellegvára, amely mindent megtesz a látogatók kényelméért és biztonságáért. Az emirátus mindenesetre elkötelezett: ha bevetése sikeresnek bizonyul, akkor a járőrszolgálat negyedét robotra cserélnék 2030-ra.

Robotjárőr jelentkezik!

A rendőrőrs is okos

Ugyancsak Dubajban nyitották meg az első okos-rendőrőrsöt. A mesterséges intelligencia által vezérelt gépek segítségével 30 felé ügyintézésre van lehetőség 7 különböző nyelven, csupán a személyazonosságot igazoló igazolvány, a telefonszám és az e-mail cím megadásával. A különféle engedélyek igénylése és okmányok kiállítására vonatkozó kérelmeken túl akár bűncselekményt is bejelenthetünk vagy talált tárgyat is leadhatunk a helyszínen.

Az okos-rendőrőrsön megtalálható szkenner és nyomtató segítségével beolvastathatunk és ki is nyomtathatunk különféle iratokat, kérvényeket, engedélyeket. Ezeken túl a telepített eszközöknek még oktatási céljuk is van, hiszen segítségükkel a KRESZ szabályait feleleveníthetjük a helyszínen. Az ilyen állomások egyik előnye, hogy az emberek komfortosabban érzik magukat, ha bizonyos ügyeiket személyes interakció nélkül bonyolíthatják le, ráadásul elkerülhetik a sorban állást.

Önvezető járőr

A tapasztalatok eddig pozitívak. Sőt, tavaly mutatták be a rendőrség legújabb „kollégáit”. Köztük az önvezető járőrautót, amely lényegében olyan, mint egy okos mobil biztonsági kamera. A jármű 360 fokban figyeli a környezetét, és a mesterséges intelligencia segítségével képes azonosítani a bűncselekményeket, felismerni az arcokat, illetve leolvasni a rendszámtáblákat. Persze szükség esetén távolról valós időben átvehető az irányítás, sőt drónokkal is felszerelt, hogy olyan helyekre is belásson, ahová egyébként közúton nem juthatna el. Autós üldözésekbe azért aligha fog, hiszen a teljes egészében elektromos jármű végsebessége 7 km/h.

Iratkozz fel hírlevelünkre!