Skip to main content
 
Okosvárosok

Houston, nincs baj!

2024.01.29 No Comments 10 perc olvasási idő
Houston, nincs baj!

Talán sokan emlékeznek a Tom Hanksnek köszönhetően elhíresült idézetre az Apollo-13 című nagysikerű moziból: „Houston, baj van!” Időközben az is kiderült, hogy bizony ezt is rosszul tudtuk. Okosváros sorozatunkban ezúttal Houstonba (Egyesült Amerikai Államok, Texas) kalandozunk, ahol a 2018-ban elkezdődött okosváros program célja, hogy az adatok, a technológiák és az innovációk segítségével a városlakók életminőségét javítsák és egy sokkal elfogadóbb és biztonságosabb társadalmat hozzanak létre.

Houston, nincs baj!
Houston, nincs baj!
Houston, nincs baj!
Houston, nincs baj!

Biztonság földön, vízen, levegőben

A houstoni tűzoltóság a dróntechnológiát is bevonja a vészhelyzetek elhárításába. A drónok segítenek felmérni a kialakult hő- és látási viszonyokat, nyomon követik a tűzoltókat azért, hogy azonosítsák számukra a terepen jelentkező veszélyeket, melynek köszönhetően a magas kockázattal járó helyzetek megelőzhetőek.

Az árvízi helyzetek elkerülésére olyan árvíz-figyelmeztető rendszert telepítettek, amely villanyoszlopokra szerelt, intelligens közlekedési szenzorok adatai alapján valós időben figyelmezteti a járművezetőket, ha egyes útszakaszokon vízátfolyást érzékel vagy a vízszint a kikötőkben oly mértékben megemelkedik, hogy azonnali intézkedésre van szükség.

Közlekedj és parkolj okosan!

Már nem lepődünk meg azon, hogy a houstoni buszokon és helyi vonatjáratokon biztosított a Wi-Fi, az azonban talán érdekes lehet, hogy a forgalmat ennek segítségével valós időben nyomon követik és egyúttal kezelik. Céljuk, hogy javítsák a tömegközlekedés sebességét, az információmegosztást és annak általános megbízhatóságát. A rendszer mindezek mellett digitális közlekedési táblákból, zártláncú televíziós kamerákból (CCTV), forgalomszámláló állomásokból, Bluetooth-alapú automatikus járműazonosítókból (AVI) és továbbfejlesztett forgalomérzékelőkből áll.

Közlekedj és parkolj okosan!

A közel 2,5 milliós lakosú, 1600 négyzetkilométeren fekvő város az autóval közlekedők számára is sok fejlesztést tervez. A Magyarországon ismert mobiltelefonos parkolási rendszerhez hasonló megoldáson túlmenően külön projektet indítottak a parkolási zónák felmérésére. Az egyéves projektben valós idejű adatok felhasználásával gyűjtötték és elemezték a parkolási adatokat az egész városban, melynek köszönhetően a parkolási díjakról és a parkolóhelyek foglaltságról adatvezérelt térképeket tettek közzé.

Közlekedj és parkolj okosan!

A hatalmas autóforgalom befolyásolja a legnagyobb csomópontokhoz közel élők életminőségét, ezért bevetnek olyan mobil levegőminőség-érzékelőkkel felszerelt járműveket, amelyek az egész városban figyelik a légszennyezést. Ezen túlmenően a Rice Egyetem és a Houstoni Egészségügyi Minisztérium együttműködésével levegőszűrő- és levegőminőség-ellenőrző rendszereket szereltek fel az egyik legforgalmasabb út felüljáróira. A levegőszűrő rendszerek felszívják és megtisztítják a szennyezett levegőt. A levegőminőség-figyelők pedig az út felett átívelő híd környezeti világítási rendszereihez is kapcsolódnak, és úgy programozhatók, hogy valós időben reagáljanak a rossz levegőminőségre.

Houston városvezetése fentieken túl nagy hangsúlyt fektet a csatorna- és vízhálózat fejlesztésére is. A városban található az ország egyik legnagyobb víztechnológiai központja, ahol különféle innovációkat fejlesztenek és tesztelnek a vízhasználattal és szennyvízzel kapcsolatos környezeti kihívásokra. A lakosság számára intelligens mérőórákat biztosítanak, melyek például érzékelik a szivárgást. Az éttermeknek pedig olyan megoldást kínálnak, amely figyeli, ha a csatornarendszerben felhalmozódtak a zsírok és a rendszer tisztításra szorul.

Közlekedj és parkolj okosan!

Iratkozz fel hírlevelünkre!