Skip to main content
 
Okosvárosok

A világ legokosabb épületei

2023.04.24 No Comments 20 perc olvasási idő
A világ legokosabb épületei

Tudja, milyen autóval érkezel. Tudja, hogy fázós vagy. Azt is tudja, hány cukorral iszod a kávéd. Intelligens épületeket világszerte egyre többet találunk, sőt egyre több mindenre képesek. Már nem csak az irodaházak, de a stadionok, a szállodák és persze mindennapi otthonaink is egyre intelligensebbek. A legokosabb épület címéért pedig komoly verseny zajlik, azonban létezik néhány olyan ikonikus építmény, amelynek minden listán garantált helye van. Mutatjuk a legmenőbbeket!

The Edge, Amszterdam

A világ egyik legokosabb, egyben legzöldebb épületének, a The Edge-nek Amszterdam ad otthont. Ugyan az irodaházat még 2015-ben adták át, de már eleve úgy tervezték, hogy korát megelőzve a jövőbe kalauzoljon. Hogy egyszerre teremtsen tökéletes munkahelyet és fenntartható környezetet. A hollandoknak még saját kifejezésük is van a jelenségre: „het nieuwe werken”, amely nagyjából annyit tesz, „a munka új módja”. Miért páratlan ez az épület?

98.36
a The Edge eredménye a BREAAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Methodology) minősítésen, amely fenntarthatóság és környezetvédelem szempontjából osztályozza az épületeket.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy napelemeinek köszönhetően több energiát termel, mint amennyit fogyaszt. A földalatti víztározókkal nyáron hűtenek, télen fűtenek. Az esővizet összegyűjtik a tetőről, és öntözésre, valamint a WC-k öblítésére használják. Az épületben ökológiai folyosót is kialakítottak, melyben madárfészkek és denevérodúk hozzák közelebb a természetet.

Az épület azonban munkahelyként is teljesen új, okos megközelítést alkalmaz. A The Edge lelke egy telefonos alkalmazás, amely a csatlakozás pillanatától kezdve segíti a munkavállalót. Például:

  • Tudja, hogy mikor érkezik a munkahelyére, és a parkolóhoz vezeti.
  • Választ neki egy munkaállomást, merthogy fix irodák sincsenek: a 2500 alkalmazottra csak 1000 munkaállomás jut, hogy ezzel is bátorítsák a közösségi érintkezést.
  • Ott viszont mindenki személyre szabottan beállíthatja a neki tökéletes hőmérsékletet és fényt.
  • Ehhez épületszerte összesen 28 000 érzékelő figyeli a környezetet.
  • Még a mosdókat is monitorozzák – no nem kukkolnak, csupán arra ügyelnek, hogy mindig időben érkezzen a takarító.
Európa legokosabb irodaháza

Méltán száll még versenybe Európa legokosabb épületének címéért folytatott versenybe a Cube Berlin irodaház is. A sci-fikre emlékeztető tulajdonságokkal bíró irodaháznak nemcsak arról van információja, éppen hány ember tartózkodik az épületben, hanem a személyes igényeket megfigyelve állítja be a redőnyöket, szabályozza a belső hőmérsékletet vagy épp a világítást; hívja és vezérli a liftet vagy jelzi, hol találunk parkolóhelyet.

Tottenham Hotspur Stadium, London

„Audere est Facere”, a latin mondás nagyjából annyit tesz, „merni annyi, mint cselekedni”. Ez a Tottenham Hotspur FC mottója; és ha valaki, hát a nagymúltú londoni labdarúgó csapat tényleg a tettek mezejére mert lépni: 2019-ben adták át a világ egyik legokosabb stadionját.

62 062 fő

a teltházas aréna befogadóképessége, de minden szegletét úgy tervezték meg, hogy minimalizálják az ilyenkor megszokott kígyózó sorokat.

A stadion 1600 pontján érhető el ingyenes wifi és bluetooth-os helymeghatározásra használt, úgynevezett beacon hálózat. Ezekre csatlakozva, telefonos alkalmazás irányítja útba a drukkereket a helyükre, de az adatokat elemezve jelzi még azt is, hogy melyik bárnál vagy mosdónál a legrövidebb a várakozási idő. Apropó, bár! Ez a stadion büszkélkedhet az Egyesült Királyság egyik leghosszabb sörpultjával. A The Goal Line Bárban ugyanis 65 méter hosszan csapolják az innivalót, ráadásul egy villámgyors, új technológiával.

Egyébként az egész stadion területe készpénzmentes, a jegytől a sörkorcsolyákig mindent kizárólag digitálisan lehet megvásárolni.

A Tottenham Hotspur Stadium ráadásul három funkciót tölt be egyben: a labdarúgók pályája mindössze egy óra alatt átalakítható amerikai futballhoz, illetve koncerteket is rendeznek benne.

Bosch intelligens biztonságtechnikai megoldása

A Bosch intelligens biztonságtechnikai megoldásaival a hét minden napján, a nap 24 órájában bármely épület: stadion, irodaház, üzem stb. teljes területe megfigyelhető. A mélytanuláson alapuló videóelemzéssel például lehetővé válik a zsúfolt területek gyors vizsgálata, a behatolások száma minimalizálható, és egy evakuálás esetében az emberek pontos létszámát is meg tudja mondani a rendszer.

Burdzs Kalifa, Dubaj

Burdzs Kalifa, Dubaj

A mérnöki teljesítmény mindenképpen helyet követel a listánkon a Burdzs Kalifának is. A dubaji szálloda- és irodakomplexum 828 méteres magasságával nem csak a világ legmagasabb épülete, de az egyik legokosabbja is.

Legalábbis abban az értelemben, hogy szó szerint a nap 24 órájában minden rezdülését figyelik: monitorozzák az elektromos hálózatot, a szélerősséget és a szeizmikus mozgást is. Nem véletlenül, egy szelesebb – akár 195 km/órás – napon a torony legteteje akár két métert is kilenghet minden irányba. Az Egyesült Arab Emirátusokban egyébként nem jellemzőek a földmozgások, de azért a Burdzs Kalifát úgy tervezték, hogy tartópillérei mozgathatók, és akár egy, a Richter-skála szerinti hetes erősségű földrengést is ki kell bírniuk.

Burdzs Kalifa, Dubaj

A biztonság mellett a sivatag közepén a másik legnagyobb érték a víz. Amellett, hogy az épületet olyan anyagokból és rendszerrel álmodták meg, hogy a gyakran 40 Celsius-fok fölé kúszó hőmérsékletnek is ellenálljon, még a kicsapódó párát is újrahasznosítja. A módszerrel évente húsz olimpiai úszómedencét tölthetnének meg vízzel. Érdekesség, hogy az épület nem csatlakozik viszont a város csatornarendszeréhez – így a különleges, hangszigetelt csőrendszeren át távozó több tonnányi mellékterméket kamionok szállítják el minden nap.

A Kalifa-torony luxus lakásai, szobái és irodái természetesen mind okosak, külön szabályozható a fény, a hőmérséklet, de még a lejátszott zenék is. Mi több, még az épületnek is saját applikációja van, amelyen keresztül előre vásárolhatunk jegyet a világ legmagasabb kilátójába, és az alkalmazás segít a magasból azonosítani Dubaj látványosságait is.

Magyar Fészek+, Magyarország

Magyar Fészek+, Magyarország

Magyarországon általánosságban egyetértenek abban, hogy az intelligens házak rengeteg lehetőséget tartogatnak. Egy 2017-es tanulmány viszont arra mutatott rá, hogy az okos épületek forradalmában európai uniós viszonylatban hazánk még a sereghajtókhoz tartozik. Azért már vannak olyan nagyszabású projektek is, mint az Árpád-hídnál épülő Agora irodakomplexum, amely intelligens parkolóval, applikációval összekötött beléptetőrendszerrel, a csapadék felhasználásával fog működni.

Akadnak azonban olyan kisebb, ugyanakkor kifejezetten előremutató magyar fejlesztések is, mint például a Magyar Fészek+ (Hungarian Nest+).

Az egyetemisták által megálmodott projekt ökológiai lábnyom nélküli lakóházakká alakítaná át vagy cserélné le a több évtizedes Kádár-kockákat. Mottójuk: „a természet nem egy hely, amit meglátogathatunk, hanem az otthonunk”. Ennek szellemében még a házak alaprajzait és fekvését is optimalizálták a napsütéshez, csak természetes anyagokból, például fából vagy a régi, de hatékony viaszos vászonból építkeztek, a saját oxigénbázist a több ponton elhelyezett kiskertek adják, sőt még a bútorokat is újrahasznosított tárgyakból rendezték be. Amennyiben pedig igény van rá, az épületben elhelyezett okoseszközök egyetlen telefonos applikációról egyszerűen működtethetőek.

Iratkozz fel hírlevelünkre!