Skip to main content
 

Amikor az épület is figyel és gondolkodik

2020 februárjában, Németországban nyitotta meg kapuit a Cube Berlin irodakomplexum, Európa legokosabb épülete, amelyet kizárólag mesterséges intelligencia vezérel. A sci-fikre emlékeztető tulajdonságokkal bíró irodaháznak nemcsak arról van információja, éppen hány ember tartózkodik az épületben, hanem a személyes igényeket megfigyelve állítja be a redőnyöket, szabályozza a belső hőmérsékletet vagy épp a világítást; hívja és vezérli a liftet vagy jelzi, hol találunk parkolóhelyet. Mindezeken túlmenően a leghasznosabb erénye, hogy magát az épületet úgy tervezték és építették meg, hogy a kitűzött energiafelhasználásra vonatkozó klímacélok a leginkább megvalósíthatók legyenek, s természetesen ez is a mesterséges intelligencia támogatásával érhető el.

A tízemeletes impozáns külső egy öntanuló, mesterséges agyat rejt. A 100 millió eurós beruházás során több mint 3750 szenzort, 750 beacont (bluetooth-os hardveradót) és 140 mobil rádióantennát szereltek fel. Mindezt azért, hogy az öntanulásra képes technológia a valós idejű adatokat az ember és a környezet szolgálatába állíthassa. Az okos irodaház ugyanis a szenzorok nagy számának köszönhetően nemcsak bérlőit látja el hasznos, valós idejű adatokkal, hanem azokat feldolgozva az épület vezérlését is sok szempontból leegyszerűsíti, hatékonyabbá teszi és optimalizálja.

A futurisztikus kockaalakzat dupla üveghomlokzatot kapott

Az üvegfalak visszatükröződésének köszönhetően ezen a time lapse videón végigmozizhatjuk a berlini Washingtonplatz környékének egy napját.

A homlokzat azon kívül, hogy kaleidoszkópként tükrözi vissza Berlin utcáit, az energia áramlását is segíti. Becslések szerint az épületet irányító technológia segítségével közel 30 százalékkal csökkenthető az energiafelhasználás, mivel például a napsugárzásból az épület felületén keletkező energiát a beérkező frisslevegő hűtésére használják fel. A mesterséges intelligencia folyamatosan figyeli a kinti és belső hőmérsékletet, és megakadályozza ezáltal, hogy a belső terek túlhevüljenek, vagy épp lehűljenek. A szélességében, magasságában és mélységében is egyaránt 42,5 méter hosszú, a mesterséges intelligencia által vezérelt high-tech irodakomplexum tetejéről egész Berlint megcsodálhatjuk.

„Okos épületként a Cube Berlin azoktól az emberektől tanul, akik benne élnek és dolgoznak.” – áll az irodaház honlapján.

A Cube-ot használó irodák munkatársai egy applikáción keresztül foglalhatják le azokat az irodai munkahelyeket, amelyek éppen rendelkezésre állnak. Ezen az applikáción keresztül rendelhetik meg ebédjüket vagy vehetik igénybe a csomagküldő szolgáltatást. Ez segít reggelente nekik, hogy a lehető leghamarabb üres parkolóhelyet találjanak, valamint a nap végén elnavigálja őket az autójukhoz.  A lift közvetlenül azon a szinten áll meg, ahol a munkatárs dolgozik, sőt az 17 000 m2 hasznos alapterületű irodaházon belül elnavigálja az embereket a keresett helyszínre.

Applikáción keresztül foglalhatják le

Az applikáció segítségével nyithatjuk és zárhatjuk a szekrényeinket, ez szabályozza a belépési jogosultságokat. A felhasználói tevekénységek közben a mesterséges intelligencia folyamatosan figyeli a használati szokásokat azért, hogy az egyedi igényekhez mérten alakíthassa a digitalizált építmény vezérlőrendszerét, és mindemellett az épület a leghatékonyabban működhessen.

Az applikáció segítségével

Iratkozz fel hírlevelünkre!