Skip to main content
 
Okosvárosok

Miben lehet bajnok egy okosváros?

2020.06.22 No Comments 12 perc olvasási idő
Miben lehet bajnok egy okosváros?

Technológia és fenntarthatóság

Az okosvárosok innovatív megoldásainak egyik legfőbb mozgatórugói a zöld technológiák. Nem csoda, hiszen az alternatív energiaforrásokat használó, szimplán energiatakarékos vagy más, környezeti terhelést enyhítő megoldások gyakran a költségcsökkentéssel és a hatékonyság növelésével kapcsolhatóak össze. Ez pedig nagyon szimpatikusan csenghet az olyan metropoliszok vezetőinek, mint Barcelona, San Diego vagy Koppenhága.

Megnéztük közelebbről, milyen IoT-megoldások segítenek abban, hogy az okosvárosok váljanak a környezeti fenntarthatóság bajnokaivá.

A zöld technológia hajtja az okosvárosok innovációját

A becslések szerint 2050-ig mintegy 33 százalékkal nőhet a Föld lakosainak száma, és közel 70 százalékuk valószínűleg urbánus környezetben lakik majd, így a fenntarthatóság, mint szempont minden eddiginél fontosabbá vált az innovatív metropoliszok életében. Az okosvárosok globális piacát 2019-ben 624,8 milliárd dollárra taksálták, ami az előrejelzések szerint öt éven belül elérheti az 1712 milliárd dollárt. Ezt az emelkedést a szakértők szerint épp a zöld technológiák bevetése generálja majd. A klímaváltozás elleni küzdelemben az intelligens megoldások mára összenőttek a természeti erőforrásaink védelme érdekében vagy éppen természetes flóránk és faunánk konzerválására bevetett eszközökkel. A fenntarthatóság és az okos technológia saját nevet is kapott:

smartainability

A smartainability az angol ’smart’ és ’sustainability’ kifejezések összeházasítása, amely az okos városok technológiáit a környezeti fenntarthatóság szempontjából vizsgálja. Egy smartainable megoldás tehát egyszerre intelligens és környezetbarát.

Kanna helyett tablettel öntöznek Barcelona kertészei

Az okosvárosok szolgáltatásainak egyik sarkalatos pontja a városi hálózatok és rendszerek optimalizálása. Ilyen például a víz-, energiaszolgáltatási rendszerek, a hulladékkezelés, a világítás, a közlekedés, vagy az ellátási láncok hatékonyabbá és egyszerűbbé tétele. Ennek egyik örvendetes velejárója, hogy egyre ésszerűbben használjuk erőforrásainkat és ezzel a bolygót is hosszabb távon óvjuk. Miért világítson az utcai vagy közlekedési lámpa, ha épp nem jár arra senki? Hova kerüljenek padok, parkolóhelyek, kukák, hogy azokat tényleg használják is a lakók?

Ezeket a kérdéseket a legtöbb innovatív város vezetése manapság szenzorokon keresztül begyűjtött adatokra alapozva igyekszik eldönteni és így optimalizálni a rendelkezésre álló erőforrásokat. Barcelonában például okos öntözőrendszer segítségével sikerült a városi parkok öntözésére elhasznált vizet lényegesen csökkenteni. A katalán metropolisz kertészei egy tableten keresztül férnek hozzá a parkok öntözőrendszereihez, és egy mozdulattal nyitják meg és zárják el az öntözőcsapokat. A növények pontosan annyi vizet kapnak, amennyire szükségük van. A zöld területekre nedvességet és páratartalmat mérő szenzorokat is telepítettek, így az automatikus rendszerek az időjárási adatokkal kombinálva optimális vízmennyiséget juttatnak az egyes területekre. Ennek segítségével a városvezetésnek 2016-os adatok szerint 25 százalékkal kevesebb vizet sikerült elhasználnia.

Kanna helyett tablettel öntöznek Barcelona kertészei

Okosvilágítás, levegőminőség-mérés és napelemes töltőállomások San Diegóban

Az okosvárosok első intézkedései között nagy valószínűséggel szerepel az okosvilágítás bevezetése.

Az okosvilágítás kialakítása azt jelenti, hogy a közlekedési és városi lámpákat, olyan mozgásérzékelő szenzorokkal szerelik fel, amelyek érzékelik az arra járókat és azok mozgásához igazítják a világítótestek működését.

San Diego mintegy 3200 szenzor hadbaállításával 60 százalékkal igyekszik csökkenteni energiaköltségeit. Ez a több ezer apró kütyü egy összekapcsolt, digitális hálózatot alkot. Segítenek optimalizálni a közlekedést, a világítást, javítani a közbiztonságon vagy éppen nyomon követni a levegőminőséget.

Ez utóbbi abban segíthet, hogy a város vezetése a levegőszennyezettség mértékének szem előtt tartásával alkosson a város lakóira vonatkozó közlekedési és egyéb szabályozásokat, de abban is, hogy a gyalogosok vagy a biciklisek elkerülhessék a legszennyezettebb levegőjű városrészeket.

Okosvilágítás, levegőminőség-mérés és napelemes töltőállomások San Diegóban

A közlekedést tekintve az egyik legnépszerűbb okosinnováció a parkolás hatékonyabbá tétele. San Diego azonban még ennél is tovább megy. A Solar-to-EV Project keretein belül például napenergiát használó elektromos autótöltő-állomásokat telepítettek a városba. Ezek az állomások a napenergiával nem csupán az autókat képesek tölteni, hanem későbbi használatra is eltárolják az elektromosságot ezzel a környező lakóknak is újrahasznosítható energiát kínálnak.

Hogyan bánjunk okosan a hulladékkal?

A több milliós metropoliszok egyik legnagyobb kihívása a halmokban gyűlő szemét. A Világbank becslései szerint a hulladékkezelés globális költsége 2025-re megközelíti a 375 milliárd dollárt. Szerencsére azonban mára már a hulladékgazdálkodást is elérték az intelligens megoldások. A napelemes technológiával kiegészített, okos kukák valós időben kommunikálnak egymással és a hulladékgyűjtést végzőkkel, így optimalizálható a kukák ürítése és e téren is eredményes lehet a költségcsökkentés. Nem beszélve arról, hogy így a szemét nem szennyezi a környezetet és a városok higiéniája is jobban biztosítható.

Koppenhága

Ha a világ egyik legokosabb városába, Koppenhágába utazunk, meglepő kezdeményezésekkel találkozhatunk. Nem csupán a megfelelő szemétgyűjtésre figyelnek, hanem arra is, hogy a hulladék legnagyobb részét újrahasznosítsák. A dán főváros mára már csupán a szemétmennyiség 2 százalékát irányítja szemétlerakókba, közel 45 százalékát újrahasznosítja, a többit pedig a város fűtési rendszerébe forgatja vissza. A cél az, hogy 2024-re a városban keletkező szemét 70 százalékát újrahasznosítsák. A koppenhágai hulladékkezelési trendek azt mutatják, hogy ez jó eséllyel sikerülni is fog nekik.

Iratkozz fel hírlevelünkre!