Skip to main content
 

Nagyot változott az internet az elmúlt néhány évtizedben. Hogy mekkorát és mit tartogat még a jövő? Cikkünkből kiderül!

A betárcsázós modemtől a dolgok internetéig A betárcsázós modemtől a dolgok internetéig

Emlékeznek még a jó öreg „betárcsázós” internetre? Mikor még luxusnak számított a világháló, és néhány napra nyugodt szívvel ott lehetett hagyni a számítógépet, ha le akartunk tölteni egy filmet? Csupán néhány évtized telt el, mégis nagyot változott azóta a világ.

Hogy mekkorát? Nézzük a magyar adatokat!

1

1997-ben még a lakosság mindössze egy százaléka internetezett aktívan.

48

2007-ben már 48 százalék csatlakozott a világhálóra rendszeresen.

86

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2019-es adatai már arról számolnak be, hogy 86 százalék használ internetet.

Ne legyenek kétségeink! Az elmúlt két esztendőben tovább növekedett a trend.

Ön el tudja képzelni az életét internet nélkül?
Bárhol, bárkinek

Bárhol, bárkinek

Becslések alapján a bolygónkat behálózó rendszer összességében már 4,6 milliárd embert köt össze, ami a teljes népesség 59,6 százaléka. Arányaiban az Egyesült Arab Emírségekben, Dániában és Svédországban a legelterjedtebb az internethasználat. A sor végén pedig Észak-Korea áll: a remeteállamban csak a kiváltságosak nyerhetnek bepillantást a világhálóba.

A lista végén kullognak még olyan afrikai országok, mint például Eritrea (6,9 százalék), Dél-Szudán (8 százalék), vagy a Comore-szigetek (8,5 százalék).

Az internet azonban már a fekete kontinensen sem számít akkora luxusnak, mint akár egy évtizeddel ezelőtt. Ami azt illeti, a becslések szerint a szub-szaharai térségben majdnem annyi embernek van okostelefonja, mint bekötött áramellátása.

Gyors, gyorsabb, még gyorsabb

Gyors, gyorsabb, még gyorsabb

De az internet nemcsak elterjedtebb lett, hanem sokkal gyorsabb is. Míg a ’90-es években a villódzó-pittyegő modemek még szabványosan 28,8 kbps adatátviteli sebességgel izzadtak, addig manapság már 300 Mbps szélessávú internetelérést is hozzávágnak az otthoni felhasználókhoz, azaz a gyorsaság több mint tízezerszeresére nőtt. Sőt, ha egyelőre borsos áron is, de elérhető akár 10 Gpbs szolgáltatás is. Ebben a tekintetben az élen egyébként Szingapúr áll, 245,5 Mbps átlagos letöltési sebességgel, de hazánk is az előkelő 8. helyre futott be átlagosan 193,8 Mbps-mal.

A sebességgel együtt pedig a lehetőségek tárháza is kitárult. Ma már szinte „mindenre is” használható a világháló, és a járványhelyzet megmutatta, hogy talán még annál is többre, mint eddig gondoltuk.

Mit hoz a jövő?

Mit hoz a jövő?

Vajon meddig tarthat még a robbanásszerű növekedés? Mi vár ránk a jövőben: még széleskörűbben elérhető és használható, még sebesebb hálózat? Ilyen bővülés mellett néhány évtized múlva a világ teljes népessége felcsatlakozhat a hálózatra – már, ha akar – és még a technológia is tartogat tartalékokat a gyorsulásra.

Egy korábbi cikkünkben Tim Berners-Leet idéztük arról, hogyan képzeli el a jövőt. „Az internet atyja” a Bosch-nak arról beszélt, hogy a közösségi média használatának optimalizálása, az abban kezelt adatok védelme a világháló fejlesztésének egy módja, de a mérnök-informatikus nagy várakozásokkal tekint a dolgok hálózata (Web 3.0, IoT) rejtette lehetőségekre is.

Tim Berners-Leea világháló megálmodója
Mit hoz a jövő?

A Pew Research Center amerikai kutatóintézet pedig összesen 530 szakértőt, kutatót, fejlesztőt és vezetőt kért meg arra, hogy nézzenek a kristálygömbjükbe: hogyan képzelik el az internetet 2069-ben? A jó hír: a válaszadók 72 százaléka derűlátó volt, 25 százalék vélte úgy, hogy rosszabbak lesznek a dolgok, és csak alig 3 százalék gondolta, hogy semmi lényeges nem fog változni a világhálóval kapcsolatban. Anélkül, hogy a több mint félezer véleményt idéznénk, csokorba szedtünk néhány témát, amely köré csoportosíthatók a jóslatok. És Ön, hogy látja 2069-et?

Reménykedő víziók:

  • Az internethasználat ugyanolyan mindent átható és létszükség lesz, akár az oxigén. Tökéletes összekapcsolódás lesz a norma, amelyből talán lecsatlakozni sem lehet.
  • Az internetes technológia segít, hogy az emberek tovább és egészségesebben éljenek. A tudományos fejlesztések még jobban elmossák a határt ember és gép között.
  • A mesterséges intelligencia átveszi az ismétlődő, veszélyes vagy fizikailag mérgező munkákat, hogy az emberek több időt tölthessenek kikapcsolódással.

Aggodalmas víziók:

  • Egy elit fogja irányítani az internetet, hogy megfigyelje és irányítsa az embereket, akiket közben szórakoztatással köt le, hogy elvonja a tömegek figyelmét.
  • Az összekapcsolt jövőben az ember elmagányosodik, képtelenül arra, hogy közvetítő nélkül normális kapcsolatokat teremtsen társaival.
  • Az emberiség jövője kibogozhatatlanul a természet jövőjéhez kapcsolódik. Nincs második bolygónk, drasztikus változások nélkül fél évszázad múlva az emberi élet létezése is kérdéses.
Mit hoz a jövő?

Iratkozz fel hírlevelünkre!