Skip to main content
 

Ha jön az ősz és a tél, érkeznek a szezonális betegségek, és talán még a koronavírus-járványnak sem inthetünk még végképp búcsút. Márpedig a Covid-19 megtanított minket arra, hogy milyen rendkívül fontos a higiénia, különösen, ami a kezünket illeti. Becslések szerint kezeinken átlagosan 150 fajta különböző kórokozó található meg, olykor akár milliós számban. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a fél világ mégsem jól mos kezet.

Emlékeztetőül, ha a pandémia idején még nem véstük volna az eszünkbe:

  1. benedvesített és szappanozott tenyerünket összedörzsöljük,
  2. ujjainkat összefonva, majd hüvelykujjainkat és ujjbegyeinket körkörös mozdulatokkal (fenti képnek megfelelően) megmossuk,
  3. leöblítjük és egyszer használatos papírtörlővel felitatjuk a vizet róla,
  4. aminek segítségével zárjuk el végül a csaptelepet.

Ami pedig a legfontosabb: a kézmosás akkor hatékony, ha legalább 20 másodpercig tart.

Kísérletek bizonyították, hogy ennyi idő alatt a baktériumok száma 90 százalékkal csökken, újabb 15 másodperccel pedig 99,9 százalékos a hatékonyság. Persze kevesen szánunk ennyit a higiéniára, a többség 5 másodperc alatt letudja az egész folyamatot.

Boldog születésnapot!

Egyáltalán ki az, aki visszaszámol kézmosásnál? Hasznos praktika lehet, hogy nagyjából éppen ennyi idő elég arra, hogy kétszer eldúdoljuk magunkban a Happy Birthday! című dalt, ahogy arra Boris Johnson egykori brit miniszterelnök is felhívta a figyelmet.

Legyen bármekkora sláger, gyorsan meggyűlölnénk a dalt, ha minden alkalommal el kellene énekelnünk, mikor a csap elé állunk, azonban talán erre is megoldást jelenthet az okos szappanadagoló.

Egyszerű társaival szemben ebbe a fürdőszobai kiegészítőbe egy olyan visszaszámlálót tettek, mely LED-világítással jelzi, mikor telik le a 20 másodperc.

Tiszta kéz és levegő

Emellett – bár az érintésmentes adagolás már egy szappanadagoló esetében sem ismeretlen funkció – az intelligens változat tervezésénél arra is figyelmet fordított a gyártó, hogy a mennyiségét is szabályozhassuk attól függően, hogy mennyire tartjuk közel vagy távol kezünket az adagolófejtől. Ha okosotthonba költözik be a kis találmány, akkor a beépített WiFin keresztül telefonunkhoz is csatlakoztathatjuk, így akár a Happy Birthday helyett más dalt is választhatunk.

Még néhány praktika

A helyes kézmosáshoz jó, ha észben tartjuk még a következő néhány hasznos tippet is:

  1. Nem szükséges forró vizet engednünk, de mindenképpen folyó vizet használjunk.
  2. Bár az alkoholos kézfertőtlenítők hatásosabbak, a hagyományos szappan is jó szolgálatot tesz.

Utolsó mozzanatként a szárazra törlés is fontos, mivel a nedves kéz több száz mikroorganizmust hordozhat magán.

Tiszta levegőt!

Ha a helyes kézmosást már el is sajátítottuk, de mi legyen a levegővel? Ahogy korábban megírtuk, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számításai szerint a világ lakosságának 92 százaléka él olyan helyen, ahol a levegő minősége nem éri el az előirányzott értéket. A szmog, a pollen, a finomszemcsés anyagok, és bizony a kórokozók is a levegőben megtalálható láthatatlan ellenségeink.

Otthonunk levegőjének fertőtlenítésére szerencsére már létezik okos megoldás. A Bosch Air 4000 levegőtisztítója eltávolítja az összes szennyeződést, például a pollent, az állatszőrt, a port, a vírusok és a szagok 99,9 százalékát a levegőből. Kísérletek bizonyítják, hogy a légtisztítók még az apró vírusokat is ki tudják szűrni, ezek ugyanis általában részecskékhez tapadnak, melyek már fennakadnak a berendezésekben. A Bosch készüléke automata üzemmódban az intelligens érzékelőknek köszönhetően ráadásul folyamatosan alkalmazkodik a levegőminőséghez és a helyiség méretéhez. Ezenkívül bekapcsolható a gyerekzár, illetve időzítőt is beállíthatunk, hogy mikor kapcsoljon ki a készülék. Az egészséget és az egészséges életmódot támogató innovációkról a Bosch Magyarország podcast adásából még többet megtudhatunk.

Tiszta levegőt!

Illatos frissesség

Az okos párologtatók ugyancsak segíthetnek a tökéletes levegőminőség megteremtésében. Ezek beüzemelését is irányíthatjuk már WiFin keresztül, így akár a hazafelé vezető úton is gondoskodhatunk az otthoni légkör tisztulásáról és a megfelelő páratartalom beállításáról. Egyes gépek képesek UV-fénnyel is sterilizálni a vizet, így biztosak lehetünk benne, hogy nem kerülnek káros anyagok a levegőbe. Kijelző segítségével ellenőrizhetjük a víz mennyiségét, a páratartalom szintjét.

Illatos frissesség

A párologtatók hatékonyságát a különféle illóolajok alkalmazásával még tovább növelhetjük. A levendula, a citrus, a borsmenta, az eukaliptusz és a teafaolaj amellett, hogy friss illatokkal töltik meg a teret, egyaránt segítenek a fertőtlenítésben is.

Ha minden óvintézkedés ellenére mégis jelentkeznek valamilyen megfázásos megbetegedésre utaló jelek és sürgősen szeretnénk választ kapni a tüneteinkre vagy ha az enyhe kellemetlenségérzet miatt nem fordulnánk azonnal orvoshoz, jó célt szolgálhat az otthoni diagnosztika. Ezek olyan alkalmazások és honlapok, melyek folyamatosan bővülő és frissülő adatbázisuknak köszönhetően a megadott panaszok alapján felismerik a lehetséges megbetegedéseket és előfordulásuk alapján rangsorolják azokat. Sőt, korábbi kereséseink alapján kórtörténetet is képes felállítani.

Magas láz esetén azonban a pontos diagnózis megállapításához mindenképp keressük fel háziorvosunkat!

Iratkozz fel hírlevelünkre!