Skip to main content
 
Életmód

Otthoni diagnosztika: Dr. Google és a chatbotok

2023.02.20 No Comments 10 perc olvasási idő
Otthoni diagnosztika: Dr. Google és a chatbotok

Ha az orvos nem elérhető, sokat kell várni az időpontra és sürgető válaszok kellenének az adott egészségügyi problémára, a legtöbben Dr. Google-t keressük fel, amely azonnal, várakozás nélkül elérhető és tele van információval. A hátulütője viszont az, hogy ezek az információk nem mindig megbízhatóak. Megoldásként erre a problémára elkezdődött az olyan digitális eszközök és alkalmazások fejlesztése, amelyek ugyanilyen könnyen és gyorsan, de megbízhatóan közvetítenek alapvető egészségügyi információkat. Ekkor is érdemes persze észben tartani, hogy az utolsó szó az orvosé!

Otthoni diagnosztika: Dr. Google és a chatbotok

Megnyílt a gyógyászat kapuja és betörtek rajta a keresőmotorok

A digitális világot megelőzően a betegek nagyrészt az egészségügyi intézményekben: orvosoktól, nővérektől és más segítőktől szerezhették be a betegséggel kapcsolatos információikat, gyakorlatilag ők voltak az egészségügyi tudás őrzői.

Megnyílt a gyógyászat kapuja és betörtek rajta a keresőmotorok

Az internet megjelenésével ez teljesen megváltozott, a betegeknek rengeteg információ áll rendelkezésére – ezeket a lehetőségeket pedig ki is használják. 2019-ben a Google napi kereséseinek körülbelül 7 százalékát tették ki az egészségügyi jellegű keresések, és David Feinberg, a Google Health alelnöke szerint ez percenként mintegy 70 ezer darab keresésnek felel meg. Győrffy Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem Digitális Egészségügyi Kutatócsoportjának vezetője tavaly kollégáival Magyarországra vonatkozóan azt találta, hogy a betegek 81,3 százaléka használja az internetet, és 90 százaléka egészségügyi célból is böngészi a weboldalakat. Sőt a válaszadók 13 százaléka naponta keres egészségügyi információkat, például olvas kezelésekről, terápiákról, mellékhatásokról vagy gyógyszerekről szóló tartalmakat.

Otthoni diagnosztika digitális eszközökkel

Vajon mennyire megbízhatóak az online egészségügyi információk? Egy 2021 novemberében készített kutatásból kiderült, hogy a keresőmotorok még mindig nem kezelik kellő körültekintéssel az egészségügyi kereséseket. Számos jövőbe mutató digitális egészségügyi fejlesztés létezik, melyek az online keresés javítására vagy az egyéb digitális diagnosztikát lehetővé tévő megoldásokra irányulnak.

Otthoni diagnosztika digitális eszközökkel

Vegyük például a tünetellenőrző eszközöket. Számtalan angol nyelvű honlapot fejlesztettek, amely a tünetek megadásával egy adatbázisból merítve listázza a lehetséges kórokat azok előfordulásának valószínűségével együtt, és már magyar megoldás is létezik. A Webbeteg oldalán a különféle szimptómák megadása után a weboldal egy listában foglalja össze a potenciális betegségeket, amelyek közül a lista elején szerepelnek azok, amelyek a legvalószínűbbek.

A chatbotok a 21. század elő-diagnosztái

A weboldalakon működő tünetellenőrző módszert néhány lelkes startupper alkalmazásokba ültette át, amelyek némelyike már öntanuló algoritmusokat is használ. Az Ada Health vagy a Symptomate több millió adatpontból álló adatbázissal rendelkezik, amelyet az algoritmus folyamatosan frissít és a felhasználók újabb és újabb keresései alapján gyarapít. Az algoritmus pedig nem csupán a legvalószínűbb diagnózist méri fel, hanem megjegyzi a felhasználó kereséseit és a személyes kórtörténet alapján személyre szabja a válaszokat.

A chatbotok a 21. század elő-diagnosztái

Ezeknek a tünetellenőrző alkalmazásoknak egyik speciális formája, amikor a szoftver chatbotként beszélget a beteggel, és a csevegés közben osztja meg a talált eredményeket. Ezeknél még tovább mennek a mentális egészséget célzó alkalmazások, amelyek chatbot formájában kívánják oldani a felhasználók magányát. Ilyen például a Woebot vagy a Replika, amelyek a viselkedéspszichológia eredményeit használva igyekeznek kapcsolódni a csevegő személlyel, és így próbálják más megvilágításba helyezni a gondolatait. Habár az emberi szót semmi nem pótolhatja, hajnali háromkor talán egy chatbot is átlendítheti a mentális gondokkal küszködőket a legnehezebb pillanatokon.

A chatbotok a 21. század elő-diagnosztái

Habár ezek az alkalmazások és chatbotok nagyon hasznosak lehetnek annak eldöntésében, vajon szükség lehet-e orvosra vagy elegendő egy egyszerű házi praktika és mindjárt jobban lesz a beteg. Fontos észben tartani, hogy ezeknek az egészségügyi platformoknak az eredményei csupán irányadóak, és minden esetben az orvosnak kell kimondani a döntő szót.

Iratkozz fel hírlevelünkre!