Skip to main content
 
Okoseszköz

Okos álmokat!

2021.08.16 No Comments 10 perc olvasási idő
Okos álmokat!

Napóleon beérte napi hat óra alvással, de nem mindenki ilyen szerencsés. A friss és üde ébredéshez okosan kell aludni, amelyben az alvásszenzorok is segítségünkre lehetnek.

Napóleon

„Hat egy férfinek, hét egy nőnek, nyolc az ostobáknak” – ezt felelte állítólag Napóleon, mikor arról faggatták, hány óra alvásra van szüksége egy embernek. De nem csupán a francia hadvezér és császár érte be kevés pihenéssel, számos másik országvezető is elvesztegetettnek érezte az ágyban töltött időt. Ilyen volt például Margaret Thatcher is. Az Egyesült Királyság miniszterelnöke híres volt arról, hogy mindössze 4–5 órát aludt éjszakánként. Hasonlóan Barack Obama és Donald Trump egykori amerikai elnököknek is legfeljebb ennyi fér bele zsúfolt napjaikba. Nem ritkák az éjjeli baglyok az üzleti életben sem, Steve Jobs, az Apple néhai vezére például gyakorta még éjfélkor is e-mailekkel bombázta kollégáit – sőt választ is várt leveleire.

Reggeli pacsirták kontra éjjeli baglyok

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy az úgynevezett rövidalvók tartoznak a kisebbséghez. Az emberiség körülbelül 5 százalékának ketyeg úgy a biológiai órája, hogy beéri ennyire kevés alvással. A többségnek azonban hosszabb pihenésre van szüksége: életkortól, munkától, genetikától függően legalább 7–9 órára.

Ön mennyit alszik naponta?

Ön mennyit alszik naponta?
Szenzorokkal a kiegyensúlyozott pihenésért

Szenzorokkal a kiegyensúlyozott pihenésért

A hosszabb távú kialvatlanság káros hatással van a memóriánkra, a testi és lelki egészségünkre, a kedélyállapotunkra, a szexuális életünkre, de még a döntéshozatali képességünkre is. Ugyanakkor nem csupán az alvás mennyisége, de minősége is legalább olyan fontos, hogy kipihenjük magunkat. A megfelelő alváshigiéné kialakításában pedig segítségünkre lehetnek a különféle alvásszenzorok. Tévedés ne essék, ezek nem csak az alvászavarral küzdőknek lehetnek hasznosak, hanem mindenkinek, aki optimalizálná pihenését.

Az alvásszenzoroknak alapvetően három típusuk van:

  • Csatlakozás nélküli érzékelők, melyek az éjjeliszekrényről figyelik álmunkat.
  • A matrac alá helyezhető készülékek.
  • Viselhető eszközök, mint amilyen az okosóra is.
Melyik közülük a legjobb?

Melyik közülük a legjobb?

Egyértelmű győztest nem lehet hirdetni, sok függ az igényektől. Vannak például, akik az ágyban pizsamán kívül már nem szívesen hordanak bármit. Mások viszont kifejezetten olyan készüléket keresnek, amelyet más célra is tudnak használni. Bármelyiket is válasszuk, különféle módszerekkel és pontossággal, de nagyjából ugyanazokat a feladatokat látják el:

  • Monitorozzák a mozgásunkat.
  • Megfigyelik a légzésünket.
  • Mérhetik szívverésünket.
  • Feltérképezik alvási ciklusainkat (a felületes és mélyalvást, valamint a REM-szakaszt)
  • Észlelik a horkolást.
  • Elemezhetik a környezetet, így a hőmérsékletet, a páratartalmat, a fényviszonyokat.

Az alvásszenzorok eredményeit az okostelefonunkon futó alkalmazások nem csupán rögzítik, de természetesen elemzik is, mindemellett jó tanácsokkal is szolgálnak. Attól sem kell tartani, ha párunkkal osztozunk az ágyon, a készülékek nem kevernek össze minket.

Albert Einstein

Végül vigasztalódjanak azok is, akik sokáig szeretik húzni a lóbőrt, mert nem csupán a rövidalvók lehetnek sikeresek. Albert Einstein például igazi hétalvó volt, akár tíz órát is ágyban töltött, majd még napközben is elszundított néha, hogy pihentesse túlhajszolt agytekervényeit.

Iratkozz fel hírlevelünkre!