Skip to main content
 
Okoseszköz

Okosóra kisokos

2020.10.12 No Comments 13 perc olvasási idő
Okosóra kisokos

Minden, amit a témáról tudni érdemes

Szeretem a kerek, a szögletes, a hosszú, a rövid, a gömbölyű, a lapos… Nem, nem Gombóc Artúr kedvenc csokoládéiról van szó, hanem az okosórák egyre szélesedő választékáról. Okosóra körképünkben megmutatjuk a piacon megtalálható változatokat, legyen szó vérnyomásmérős, pulzusmérős vagy speciális típusokról. Sőt! Arra talán nem is gondolnánk, de már a gyártásban is sikeresen használják ezeket a kütyüket.

Rövid okosóra történelem

Amíg digitális órákat évtizedek óta gyártanak – néhányuk akár számológépként is jól funkcionál -, a technológiai vállalatok mégis csak a 2010-es években kezdték el az okostelefon-jellegű órák piaci bevezetését. Az Apple, a Samsung, a Sony és más nagyobb piaci szereplők elsőként kínáltak okosórákat, ám mégis egy kis induló vállalkozás lett a kezdetben az egyik legjelentősebb piaci szereplő. Amikor a Pebble 2013-ban bemutatta első okosóráját, rekord összeget zsebelt be, és több mint egymillió darabot sikerült értékesítenie. Ugyanakkor a szilícium miniatürizálásában elért technológiai fejlődés megnyitotta a kaput más típusú dedikált okosórák gyártói számára is. A Garmin vállalat Fenix okosórája például sokkal robusztusabb, és érzékelőkkel, nyomkövetővel is ellátták a hegyvidéki túrázók legnagyobb örömére. A Suunto pedig olyan búvárkodásra optimalizált okosórákat dobott a piacra, amelyek nagy mélységben hosszabb ideig vízállók.

Az okosórák alapfunkciói

A legtöbb okosóra – beszéljünk akár napi használatról (pl. Apple Watch), vagy akár speciális alkalmazási lehetőségekről (mint a Garmin Fenix esetében) – a standard funkciók egy sorozatát kínálja. Az okostelefonhoz csatlakoztatott eszközök: az android vagy IOS kompatibilis okosórák egyszerűen tükrözik a telefon értesítéseit, így a fontos eseményeket vagy tevékenységeket. Az analóg okosórák gyártói jól ötvözték a hagyományos számlapos órát az okos funkciókkal. A két fő mutatót megtartva ezek éppúgy képesek a pulzusmérésre vagy lépésszámlálásra.

Az okosórák alapfunkciói

Azonban már léteznek speciális funkciók is, például a legújabb Apple Watch esetében. Ha az óra viselője elesik az óra viselése közben, az óra érzékeli a mozgását; ha nem észlel semmilyen életjelet, akkor egy sor értesítést küld. Ha a felhasználó nem válaszol az értesítésre, az óra azt feltételezi, hogy megsérült, és automatikusan figyelmezteti az illetékes hatóságokat. Az okostelefonokkal összekapcsolt okosórák többsége kezelni tudja a médialejátszót is. Ha például zenét hallgat Apple AirPods-on, akkor az Apple Watch segítségével megváltoztathatja a hangerőt és a zeneszámok sorrendjét.

Emlékeznek a Dick Tracy képregényekre, ahol a hős nyomozó telefonként órát használt? A watchOS vagy a Wear OS operációs rendszert futtató okosórák segítségével mindez lehetséges. Diktálás útján üzeneteket írhatunk, küldhetünk, telefonálhatunk. A legtöbb okosórában GPS is található a helymeghatározás vagy a helyspecifikus riasztások küldése és fogadása érdekében. Az akkumulátor felhasználása azonban nagyon változó: az Apple Watch általában 18 órát képes működni normál használat mellett egyetlen töltéssel, míg a Pebble két vagy három napig is bírja.

Emlékeznek a Dick Tracy képregényekre

Speciális okosóra funkciók

A túrázáshoz, búvárkodáshoz, repüléshez vagy edzésekhez kifejlesztett intelligens órák (többnyire a férfi okosórák) a felsorolt funkciók mellett még többre is képesek. Mindamellett, hogy egyre inkább elegánsabb és kifinomultabb lesz a dizájn, nemcsak GPS, hanem beépített EKG, pulzus- és vérnyomásmérő, lépésszámláló és alvásfigyelő is található egyes modellekben. A Fitbit legújabb fejlesztésében, a Fitbit Sense-ben ráadásul az EKG funkcióját kiegészítették olyan érzékelőkkel, amelyek a bőr hőmérsékletét figyelik. Ezek segítségével a viselő stressz-szintjére vonatkozóan gyűjt adatokat az eszköz, továbbá értesítéseket, javaslatokat küld, amennyiben nem megfelelő értékeket tapasztal.

Speciális okosóra funkciók

A gyártásban is megállják a helyüket

Az adatok gyűjtése és valós időben történő felhasználása adhatta az ötletet ahhoz is, hogy a Dél-karolinai Bosch-gyárban a világon elsőként vetették be az okosórákat a gyártásban, azért hogy jobb hatékonyságot érjenek el és ezzel egy időben a termelékenységet is növeljék. A Bosch a rendszer kialakításához a Pebble okosóráit választotta. Az intelligens órák képesek kommunikálni a szerelősorokkal, segítségükkel kiküszöbölték a gépek leállását, ha például a szállítópályán utazó adagoló elakad. Az okosórák javítják a kezelő által az általános géphibákra adott reakcióidejét, hiszen egyből küldik az értesítést, ha valamilyan nem várt esemény történik a gyártószalagon. Ez lehetővé teszi az üzemeltetők számára, hogy szinte valós időben tudják, mikor és hol jelentkezik egy adott probléma. Ezután gyorsan meg tudják javítani a hibát vagy az elakadást, általában még a gyártósor leállása előtt, javítva a termelékenységet és csökkentve az állásidőt. Mindez jelentős idő- és pénzmegtakarítást eredményez.

Globális forgalmi adatok

Úgy tűnik, hogy az okosórák értékesítése a 2010-es évek végén meredeken kezdett növekedni. A Statista adatai azt mutatják, hogy amíg az eladások 2014 évvégén világszerte 5 millió darabot tettek ki, addig 2018-ra már kb. 141 millió darabot vásároltak a fogyasztók.

2014

5

millió darab

2018

141

millió darab

2017 második pénzügyi negyedévétől 2018 azonos időszakáig az Apple piaci részesedése 13 százalékról 17 százalékra nőtt. Az Apple több mint 38 százalékos növekedést tapasztalt az előző év azonos időszakához képest, annak ellenére, hogy a 4-es sorozatú Apple Watch frissítését már korábban beharangozták. Ugyanebben az időszakban az olyan speciális típusú okosórákat gyártóknál, mint a Garmin, 4,1 százalékkal nőtt az éves növekedés, míg a fitneszrajongók számára fejlesztett Fitbit okosórák értékesítése esetében csaknem 22 százalékos piaci zuhanást tapasztaltak.

Mielőtt azonban okosóra vásárlásra adnánk a fejünket, nézzünk jól körül és válasszunk aszerint, milyen célból és mire fogjuk használni az okosóránkat!

Nézzük, milyen okosórák közül válogathatunk jelenleg a piacon, kifejezetten a funkciót előtérbe helyezve:

  • IOS kompatibilis óra,
  • android kompatibilis óra,
  • analóg változat,
  • hibrid változat,
  • férfi dizájnnal tervezett,
  • női dizájnnal tervezett,
  • beépített funkciókkal ellátott órák, ilyenek a GPS, EKG, pulzusmérő, vérnyomásmérő, alvásfigyelő, stressz-szintmérő,
  • gyermek korosztály igényeit kiszolgáló okosóra,
  • a senior korosztály igényeit kiszolgáló eszköz.

Iratkozz fel hírlevelünkre!