Skip to main content
 
Okoseszköz

Levegő-víz hőszivattyú: a rezsiszámla megmentője?

2023.02.27 No Comments 13 perc olvasási idő
Levegő-víz hőszivattyú: a rezsiszámla megmentője?

Fűteni vagy nem fűteni?! – ez itt a kérdés. Pontosabban inkább hogyan és mivel fűtsünk? Mostanában se szeri, se száma a jó tanácsoknak, hogyan spórolhatunk a számláinkon. Például sokat lehet olvasni és hallani a levegő-víz hőszivattyúkról, amelyekről azonban számos téves információ is kering. Tényleg ez a tökéletes megoldás?

Levegő-víz hőszivattyú: a rezsiszámla megmentője?

Amit a levegő-víz hőszivattyúkról tudni érdemes

A Bosch tudástárából kiderül, hogy a levegő-víz hőszivattyú ugyanazon az elven működik, mint a hűtőszekrény, csak fordítva. Már csak azt kellene tudni, hogyan működik egy hűtőszekrény?

Szóval a trükk a következő:

  • A környezeti levegőt egy beépített ventilátor szívja be a kültéri egységbe, és egy beépített hőcserélőbe (elpárologtatóba) irányítja.
  • Egy kompresszor összesűríti a gáz halmazállapotú hőhordozó közeget, így a megkötött energia hasznosíthatóvá válik.
  • Az energia ezután a fűtőkörben lévő vízbe kerül, és a hőt a lakótérbe szállítja – innen ered a levegő-víz szakkifejezés.
Amit a levegő-víz hőszivattyúkról tudni érdemes

Egy ilyen rendszernek tehát több előnye is van: egyrészt a ház egész évben teljes mértékben fűthető, és a melegvíz-ellátás is megbízhatóan biztosítható további fűtőberendezés nélkül. Sőt, a levegő-víz hőszivattyúk még ennél is többet tudnak, hiszen nemcsak fűteni, hanem nyáron hatékonyan hűteni is képesek.

Hőszivattyú-matek

Persze joggal merül fel a kérdés, megtérül-e valaha a befektetés? Nos, éppen ez a módszer lényege: a levegő-víz hőszivattyú 1 kilowattóra villamosenergia felhasználásával többszörös mennyiségű hőenergiát képes biztosítani.

Sok minden függ az igényektől, a ház energiahatékonyságától, de még a villamosenergia-tarifától is. Döntés előtt mindenképpen konzultáljunk egy szakemberrel, hogy megtudjuk, milyen előnyökkel és milyen költségekkel járna a beruházás.

Összességében mégis elmondható, hogy a levegő-víz hőszivattyúk egyszerű és vonzó módjai a megújuló energiával működő olcsó fűtésnek.

Egyrészt új épületek fűtési megoldásaként éri meg a beszerzés, de akkor is, ha a kazán már régi, és a fosszilis energiahordozóktól függetlenedni vagy egy jövőbiztos technológiára szeretnénk váltani.

Megtakarítás okosan

Arról már mi is írtunk korábban, hogy az emberiség hogyan jutott el az iglutól az okostermosztátig. Az okos fűtésszabályozók legnagyobb előnye mégis a takarékosság: a fűtés csak akkor lép működése, amikor tényleg szükség van rá, minden helyiség hőmérséklete és az egész rendszer akár külön-külön, és távolról is szabályozható.

Például a síelésből hazafelé úton elég a fűtést bekapcsolni, hogy a meleg házba érkezzünk haza. Ráadásul a hőszivattyú invertere a teljesítményt a tényleges igényekhez igazítja. Ha például több hőre van szükség, – mint télen – akkor teljes teljesítménnyel dolgozik, ha viszont kevesebbre, akkor automatikusan csökkenti a teljesítményt.

A szomszéd háza mindig zöldebb?

A pénzügyi megtakarítások mellett van még egy erős érv a hőszivattyúk mellett:

a környezet- és klímavédelem.

Megfelelő tervezéssel és kialakítással nagy mértékű CO₂-megtakarítás érhető el az olaj- vagy gázfűtéshez képest. Különösen kiváló széndioxid-mérleg érhető el a zöld villamosenergiával, valamint a levegő-hőszivattyú és a napelem kombinálásával.

A víz-levegő hőszivattyú előnyei

  • A gázzal és az olajjal szemben egyrészt az alacsonyabb fűtési költségek.
  • A gáz vagy az olaj jövőbeni áremelkedésétől is függetlenné válhatunk.
  • Minimális környezet terhelés, mivel nincs égés, és maga a rendszer fűtés közben nem bocsát ki CO₂-t.
  • Más hőszivattyúkkal, például a talajvízzel működő hőszivattyúval szemben itt nincs szükség engedélyre a földbe fúráshoz.
  • Magas szintű kényelem a beépített hűtőfunkcióval nyáron.
  • Okostelefonon keresztül, távolról is vezérelhető.

Harc a rezsiszámlák ellen

Podcast adásunkban a meghívott szakemberek igazán a téma mélyére ásnak. Zsák Péter a Smart Home Konferencia és Expo főszervezője, és Venczel Márk, a Bosch Termotechnika horvát, szerb és magyar piacaiért felelős üzletágvezetője annak járnak utána, hogyan tudjuk a technológia segítségével hatékonyabbá, ezzel együtt gazdaságosabbá tenni otthonunkat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!