Skip to main content
 
Okosotthonok

Hogyan ne fűtsünk!

2023.01.02 No Comments 14 perc olvasási idő

Se szeri se száma az olyan ismert praktikáknak, amelyek segítségével csökkenthetjük energia számláinkat: vegyünk fel még egy pulóvert télen a lakásban, tegyünk fel hővisszaverő fóliát a radiátor mögé, párásítsuk a lakást, cseréljük ki a nyílászárókat. A sok hasznos tanács mellett, azonban sok haszontalan is kering az éterben. Podcast műsorunk legújabb adásában ezeket vettük górcső alá!

Tóth Edit kolléganőnk ezúttal is két szakemberrel beszélgetett rezsicsökkentő és környezetkímélő okos megoldásokról a fűtés és a hűtés kapcsán. Zsák Péter, a Smartopert Kft. ügyvezetője a Smart Home Expo és Konferencia esemény fő szervezője, aki 2013 óta foglalkozik az okos otthon és épület-automatizálás világával márkafüggetlen szakértőként. Másik szakmai partnere Venczel Márk a Bosch Termotechnika horvát-, szerb- és magyar piacaiért felelős üzletágvezetője. Márk eredetileg közgazdász végzettséget szerzett, de 2007 óta foglalkozik termotechnikával, csapata filozófiája pedig az, hogy a komfortos otthoni hőmérsékletet a lehető legzöldebb módon lehessen elérni.

Venczel Márk a Bosch Termotechnika horvát-, szerb- és magyar piacaiért felelős üzletágvezetője
Zsák Péter, a Smartopert Kft. ügyvezetője a Smart Home Expo és Konferencia esemény fő szervezője

Fűteni vagy nem fűteni – ez itt a kérdés!

Az energiaválság állította reflektorfénybe az energiamérés és -menedzselés fogalmát. A szakemberek azt gyorsan leszögezik, hogy egy mindenki számára ideális, univerzális eszköz vagy megoldás nem létezik, hiszen minden eset egyedi. A legfontosabb, hogy szakember szükségeltetik bármilyen okos rendszer kialakításához. Egy meglévő rendszer átdolgozása jelentős költséget jelent, és a léptékek is esetenként változóak: azonnali spórolást jelent, ha egy nem használt szobában lecsavarjuk a hűtést, de egy hőszivattyú-beruházás megtérülése akár több évig is tarthat.

„Kezdjük a kályhánál”, mitől is okos az otthon?

Egy eszköz és a fűtésszabályozás bevezetését is hívhatjuk okosnak, de ez inkább távelérést jelent. Venczel Márk a Bosch easyControl szabályozóját hozta példaként, ami nyomon követi a külső hőmérsékletet és annak megfelelően szabályozza a fűtést – hacsak a felhasználó távolról másképp nem rendelkezik. Zsák Péter szerint fontos kiemelni, hogy nem csak egy adott rendszer vagy eszköz jelenti az okos otthont, hanem azok integrációja és testre szabása.

Hőszivattyú és légkondicionálás

A beszélgetés ezen pontján már óhatatlanul szóba kerül a hőszivattyú, amely a modern légkondicionálóhoz hasonlóan hőenergiát vesz fel egy kültéri egység segítésével. Csakhogy az igazán hatékony megoldás a levegő-víz hőszivattyú, ami a külső levegő energiáját hasznosítja, és így melegíti a fűtési rendszer vizét.

A hőszivattyú kivitelezése minden esetben szakértelmet kíván

A hőszivattyú kivitelezése minden esetben szakértelmet kíván

Ám azt is fontos látni, hogy az energiakrízis miatt szinte egész Európában, a gyártók többségénél nincs elérhető termék a keresletnövekedés miatt. Szakembereink arra is rámutatnak, a hőérzet kapcsán, hogy fontos lenne tudatosítani: nem csak a fűtés, a hűtés is energiát emészt, a szigetelés tehát tényleg mindennél fontosabb.

Kulcskérdés a kompatibilitás

Ha viszont ezzel megvagyunk és szeretnénk az okosszabályozás irányába elmozdulni, akkor is érdemes figyelni. A HomeControl rendszer például a fűtés mellett más okoseszközöket is képes vezérelni, továbbá a Matter-szabvány is támogatja. Ez a bővíthetőség és az eszközök cseréje kapcsán lehet fontos. A minél szélesebb körben meglévő kompatibilitásra érdemes figyelni, hiszen a nagyobb gyártók ezeknek megfelelően illesztik az eszközeiket.

Hogyan kezdjük el?

Ha a fűtésrendszer korszerűsítésében gondolkodunk, akkor fontos a szakértelem. Venczel Márk egy megbízható kivitelezőre helyezte a hangsúlyt, ami nélkül a beruházás végül sokkal többe kerülhet és a megtérülés is kitolódik. Zsák Péter szerint egy okos fűtésrendszernél, vagy egy komplex okosotthonnál a szakmérnök bevonása elengedhetetlen.

Mit érhetünk el 0 forintból?

A legnagyobb probléma a mostani krízishelyzet kapcsán, hogy az elmúlt 10 évben hozzászoktunk egy kényelmes 24-26 fokos hőmérséklethez télen is. Érdemes nagyszüleinkről példát venni, akik télen inkább egy réteggel több ruhát viseltek bent is. Ugyanakkor van általános tippje is szakértőinknek: a fűtést ne kapcsoljuk ki, ha elmegyünk otthonról, állítsuk a termosztátot 2 fokkal alacsonyabb hőmérsékletre a megszokotthoz képest. Ez jelentős megtakarítást eredményez, ugyanakkor erről a szintről könnyen elérhető a megszokott hőmérséklet – manuálisan vagy akár programozva is.

A hőérzet más, mint a hőmérséklet

Bizonyos fűtési módoknál hatalmas kontraszt rajzolódik ki a két fogalom kapcsán. A konvektor és a hőszivattyús klíma befújt meleg levegője pont ilyen. A beszélgetés ezen pontján kerül szóba a párásítás kérdésköre is. A levegő kapcsán fontos a 40 és 60 százalék közötti páratartalmat tartani, egészségvédelmi szempontból.

Mi az ideális hőmérséklet?

Nos, ez az, ami szinte mindenkinek mást jelent. Rengeteg dolog befolyásolhatja, például egy gyerek születése esetén érdemes a gyerekszobában megemelni a fűtést, ugyanakkor aludni 18 fokban ideális, a nappali hőmérséklete 20 és 23 fok között szinte mindenkinek elfogadható. Az sem mindegy, hol mérjük a hőmérsékletet, az ajtó vagy fűtőtest mellett, 80 vagy 180 centiméter magasságban. Továbbá az sem mindegy, hogy mikor mérjük: például sportolás után is más az érzetünk, mint amikor sokáig egyhelyben ülünk. Hölgyek és urak esetében is eltérőek a kellemesnek ítélt értékek, aminek biológiai okai vannak. Összességében azonban elmondható, hogy már egyetlen fok „elengedése” is 5-6 százalék energiamegtakarítást eredményezhet.

A tudatosság a legfontosabb

Érdemes tehát holisztikus hozzáállással közelíteni, ne rögtön egy eszközt vegyünk! Először az adottságinkat kell felmérni, például milyenek a házunk falai, a családunk szokásai, az együtt élők hőérzete. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a konzultálás a szakemberrel. A Bosch portfóliója megoldást biztosít egy bonyolultabb utólagos radiátorvezérléséhez de akár egy kisebb beruházásnak számító kiegészítő fűtéshez is. Családi házak esetében általában a legegyszerűbb a szabályozás kicserélése, ennél nagyobb léptékű beruházás a kondenzációs technológiára váltás, kiegészítő fűtésként pedig energiahatékony légkondicionáló telepítése.

Persze ennél sokkal több részletes tanács vár rád, ha a kattintás után meghallgatod az adást:

Iratkozz fel hírlevelünkre!