Skip to main content
 
Okoseszköz

Esőben is okosan: hogyan éljük túl intelligens eszközökkel a borongós őszt?

2023.10.30 No Comments 11 perc olvasási idő
Esőben is okosan: hogyan éljük túl intelligens eszközökkel a borongós őszt?

Itt van az ősz, itt van újra esővel, köddel és egyre rövidülő nappalokkal. Ahhoz, hogy a lehető legjobb fizikai és mentális állapotban élhessük túl az esős időszakot, érdemes mindent bevetni a vitaminoktól a hatalmas sálakon át – egészen a technológiáig. Nem is hinnénk, micsoda okosesernyők képesek már vigyázni arra, nehogy elveszítsük őket és nehogy teljesen szétázzunk egy hirtelen jött őszi zuhéban, vagy micsoda speciális kabátok védhetnek meg a buszon terjedő kórokozók ellen.

Esőben is okosan

Nem árt felkészülni az esős évszakra

Az ősz beköszöntével a kötött pulóverek, a hatalmas sálak és a ballonkabátok időszaka is elérkezik. Nagy szerencsénk van, ha először csak az indián nyarat és nem rögtön a borongós, ködszitálós, esős időt kapjuk a nyakunkba. Ha elérkezik az októberi-novemberi nyálkás és pocsolyás időjárás, két dolgot tehetünk: vagy azonnal veszünk egy repülőjegyet valamelyik melegebb országba, vagy megpróbáljuk rendkívül felkészülten, mindent bevetve átvészelni a mindig kissé szomorkás őszi időszakot.

Nem árt felkészülni az esős évszakra

Az utóbbiban néhány összekapcsolt eszközzel tudunk segíteni: az öltözködés forradalmával már készülnek az okosanyagokból szőtt kísérleti esőkabátok és egyre csak szaporodnak azok az esernyők, amelyek a telefonnal összekapcsolva csodákra képesek: időjárásjelentéseket vagy értesítéseket küldenek, esetleg világítanak.

Nem árt felkészülni az esős évszakra

Amikor az esernyő előrelátó

Ezek az intelligens szerkezetek a beépített Bluetooth vagy okostelefonos applikáción keresztüli kapcsolattal garantálják tulajdonosuknak, hogy sosem fogják otthon felejteni őket, ha az idő esőre áll. Sőt, ha okostelefonnal összekapcsolható esernyőt vesz valaki, ez az összeköttetés azt is biztosítani tudja, hogy soha többé ne hagyjuk el esőtől védő ernyőnket valamelyik kávézó vagy edzőterem esernyőtartójában. Néhányuk ugyanis értesítést küld gazdájuk telefonjára, amikor azt érzékelik, hogy nélkülük hagyná el az adott teret.

Ha pedig inkább napernyőként használná valaki kis jószágát, miközben a barátaival cseveg, olyan modell is létezik, amelyik beépített Bluetooth hangszórójából ilyenkor a zenét is szolgáltatni tudja. Sőt, némelyik LED-lámpákkal igyekszik biztosítani, hogy tulajdonosát borongós, ködös időben is jól lássák a forgalomban, beépített lámpája pedig a hazajutást könnyítheti meg egy esős októberi éjszakán.

Amikor az esernyő előrelátó

Közösségi esernyő és vírusölő esőkabát

A közösségi autóbérlés és a megosztáson alapuló gazdaság eddigi jó példáiból kiindulva egy kínai cég már a közösségi esernyőbérlést is lehetővé teszi. (Sajnos ez a lehetőség még nem elérhető Magyarországon, de bízunk abban, hogy a közeljövőben bevezetésre kerülhet.) Vagyis, ha hirtelen lecsap ránk a zivatar és ott állunk egy nagyváros kellős közepén, akkor miután bemenekültünk a legközelebbi épület aljába, elméletben már arra is lehetőségünk nyílhat, hogy okostelefonunkon megkeressük a legközelebbi esernyőmegosztó állomást és az eső idejére kikölcsönözzünk egy esernyőt. A megoldást határozottan pártolhatják a notórius esernyő-elveszítők.

Közösségi esernyő és vírusölő esőkabát

Habár az utóbbi években megindult az intelligens anyagok és ruhák fejlesztése – a menstruációs fájdalmakat csökkentő body-tól kezdve az egészségi szenzorokat mérő cipőkig – az esőkabátban rejlő lehetőségekre még nem csaptak le a technológiai és divatcégek. Korábban a Google és a Levi’s gyártott olyan farmerkabátot, amelyik érintőfelületet épített be a kabát ujjába, és az így képes volt kapcsolatba lépni viselője okostelefonjával, zenét lejátszani és időjárásjelentéseket adni – de vízálló változatot egyelőre nem készítettek a kabátból.

Közösségi esernyő és vírusölő esőkabát

Vízálló és az időjárás viszontagságainak rendkívül ellenálló kabátot viszont elkezdett fejleszteni például egy amerikai testvérpár, akiknek elmondása szerint a céljuk, hogy az általuk tervezett és elkészített kabátokat még a Marson is lehessen majd hordani. Emiatt például több mint ezer euróba kerülő esőkabátjukat a koronavírus-járvány idején 65 százalékban rézzel vonták be, amelyik képes távol tartani magától a különböző kórokozókat. Ha nem is a Marson, de a hideg reggeleken, a tüsszögéstől hangos 4-6-os villamoson jól jönne egy vírustaszító kabát, nem igaz?

Iratkozz fel hírlevelünkre!