Skip to main content
 

Előző mobilitási bejegyzésünkben már bemutattuk azokat a hardveres megoldásokat, amelyek segíthetnek fenntarthatóan üzemeltetni a különböző haszonjárműveket. Ezek megkönnyítik a sofőrök dolgát és hatékonyabbá teszik a jövő közúti áruszállítóit. Mai bejegyzésünkben viszont az utolsó kilométerek, a komplex rendszerek és az üzemeltetők kerülnek fókuszba.

Városi áruszállítás az utolsó kilométerekre

Legyen szó a heti bevásárlásról, vagy a könnyű és közepes terhelésről – az eCargo Bike sokféleképpen használható. Egy ideje már a teherszállító kerékpárosok is élvezhetik a Bosch intelligens rendszerének előnyeit, amelynek legújabb generációja – amely eBike Flow alkalmazásból, vezérlőegységből, kijelzőből, akkumulátorból és meghajtóegységből áll – a kiváló műszaki minőségű e-bike alkatrészeket ötvözi a digitális világgal. Az akár 85 newtonméteres nyomatékkal a Cargo Line hajtásrendszer pedig 400 százalékkal meg tudja növelni egy átlagember erejét. Az új ABS Cargo és Cargo üzemmód pedig nagyobb biztonságot és kényelmet biztosít. Az ABS Cargo biztonságos fékezést, míg a Cargo vezetési mód kényelmes indulást tesz lehetővé, még teljes terhelés szállítása esetén is.

Az elektromos kerékpárok és robogók elterjedése nagyon valószínű szinte minden nagyobb városban

Az elektromos kerékpárok és robogók elterjedése nagyon valószínű szinte minden nagyobb városban

Szoftverplatform logisztikai szakembereknek

A Bosch és az adatfelhő-szolgáltató Amazon Web Services (AWS) legújabb közös szolgáltatásának célja a hatékonyság és a fenntarthatóság javítása a szállítási és logisztikai ágazatban. A két cég által fejlesztett digitális platform – amelynek segítségével hálózatba kapcsolhatók a gépjárműflották – a logisztikai és szállítmányozó vállalatoknak világszerte gyors és egyszerű megoldást kínál a hatékony működéshez. A szolgáltatás segítségével a megrendelők információkat kaphatnak a haszongépjármű-flották kapacitásának kihasználásától az áruforgalom nyomon követésén át, a megrendelések feldolgozásáig. A platform megkönnyíti a különféle szolgáltatások és adatok közötti zökkenőmentes interakciót, lehetővé téve, hogy a szállítási és logisztikai cégek sokkal többet profitáljanak a digitalizáció adta lehetőségekből anélkül, hogy saját erőforrás- és költségigényes informatikai projektekbe kezdenének.

Szoftverplatform logisztikai szakembereknek

Felhőből felügyelt járművek

A Bosch leányvállalata, az ETAS elősegíti a járműszolgáltatások fejlesztését, és a fejlesztői portált és piacteret magában foglaló Mobility Cloud integrációs platformon keresztül hozza össze a szolgáltatásfejlesztőket a felhasználókkal. Emellett a platform lehetővé teszi a kétirányú adatcserét a jármű és az adatfelhő között, valamint a járműszoftverek és -funkciók folyamatos továbbfejlesztését a jármű teljes életciklusa során. A felhő alapú diagnosztikai szolgáltatás javítja a karbantartás tervezhetőségét a járműkapcsolatok segítségével. Ennek eredményeként az állásidők tervezhetők és lerövidíthetők lesznek.

A flották felügyeletét ellátó szakemberek munkája is egyszerűsödik a jövőben

A flották felügyeletét ellátó szakemberek munkája is egyszerűsödik a jövőben

Digitális kulcs

A Bosch kulcsnélküli rendszere nemcsak kényelmes, de biztonságos is. Működésének lényege, hogy amikor a fuvarszervező hozzárendel egy tehergépkocsit és egy járművezetőt az adott feladathoz, a rendszer automatikusan generál egy kódot, amelyet elküld a járműnek és a gépkocsivezető okostelefonjának. Amikor a sofőr közelít a megadott teherautóhoz, az abba épített érzékelők fogadják az okostelefon jelét, és ha a digitális kulcs illik a digitális zárba, kinyílik az ajtó. Nincs tehát bonyolult kulcskiadás és visszavétel, ráadásul a rendszer akkor is működőképes marad, ha az adott telefon lemerül.

Jön a digitális kulcs, vagyis a telefonunk elég lesz ahhoz, hogy nyissuk és indítsuk a járművet, ha a flottaüzemeltetőtől erre engedélyt kaptunk

Jön a digitális kulcs, vagyis a telefonunk elég lesz ahhoz, hogy nyissuk és indítsuk a járművet, ha a flottaüzemeltetőtől erre engedélyt kaptunk

Közúti biztonság

A Bosch Driver Monitoring System innovatív érzékelő- és képfeldolgozó technológiát alkalmaz a vezetők és a többi közlekedő biztonságának és kényelmének növelése érdekében. Korai szakaszban észleli a kritikus helyzeteket, például azt, ha a vezető figyelme elterelődik, vagy elálmosodna. Ez kulcsfontosságú például a ráfutásos, vagy elalvás miatt bekövetkező balesetek megelőzésében, ami a haszonjárműveknél vezető ok a halálos balesetek statisztikáiban.

Sokan nem a vezetéssel foglalkoznak, így a járművezetők figyelmeztetése minden eddiginél fontosabb lett a balesetek számának csökkentése érdekében

Sokan nem a vezetéssel foglalkoznak, így a járművezetők figyelmeztetése minden eddiginél fontosabb lett a balesetek számának csökkentése érdekében

Megbízható járművisszaadás

Nagyon bosszantó lehet, ha egy cigarettafüstös, piszkos vagy összekarcolt járműbe kell beszállnia valakinek. Ez nem csak a közösségi autóknál problémás, hanem a több sofőr által használt haszonjárművek esetében is. A Bosch által kifejlesztett Ridecare szenzorai képesek érzékelni és villámgyorsan jelezni a flottaüzemeltető központjának, ha füstöt érzékelnek az utastérben, vagyis, ha valaki dohányzik az autóban, és azt is, ha kisebb, vagy akár komolyabb sérülések keletkeznek a járművön. A szenzoroknak köszönhetően nincs többé azonosíthatatlan károkozás a flottákban, hiszen pontosan tudható, mikor szenvedett sérülést a jármű.

A Ridecare…
… akár a céges flották tisztántartásához is jól jöhet

Biztonságos adatcsere

Számos, a vezetést biztonságosabbá és hatékonyabbá tevő intelligens szolgáltatás előfeltétele, hogy a járművek kommunikálni tudjanak egymással, a közvetlen környezetükben lévő tárgyakkal és a közlekedési infrastruktúrával. Ennek alapja a Bosch Connectivity Control Unit (CCU). A Bosch rendszere nyílt forráskódú, így a fejlesztéssel foglalkozó szakembereknek a kompatibilitás kapcsán sem kell aggódniuk.

Intelligens szemek

A nehéz tehergépjárművek igényeire szabott többfunkciós kamera többutas megközelítésével a hagyományos képfeldolgozó algoritmusokat mesterséges intelligencia vezérelt módszerekkel ötvözi. A kamerát a biztonság szempontjából releváns vezetőtámogató rendszerekhez és olyan kényelmi funkciókhoz tervezték, mint a sávtartást támogató rendszer, vagy az automatikus vészfékezés. Mindezt úgy, hogy a hardverek igazíthatók az adott jármű fizikális paramétereihez.

Intelligens szemek

Precíz tárgyérzékelés

Az ötödik generációs első- és oldalradar nagyobb biztonságot nyújt a nehéz tehergépjárműveknek. A szenzorok érzékelési tartományának és nagy szögfelbontásának, valamint széles rekesznyílásuknak köszönhetően nagyon gyorsan és pontosan képesek észlelni a bonyolult vezetési helyzeteket is, így növelve a biztonságot.

Precíz tárgyérzékelés

Digitális tükör

Eddig nagyméretű külső tükrök biztosították a haszongépjárműveken a biztonságos kilátást, méretük miatt azonban nagy légellenállást generáltak, és ezzel együtt is komoly holttérrel rendelkeztek. A Mekra Langgal közösen kifejlesztett Digital Vision System a nagyméretű külső tükröket két belső monitorral és két, a fülkén kívül elhelyezett külső kamerával helyettesíti. Aerodinamikus kialakítása akár 2 százalékkal is csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, ugyanakkor jelentősen javítja a vezető kilátását és gyakorlatilag megszünteti az oldalsó holtteret.

A digitális tükör sokkal többet nyújt mint hagyományos társa

A digitális tükör sokkal többet nyújt mint hagyományos társa

Ezek a digitális megoldások a flottaüzemeltetők és a járművezetők dolgát egyaránt megkönnyítik. Nekünk pedig, akik használjuk a szolgáltatásaikat biztonságot jelentenek. Egyrészt abban, hogy időben megérkeznek az áruk a mindennapokhoz, másrészt abban, hogy a járművek tisztábban és biztonságosabban üzemelnek majd a jövőben.

Iratkozz fel hírlevelünkre!