Skip to main content
 

A klímatudósok és -aktivisták mellett Zümi, Maja és a Mézengúz animációs film Barry-je is felhívta már az emberiség figyelmét arra, hogy bizony a világ méhpopulációja vészesen fogy. Kedvenc beporzó rovarunk népessége és ebből következően a méztermelés az IPCC szerint, az évszázad végére 14,5 százalékkal fog csökkeni, főként a hőmérséklet globális szintű emelkedése: az egyre gyakoribb hőhullámok, valamint az aszályos időszakok meghosszabbodása miatt.

Már MI-vel is védik a zümmögő csodákat

Méh-kisokos – avagy több mint 10 döngicsélő érdekesség

1
kolóniának vagy kaptárnak kb. 10 000–80 000 lakosa van. A kolónia olyan, mint egy nagy család, amelyben csak a méhanya vagy más néven királynő rak petéket, a többiek az ő szaporodását segítik. A herék (kaptáronként kb. 6–8 000) felelnek a megtermékenyítéséért, míg a nemileg inaktív nőstények, a kolónia fennmaradásáért dolgoznak: pollent gyűjtenek, nektárt készítenek, felelősek a rendért és a tisztaságért stb.
5
A tudomány jelenlegi állása szerint kb. 16 000 méhféle él a Földön, azonban csak a töredékük (5 százalékuk) él családokban.
24
egy méh átlagos repülési sebessége.
Méh-kisokos
40
napig élnek átlagosan a dolgozók, ami főleg a gyűjtőszezonra vonatkozik. Télen, az inaktív időszakban ez akár 4–6 hónap is lehet. Amint elpusztul egy méhecske, nagyon gyorsan le is cserélik a dolgozók, vagyis egyszerűen kidobják a kaptárból.
90
százaléka a vadnövényeknek és a világ szántóföldjein termesztett növények több mint egyharmada igényli a házi vagy vadméhek munkáját, azaz a beporzást.
170
szagreceptoruknak köszönhetően ötvenszer érzékenyebb a szaglásuk a kutyáéknál. Ezek segítségével egy-egy gyűjtőszezonban kb. 5–6 kilométer sugarú kört képesek bejárni, ami több mint 7 800 hektárnak felel meg.
Méh-kisokos
2500
petét is rakhat a gyűjtőszezonban a királynő naponta. Mivel semmi egyéb dolga nincs, ezért ez a szám akár a 200 ezret is elérheti teljes szezon alatt
11400
alkalommal is rezdülhet a szárnya egy igazán izgatott méhecskének másodpercenként, aminek a jellegzetes zümmögő hangot köszönhetjük. Ráadásul ez még igazán hasznos is, hiszen telente a dolgozók egy része felel a kaptár fűtéséért, amit pedig a testük és a szárnyaik gyors mozgatásával érnek el.
2000000
virágot kell nagyjából meglátogatniuk egy üveg méz előállításához a méheknek. Ez kb. 144 000 kilométert jelent, ami alatt akár háromszor is megkerülhetnék a Földet. Egy üveg méz összegyűjtéséhez több mint 500 zümmögő csodára van szükség, ezért is olyan nagyon fontos, hogy óvjuk őket.
150000000
éve készítenek a méhek mézet. Jóllehet a méhecskék vegetáriánusok, az aranyló méz mégsem vegán. Mégis a méh az egyetlen olyan rovar, amely emberi fogyasztásra alkalmas táplálékot készít. Szerencsére akár háromszor több mézet állítanak elő, mint amennyire a kaptárnak szüksége van, így juthat nekünk, embereknek is belőle.
Méh-kisokos

A felsorolást folytathatnánk még nagyon sokáig, azonban mindannyian tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy a szorgos méhek nélkül bizony nem gyönyörködhetnénk sem az illatos virágokban, nem kóstolhatnánk zamatos gyümölcsöket vagy roppanós zöldségeket, a gyógyító mézet pedig említenünk sem kell. Olyan technológiai megoldásokkal azonban már ezen a területen is találkozhatunk, amelyek vagy a méhek munkáját helyettesítik vagy épp a méhészek számára nyújtanak segítséget.

Mesterséges beporzás

Az Edete Precision Technologies for Agriculture nevű izraeli cég például egy olyan technológiával rukkolt elő, mely mesterséges módon segíti a növények beporzását. A virágok begyűjtését követően a rendszer leválasztja a pollent a portokból. Az így begyűjtött tiszta pollen akár egy éven keresztül megőrzi fertilitását (azaz beporzási képességét). Az általuk kifejlesztett gép több magasságban fújja a pollent a virágzó fákra, s mindezt a megfelelő mennyiségben, akár a nap 24 órájában, még akkor is, amikor a méhek a hideg levegő miatt nem képesek repülni.

MI a méhkasban

Az első MI-kompatibilis méhkast az izraeli startup, a Beewise fejlesztette ki. A robotika és a mesterséges intelligencia által ötvözött technológiájuk lehetővé teszi a méhészek számára, hogy távolról gondoskodjanak a rovarokról és a kaptárokról. A napenergiával működő rovarotthon 24 kolóniát képes befogadni. A méheket önállóan itatják és táplálják. A BeeHome-ban elhelyezett robot minden időjárási körülmény között figyeli a méheket. Maga a ház páratartalom- és klímaszabályozással van felszerelve, amely megvédi a méhpopulációt a természet elemeivel szemben. A rendszer automatikusan észleli a méhkaptárban pusztító kártevőket, például az atkákat, továbbá vegyszermentes kezeléssel permetezi őket például a méhek halálát okozó fertőzések megelőzése érdekében. Sőt azt is jelzi, amikor az aranyló méz már begyűjthető.

MI a méhkasban

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület adatai szerint hazánkban kb. 20 ezren foglalkoznak méhtartással, Nekik összesen 1,2 millió méhcsaládjuk van. Az Európai Unióban, Magyarországon a legmagasabb az úgynevezett méhsűrűség, hiszen 12 méhcsalád jut egy négyzetkilométerre. Évente átlagosan 25–28 ezer tonna mézet termelünk, amely az EU méztermelésének 10 százalékát adja. A hazai mézfogyasztás az uniós átlag alatti, évente fejenként kb. 1 kilogrammot fogyaszt a magyar lakosság. A méhfélék közül itthon a pannon méh őshonos, amely igencsak szorgalmas és szelíd rovar. Vigyázzunk rájuk!

Iratkozz fel hírlevelünkre!